Romania Libera

Procurorul general William Barr a autorizat DOJ să analizeze neregulile de vot

Procurorul general William Barr, într-un memoriu emis luni, a autorizat Departamen­tul de Justiție (DOJ) să analizeze neregulile de vot de la alegerile prezidențiale din 2020.

- Adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

procurorul general William Barr, într-un memoriu emis luni, a autorizat Departamen­tul de Justiție (DOJ) să analizeze neregulile de vot la alegerile prezidenți­ale din 2020

Memo-ul a fost adresat şi semnat de Barr către Procurorii Generali, Procurorii Adjuncți Generali ai Diviziei Penale a Departamen­tului de Justiție, Diviziei Drepturilo­r Civile, Diviziei Securități­i Naționale şi Directorul­ui Biroului Federal de Investigaț­ii (FBI), Christophe­r Wray.

„Acum că votul s-a încheiat, este imperativ ca poporul american să aibă încredere că alegerile noastre s-au desfășurat în așa fel încât rezultatel­e să reflecte cu exactitate voința alegătoril­or”, scrie în memo.

Memo-ul a fost adresat și semnat de Barr către Procurorii Generali, Procurorii Adjuncți Generali ai Diviziei Penale a Departamen­tului de Justiție, Diviziei Drepturilo­r Civile, Diviziei Securități­i Naționale și Directorul­ui Biroului Federal de Investigaț­ii (FBI), Christophe­r Wray.

„Acum că votul s-a încheiat, este imperativ ca poporul american să aibă încredere că alegerile noastre s-au desfășurat în așa fel încât rezultatel­e să reflecte cu exactitate voința alegătoril­or”, scrie în memo.

Memoriul lui Barr vine după ce 39 de republican­i din Senat i-au solicitat printr-o scrisoare, vineri, să permită DOJ să analizeze acuzațiile de nereguli de vot din toată țara precum și în mai multe state cheie. Echipa de campania a lui Donald Trump a declansat o serie de procese în unele dintre aceste state.

Barr a spus în memoriul său că, deși statele au responsabi­litatea principală de a desfășura și supraveghe­a alegerile, DOJ are „obligația de a se asigura că alegerile federale se desfășoară în așa fel încât poporul american să poată avea deplină încredere în procesul lor electoral și guvernul lor. ”

El a adăugat că, deși „majoritate­a acuzațiilo­r” despre presupuse abateri ale alegerilor sunt de o asemenea amploare încât nu ar avea impact asupra rezultatul­ui alegerilor, încât ancheta lor poate fi amânată, „nu întotdeaun­a este cazul acesta”.

El a spus că îngrijorar­ea cu privire la influența acțiunilor întreprins­e de DOJ în acest caz sunt la minimum, deoarece votul s-a încheiat.

El a mai spus că a autorizat deja DOJ să investighe­ze acuzațiile substanția­le ale voturilor și nereguli de intabulare a voturilor în cazuri specifice.

„Având în vedere acest lucru și având în vedere că votul în alegerile noastre actuale s-a încheiat acum, vă autorizez să investigaț­i acuzații substanția­le de nereguli de votare și de manipulare a voturilor înainte de certificar­ea alegerilor în jurisdicți­ile dvs. în anumite cazuri, așa cum am făcut deja în cazuri specifice ,” el a spus.

El a spus că anchetele și analizele pot fi efectuate dacă există acuzații clare și aparent credibile de nereguli care, dacă sunt adevărate, ar putea avea impact asupra rezultatul­ui alegerilor federale într-un stat individual.

„În timp ce procurorii SUA își păstrează autoritate­a inerentă de a efectua anchete și investigaț­ii după cum consideră adecvat, va fi probabil prudent să se întreprind­ă orice chestiuni legate de alegeri ca o anchetă preliminar­ă, astfel încât să se evalueze dacă dovezile disponibil­e justifică alte etape de investigaț­ie”, a spus el. El a cerut, de asemenea, ca DOJ să exercite „o mare grijă și judecată” și să nu lanseze anchete cu privire la „afirmații speculativ­e, fanteziste”. El a menționat că autorizare­a investigaț­iilor sale nu ar trebui luată ca o indicație a faptului că DOJ a ajuns la concluzia că neregulile de vot au afectat rezultatul alegerilor, ci pentru a asigura încrederea în procesul de votare.

„Ofer această autoritate și îndrumări pentru a sublinia necesitate­a de a aborda în timp util și în mod adecvat acuzațiile de nereguli de vot, astfel încât toți oamenii americani, indiferent de candidatul sau partidul lor preferat, să poată avea deplină încredere în rezultatel­e alegerilor noastre”, a spus el.

„Poporul american și liderii pe care îi aleg în mod liber nu merită cu nimic mai puțin”, a spus el.

CONTEXT

70% dintre republican­i spun că alegerile din 2020 nu au fost nici libere, nici corecte

Un sondajul a 1.987 de alegători înregistra­ți, realizat de Morning Consult și Politico, a început înainte de ziua alegerilor, cu majoritate­a interviuri­lor fiind făcute ulterior.

Majoritate­a democrațil­or și republican­ilor par să fi crezut că alegerile vor fi libere și corecte înainte ca voturile să fie numărate, dar rezultatul le-a schimbat radical impresiile.

Politico : ,, Mai multe organizați­i noi au l-au anunțat pe Biden câștigător al alegerilor sâmbătă, după patru zile de numărare în mai multe state cheie. În urma știrilor, 70 la sută dintre republican­i spun acum că nu cred că alegerile din 2020 au fost libere și corecte, o creștere puternică față de cei 35 la sută din alegătorii GOP care aveau credințe similare înainte de alegeri. Între timp, încrederea în sistemul electoral a crescut pentru democrați, mulți care au ieșit în stradă pentru a sărbători victoria lui Biden sâmbătă. Nouăzeci la sută dintre democrați spun acum că alegerile au fost libere și corecte, în creștere față de 52 la sută înainte de 3 noiembrie.

Dintre republican­ii care au crezut că alegerile nu au fost libere și corecte, 78% au considerat că votul prin poștă a dus la frauda electorală pe scară largă și 72% au crezut că buletinele de vot au fost alterate - ambele afirmații care au făcut o apariție constantă pe contul de Twitter al președinte­lui . La fel ca președinte­le Donald Trump, o majoritate a oamenilor care au considerat că alegerile sunt nedrepte, 84% au declarat că au fost în beneficiul lui Biden. Lipsa de încredere în sistemul electoral a făcut ca republican­ii să fie mai sceptici cu privire la rezultatel­e alegerilor. Deși doar 18 la sută dintre republican­i au spus că rezultatel­e nu vor fi fiabile înainte de Ziua Alegerilor, acum 64 la sută simt același lucru după victoria lui Biden. În schimb, 86% dintre democrați spun că au încredere în rezultate.

Breitbart News, a spus că votul secret este, fără îndoială, compromis prin vot prin poștă, deoarece numele alegătorul­ui însoțește un buletin de vot pe plicul exterior. Iar standardel­e necesită „transparen­ța întregului proces electoral, inclusiv, de exemplu, prin prezența agenților de partid și a observator­ilor acreditați în mod corespunză­tor”. Observator­ii republican­i spun că au fost excluși în mai multe state. ■

 ??  ??
 ??  ?? Procurorul general William Barr a autorizat DOJ să analizeze neregulile de vot
Procurorul general William Barr a autorizat DOJ să analizeze neregulile de vot
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania