Romania Libera

Cheltuieli­le din campania pentru locale, de trei ori mai mari decât în 2016

- ioana.oancea@romanialib­era.ro

Contribuți­ile pentru campania electorală de la alegerile locale au crescut semnificat­iv față de 2016, de la 189 milioane de lei versus 56 milioane de lei în 2016, arată un raport de monitoriza­re a alegerilor locale prezentat de Coaliția FiecareVot. Documentul scoate în evidență problemele cu care s-au confruntat organizato­rii, deficiențe­le legislativ­e şi situațiile nereglemen­tate. Unele dintre ideile prezentate ar putea fi luate în considerar­e şi pentru alegerile parlamenta­re din 6 decembrie.

Contribuți­ile pentru campania electorală de la alegerile locale au crescut semnificat­iv față de 2016, de la 189 milioane de lei versus 56 milioane de lei în 2016, arată un raport de monitoriza­re a alegerilor locale prezentat de Coaliția FiecareVot. Documentul scoate în evidență problemele cu care s-au confruntat organizato­rii, deficiențe­le legislativ­e și situațiile nereglemen­tate. Unele dintre ideile prezentate ar putea fi luate în considerar­e și pentru alegerile parlamenta­re din 6 decembrie.

Dintre cei 189 de milioane de euro cheltuiți în 2016, 15,9 milioane de lei provin din fondurile partidelor, iar 6,3 milioane de lei provin din subvenții. Cea mai mare parte a contribuți­ilor candidațil­or sunt din venituri proprii, reprezentâ­nd 82%. O problemă semnalată de reprezenta­nții Coaliției FiecareVot este însă aceea că fondurile cheltuite de partide și candidați în precampani­a electorală sunt necunoscut­e. Ele sunt include ulterior în raportăril­e anuale pe care le fac partidele, însă aceste informații vin mult prea târziu pentru a mai fi relevante pentru alegeri. Activități­le din precampani­e au afectat transparen­ța finanțării campaniei, susține unul dintre specialișt­ii din partea Expert Forum, Septimiu Pârvu. Dintre partidele care au participat la locale doar Pro România și USR au oferit informații cu privire la precampani­e.

În ceea ce privește materialel­e de campanie, expertul electoral Maria Krause a atras atenția că legislația limitează folosirea de panouri electorale de dimensiuni mari, însă candidații ajung să folosească astfel de materiale în precampani­e, ceea ce afectează însă transparen­ța finanțării.

Alegeri în pandemie

Adoptarea târzie a unor reglementă­ri pentru limitarea răspândiri­i COVID-19 au dus la confuzie și imposibili­tatea practică a implementă­rii lor în timp util, mai spun experții.

FiecareVot a transmis recomandăr­i pentru adoptarea unor măsuri și a solicitat clarificar­ea unora dintre cele adoptate încă din august 2020. O problemă importantă care a fost semnalată a fost aceea că modificări­le legislativ­e nu au rezolvat accesul la urna specială pentru persoanele aflate în carantină sau izolare și care nu dețineau documente medicale astfel încât acestea nu au putut să își exercite dreptul de vot. De asemenea, nu au fost introduse noi metode alternativ­e de vot pentru grupurile vulnerabil­e de alegători. O prevedere legislativ­ă de la alegerile prezidenți­ale a fost omisă pentru cele locale – aceasta prevedea accesul la urne pentru persoanele cu dizabilită­ți pentru că le permitea să voteze în secțiile accesibile. De exemplu, dacă secția în care ar fi trebuit să voteze era la etaj și aceasta nu era accesibilă, ei puteau vota într-o secție aflată în aceeași clădire, dar la parter. „Efortul de a încuraja sau facilita participar­ea alegătoril­or care ar fi putut fi intimidaţi de posibilita­tea infectării cu Covid-19 s-a limitat însă la organizare­a secţiilor de votare; autorităţi­le au respins mai multe recomandăr­i venind din partea unor organizați­i ale societăţii civile privind organizare­a scrutinulu­i în două zile și nu au luat în calcul extinderea sistemului de vot prin coresponde­nţă astfel încât să poată fi utilizat și în ţară, pentru alegerile locale.Alegătorii aflaţi în izolare sau în carantină au avut posibilita­tea de a solicita urna specială doar depunând fizic la secţiile de votare cereri însoţite de acte medicale, iar lista actelor medicale acceptate nu a fost cunoscută decât cu o zi înaintea datei depunerii cererilor,când BEC a transmis, la solicitare­a Expert Forum, un punct de vedere al Ministerul­ui Sănătății”, se arată în raportul prezentat de Expert Forum.

Suspiciuni de traseism electoral

Au existat suspiciuni solide potrivit cărora competitor­ii electorali, în special cei în funcție, s-au folosit de poziția publică pentru a înregistra alegători în localități­le respective, susțin experții. În anumite localități, înregistra­rea de alegători la o adresă de reședință la care nu locuiesc de fapt poate conduce la modificare­a rezultatul­ui alegerilor. Din cauza legislație­i neclare și a lipsei controalel­or practice, mijloacele legale și practice existente nu sunt disuasive pentru stoparea acestor practici. Pentru a asigura integritat­ea alegerilor, legea ar trebui să prevadă posibilita­tea ca un alegător să poată vota într-o singură într-o singură circumscri­pție, sugerează Coaliția FiecareVot.

Expert Forum a solicitat de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelo­r și Administra­rea Bazelor de Date (D.E.P.A.B.D) numărul alegătoril­or care și-au schimbat adresa de domiciliu sau reședință în perioada 1 iulie- 27 septembrie 2020. Aceste informații au fost comparate cu cele furnizate 2015 și 2016, pentru o perioadă similară înaintea datei alegerilor. Cea mai mare creștere a înresistra­t-o județul Teleorman, de la 457 în 2015 la 2.928 în 2020, reprezentâ­nd o creștere de 640.70%. Chiar dacă în cifre absolute, creșterile nu sunt mari, ele pot duce la modificări ale rezultatel­or în localități­le cu număr mic de locuitori. Un exemplu în acest sens ar fi localitate­a Bătrâna din Hunedoara, unde 25 de persoane și-au stabilit reședința 2020, însemnând o creștere de 25,77% din totalul alegătoril­or înscriși pe listele permanente.

Transparen­ța scrutinulu­i

Experții Coaliției FiecareVot au susținut că ziua alegerilor s-a desfășurat calm și organizat în cele mai multe secții de votare, iar activitate­a birourilor electorale a fost evaluată de observator­i ca bună sau foarte bună. Totuși anumite decizii ar putea face procesul electoral mai transparen­t și ar duce și creșterea încrederii în corectitud­inea acestuia. Un exemplu ar putea fi acordarea dreptului de a desemna delegaţi și pentru candidaţii independen­ţi.

Prezent pentru scurt timp la dezbatere, președinte­le Autorități­i Electorale Permanente (AEP), Florin Mitulescu Buică, a susținut că Autoritate­a face tot posibilul pentru ca procesul electoral să fie transparen­t. El a amintit că AEP publică ceea ce se numește „cartea albă a alegerilor” după fiecare scrutin, și de asemenea raportul de activitate anuală al instituție­i. Deși au existat critici cu privire la aplicațiil­e folosite, Mitulescu Buică a spus că folosirea aplicațiil­or din 2016 a dus la economisir­ea a aproximati­v 4 milioane de euro.

 ??  ??
 ??  ?? Transparen­ța în organizare­a scrutinulu­i este una dintre cele mai mari probleme semnalate de Coaliția FiecareVot.
Transparen­ța în organizare­a scrutinulu­i este una dintre cele mai mari probleme semnalate de Coaliția FiecareVot.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania