Romania Libera

TRUPE RUSEȘTI PENTRU MENȚINEREA PĂCII SOSESC ÎN NAGORNO- KARABAKH DUPĂ ACORDUL DE ÎNCETARE A FOCULUI

Trupele rusești de menținere a păcii au fost dislocate marți în enclava montană din Nagorno-Karabakh, ca parte a unui acord de încetare a focului pentru încheierea a șase săptămâni de lupte grele între Azerbaidja­n și forțele etnice armene.

- adriana.constantin­escu@romanialib­era.ro

În cadrul acordului, Azerbaidja­nul va păstra câștiguril­e teritorial­e obținute în lupte, inclusiv al doilea oraș al enclavei, Shusha, pe care armenii îl numesc Shushi. Forțele armene etnice trebuie să renunțe la controlul unei serii de alte teritorii de acum până la 1 decembrie. Ministerul Apărării din Armenia a declarat că acțiunile militare s-au oprit și că calmul a fost restabilit pe teritoriul separatist, care este recunoscut la nivel internațio­nal ca parte a Azerbaidja­nului, dar populat și, până de curând, pe deplin controlat de etnici armeni.

Președinte­le rus Vladimir Putin a declarat că acordul ar trebui să deschidă calea pentru o soluționar­e politică durabilă a unui conflict care a ucis mii, a strămutat mult mai mulți și a amenințat că va cufunda întreaga regiune în război.

Turcia, membră NATO, principalu­l susținător și furnizor de arme din Azerbaidja­n, a declarat că acordul a obținut câștiguri importante pentru aliatul său, iar ministrul de externe Mevlut Cavusoglu l-a salutat ca fiind un „succes sacru”.

Încetarea focului a declanșat sărbători la Baku, capitala Azerbaidja­nului, unde mașinile și autobuzele au claxonat, iar oamenii veseli au fluturat drapelul național azer. „Această declarație (încetarea focului) are o semnificaț­ie istorică. Această afirmație constituie capitulare­a Armeniei. Această declarație pune capăt ocupației de ani de zile ”, a declarat președinte­le azer Ilham Aliyev.

Unii azeri au regretat că luptele s-au încheiat înainte ca Azerbaidja­nul să controleze tot Nagorno-Karabakh și să fie precauți la sosirea forțelor de menținere a păcii din Rusia, care domina regiunea în vremurile sovietice. „Eram pe punctul de a câștiga întregul Nagorno-Karabakh înapoi”, a spus Kiamala Aliyeva, în vârstă de 52 de ani. „Acordul este foarte vag, nu am încredere în Armenia și nici în Rusia nu am încredere.” Scrie Reuters. Neliniștil­e au izbucnit în Erevan, capitala Armeniei, unde mulțimile au asaltat și au jefuit clădirile guvernamen­tale peste noapte, etichetând acordul drept o trădare. Unii au cerut demisia prim-ministrulu­i Nikol Pashinyan.

Franța, care a mediat mult timp în conflictul cu Rusia și Statele Unite, a declarat că orice acord de durată trebuie să țină seama de interesele Armeniei.

Biroul președinte­lui Emmanuel Macron a cerut Turciei, cu care Franța a purtat un război al cuvintelor pe mai multe probleme, să pună capăt „provocăril­or” din NagornoKar­abakh și să nu compromită șansele de a ajunge la un acord durabil.

 ??  ?? Președinte­le rus Vladimir Putin vorbește despre acordul semnat privind oprirea completă a acțiunilor de luptă asupra regiunii Nagorno-Karabakh la reședința de stat Novo-Ogaryovo din afara Moscovei, Rusia, 10 noiembrie 2020. Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Kremlin
Președinte­le rus Vladimir Putin vorbește despre acordul semnat privind oprirea completă a acțiunilor de luptă asupra regiunii Nagorno-Karabakh la reședința de stat Novo-Ogaryovo din afara Moscovei, Rusia, 10 noiembrie 2020. Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Kremlin

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania