Romania Libera

Șase pacienți cu Covid-19 au decedat pentru că nu au mai avut loc la Terapie intensivă

Șase bolnavi cu forme grave de Covid-19 și care aveau nevoie de ventilație mecanică nu au mai putut fi salvați de medici pentru că nu au avut disponibil­e paturi la Terapie Intensivă la Spitalul de Boli Infecțioas­e Timișoara.

- petronel.tudor@romanialib­era.ro

Paturile la Terapie Intensivă devin insuficien­te în contextul creșterii exponenția­le a infectăril­or cu Covid-19 și apar deja primele situații în care bolnavi infectați care au dezvoltat forme severe și care aveau nevoie de ventilație mecanică au murit din cauză că nu au mai avut locuri la paturile echipate medical ce le-ar fi putut oferi o șansă la viață. S-a întâmplat la Spitalul de Boli Infecțioas­e „Victor Babeș” din Timișoara unde de duminică și până luni, potrivit informații­lor oferite de cadrele medicale, șase pacienți au murit înainte de a li se găsi un loc la Terapie Intensivă.

„Suntem într-o situație dificilă, la Terapia Intensivă deja de câteva zile nu mai avem loc și pe Secție avem cazuri foarte grave care la un moment dat există riscul ca în evoluția lor să se decompense­ze și neavând terapie intensivă, nu putem să îi punem pe ventilație mecanică.Așa că îi ținem pe presiune ridicată de oxigen, dar, din păcate, nu este suficient. S-a întâmplat ca în cursul zilei de duminică și până luni dimineață să decedeze 6 bolnavi, toți cu forme foarte grave, internați de clinică atât în Secția de Boli Infecțioas­e, cât și Pneumoftiz­iologie și care s-au decompensa­t și nu am avut soluție pentru ei.”, a anunțat medicul Virgil Musta.

Unitatea medicală din Timișoara este asaltată de bolnavi infectați cu Covid-19 care au comorbidit­ăți grave, majoritate­a oameni în vârstă, cu organism slăbit, și a căror salvare este din ce în ce mai dificilă, spun medicii epuizați după opt luni de luptă cu teribilul coronaviru­s. Dacă în primăvară numărul mic de persoane infectate permitea cadrelor medicale să trateze cu succes un număr important

La Spitalul ASCAR vom avea 70 paturi cu oxigen pentru bolnavii cu Covid19. Din păcate, o să avem nevoie de ele. Ne pregătim pentru o perioadă grea pentru Timișoara și este nevoie de fiecare dintre noi în această luptă. ”

de pacienți având locuri disponibil­e la Terapie Intensivă cu totul altfel stau lucrurile acum. La Spitalul de Boli Infecțioas­e Timișoara nu mai sunt locuri, aceeași situație este și în spitalele CFR și Centrul de Recuperare Cardiovasc­ulară, unități medicale suport-Covid-19. O brumă de speranță vine de la spitalul ASCAR, unde vor fi amenajate 70 de paturi cu oxigen dar la ritmul actual de îmbolnăvir­e în câteva zile și acestea vor fi ocupate sută la sută. Județul Timiș avea marți la prânz o rată de infectare de 6,38 cazuri noi la o mie de locuitori înregistra­te în ultimele două săptămâni. ■

DOMINIC FRITZ PRIMAR TIMIȘOARA

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania