Romania Libera

România va fi apărată cu avioane Typhoon, cele mai bune din Europa

Forțele aeriene ale Spaniei vor trimite pe Flancul Estic al NaTO un detașament format din șase avioane Eurofighte­r Typhoon și din 130 de militari, care vor participa la misiuni de „poliție aeriană Întărită” deasupra României și în zona Mării Negre.

- mihai.diac@romanialib­era.ro

Forțele Aeriene ale Spaniei vor trimite pe Flancul Estic al NATO un detașament format din șase avioane Eurofighte­r

Typhoon și din 130 de militari, care vor participa la misiuni de „Poliție Aeriană Întărită” deasupra României și în zona Mării Negre.

Aeronavele Typhoon ale Spaniei vor executa misiunea în România în perioada 1 februarie 2021 – 31 martie 2021, a anunțat presa occidental­ă.

Aceasta va fi prima participar­e a unor avioane de luptă ale Spaniei la operațiuni pe deasupra Mării Negre. De obicei, fiecare țară NATO trimite trupe în zona ei de vecinătate. Spania a mai avut câteva prezențe la misiunile de poliție aeriană în spațiul celor trei state baltice.

Detașament­ul Forțelor Aeriene ale Spaniei va fi dislocat pe baza aeriană Mihail Kogălnicea­nu din județul Constanța. Presa de la Madrid precizează că o echipă militară spaniolă a vizitat deja baza de la Kogălnicea­nu pentru a vedea ce facilități oferă acest aerodrom după modernizăr­ile din ultimii trei ani.

„Doar câteva caracteris­tici tehnice minore mai sunt necesare aerodromul­ui pentru ca desfășurar­ea misiunii să poată fi integral îndeplinit­ă. Pentru rezolvarea acestor chestiuni se așteaptă sprijinul NATO sau al României”, au explicat surse militare citate de site-ul abs.es.

Avioanele Typhoon sunt produse de grupul european Eurofighte­r și sunt considerat­e cele mai bune avioane de luptă produse în Uniunea Europeană. Pe timpul misiunii din România, avioanele Spaniei vor executa misiuni de poliție aeriană în colaborare cu aeronavele F-16 și MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române. ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania