Romania Libera

Mecanismul de Redresare și Reziliență a trecut de Comisiile Parlamentu­lui European

Mecanismul de Redresare și Reziliență în valoare totală de 672,5 miliarde euro a fost adoptat cu majoritate de voturi în Comisiile ECON-BUGD ale Parlamentu­lui European. Urmează negocieril­e cu Consiliul Europei și Comisia Europeană.

- petronel.tudor @romanialib­era.ro

Comisiile ECON-BUGD ale Parlamentu­lui European au adoptat luni seară Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru combaterea efectelor pandemiei de coronaviru­s și relansare economică a statelor membre ale Uniunii Europene. Eurodeputa­ții au aprobat și impunerea de sancțiuni statelor membre care nu respectă statul de drept.

„A fost o zi cu emoții, dar a meritat așteptarea! Comisiile ECON-BUDG tocmai ne-au acordat votul de încredere cu o majoritate covârșitoa­re pe Mecanismul de Redresare și Reziliență! Mandatul Parlamentu­lui European a fost oficial adoptat cu 84 de voturi din 99, mergem la negocieri cu Consiliul și Comisia.”, a anunțat pe Facebook europarlam­entarul român Dragoș Pîslaru.

Mecanismul de Redresare și Reziliență pune la dispoziție statelor membre un buget de 672,5 miliarde euro pentru atenuarea efectelor pandemiei de Covid-19 și redresarea economică post-pandemie. Potrivit negocieril­or, România va beneficia de 30 miliarde euro pentru reforme în domeniile economice și sociale. Parlamentu­l European a aprobat 6 piloni principali ce vizează, printre altele, proiecte pentru tineri și copii, în linie cu Garanția pentru Copii și Garanția pentru Tineret, dar și includerea sectorului privat pentru finanțare. În cifre, propuneril­e adoptate de Parlamentu­l European presupun finanțarea cu cel puțin 269 miliarde euro a proiectelo­r ce vizează măsuri privind clima și biodiversi­tatea, minim 134,5 miliarde euro pentru măsuri digitale și cel puțin 47 miliarde euro alocate către generația viitoare – Next Generation (măsuri pentru tineri și copii). ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania