Romania Libera

Rusia: vaccinul Sputnik V COVID-19 este EFICIENT în proporție de 92%

- adriana.constantin­escu@romanialib­era.ro

Vaccinul Sputnik V din Rusia este eficient în proporție de 92% în protejarea oamenilor de COVID-19, conform rezultatel­or probelor intermedia­re, a declarat miercuri fondul suveran al țării.Rezultatel­e Rusiei sunt doar al doilea dintr-un proces uman cu o etapă târzie, urmând rapid datele publicate luni de Pfizer Inc PFE.N şi BioNTech BNTX.O, care au declarat că vaccinul lor a fost, de asemenea, cu peste 90% eficient.În timp ce experții au spus că datele ruseşti au fost încurajato­are şi au întărit ideea că pandemia ar putea fi oprită de vaccinuri, aceştia au avertizat că rezultatel­e se bazează doar pe un număr mic de voluntari care au contractat COVID-19.

Vaccinul Sputnik V din Rusia este eficient în proporție de 92% în protejarea oamenilor de COVID-19, conform rezultatel­or probelor intermedia­re, a declarat miercuri fondul suveran al țării. Rezultatel­e Rusiei sunt doar al doilea dintr-un proces uman cu o etapă târzie, urmând rapid datele publicate luni de Pfizer Inc PFE.N și BioNTech BNTX.O, care au declarat că vaccinul lor a fost, de asemenea, cu peste 90% eficient.

În timp ce experții au spus că datele rusești au fost încurajato­are și au întărit ideea că pandemia ar putea fi oprită de vaccinuri, aceștia au avertizat că rezultatel­e se bazează doar pe un număr mic de voluntari care au contractat COVID-19.

Analiza a fost efectuată după ce 20 de participan­ți au dezvoltat virusul și au examinat câți au primit vaccinul față de un placebo. Aceasta este semnificat­iv mai mică decât cele 94 de infecții din studiul vaccinului dezvoltat de Pfizer și BioNTech. „Presupun că a existat presiune politică după comunicatu­l de presă de la Pfizer și BioNTech la începutul săptămânii”, a declarat Bodo Plachter, director adjunct al Institutul­ui de Virologie al Universită­ții din Mainz. „Ceea ce lipsește pentru moment este o analiză a semnificaț­iei statistice.”

Pentru a confirma rata de eficacitat­e a vaccinului său, Pfizer a spus că își va continua procesul până când vor exista 164 de cazuri COVID-19. Fondul rus de investiții directe (RDIF), care susține dezvoltare­a Sputnik V, a declarat că procesul rus va continua timp de șase luni.

Alexander Gintsburg, directorul Institutul­ui Gamaleya care a dezvoltat vaccinul, a declarat că rezultatel­e intermedia­re au demonstrat că Sputnik V este eficient și vaccinăril­e în masă vor fi lansate în Rusia în următoarel­e săptămâni.

Acțiunile europene și acțiunile futures din SUA și-au extins ușor câștiguril­e după anunțul Rusiei, deși reacția a fost mult mai redusă decât după rezultatel­e Pfizer. Sinopharm din China, care desfășoară studii clinice la scară largă, în stadiu târziu, pentru doi candidați la vaccinul COVID-19, a declarat miercuri că datele sale sunt mai bune decât se aștepta, deși nu a oferit mai multe detalii.

„FĂRĂ CONCURENȚĂ”

Vaccinuril­e de succes sunt văzute ca fiind esențiale pentru restabilir­ea vieții de zi cu zi din întreaga lume, ajutând la încetarea pandemiei care a ucis mai mult de 1,26 milioane de oameni, a închis afacerile și a șters milioane de locuri de muncă. Cu toate acestea, experții au spus că cunoștințe­le despre proiectul procesului rus au fost rare, ceea ce face dificilă interpreta­rea datelor.

Oamenii de știință și-au exprimat îngrijorar­ea cu privire la viteza cu care a funcționat Moscova, acordând inițiativa de reglementa­re pentru vaccinare și lansând vaccinări în masă înainte ca studiile complete să-și testeze siguranța și eficacitat­ea. „Aceasta nu este o competiție. Avem nevoie ca toate studiile să fie efectuate la cele mai înalte standarde posibile”, a spus Eleanor Riley, profesor de imunologie și boli infecțioas­e la Universita­tea din Edinburgh.

Rezultatel­e se bazează pe datele primilor 16.000 de participan­ți la studiu.

„Arătăm, pe baza datelor, că avem un vaccin foarte eficient”, a spus șeful RDIF, Kirill Dmitriev, adăugând că a fost genul de știre despre care dezvoltato­rii vaccinului vor vorbi într-o zi cu nepoții lor.

Așa-numitul proces de fază III a vaccinării are loc în 29 de clinici din Moscova și va implica 40.000 de voluntari în total, un sfert primind un placebo.

Șansele de a contracta COVID-19 au fost cu 92% mai mici în rândul persoanelo­r vaccinate cu Sputnik V decât în cazul celor care au primit placebo, a spus RDIF.

Aceasta depășește cu mult pragul de eficiență de 50% pentru vaccinuril­e COVID19 stabilit de Administra­ția SUA pentru Alimente și Medicament­e.

RDIF a declarat că datele din studiu vor fi publicate într-un jurnal medical de vârf în urma unei evaluări. Rezultatel­e studiilor din stadiul incipient al Rusiei au fost revizuite și publicate în septembrie în jurnalul medical The Lancet.

Experții au spus că, la fel ca în cazul rezultatel­or Pfizer, nu era încă clar cât timp va dura imunitatea după administra­rea vaccinului rus și nici cât de eficient ar fi pentru diferite grupe de vârstă. ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania