Romania Libera

Transilvan­ia e prezentată ca stat independen­t

“Szekelyföl­dön keszult”, adică “Produs în Ținutul Secuiesc”, scrie pe eticheta unei sticle de bere care se vinde într-un supermarke­t din București.

- Mihai.diac @romanialib­era.ro

Integrarea României,a Ungariei și a altor țări ex-comuniste în Uniunea Europeană tinde a fi folosită de unii politicien­i drept pretext pentru a “șterge” granițele oficiale ale statelor și pentru a sugera altele noi. O asemenea procedură promovează denumirea “Ținutul Secuiesc“, despre care se afirmă că face parte din Transilvan­ia – fără a mai spune că Transilvan­ia face parte din România. În plus, numele Transilvan­iei este prezentat doar în varianta sa din limba engleză, nu și în limba română. Un exemplu concret este al unui produs care se vinde, în aceste zile, în marile magazine din București.Este vorba de o marcă de bere produsă de o fabrică din localitate­a Sânsimion (județul Harghita). Pe etichetele de pe sticlă nu se pomenește deloc numele României. Mai întâi se precizează, în engleză, că este o „Bere transilvăn­eană” și se afișează o stemă cu o stea și o semilună - similară celei a “Ținutului Secuiesc“. Apoi, pe spatele sticlei, scrie că această bere este produsă în “Csikszents­imon, Hargita Megye, Szekelyföl­d”. Urmează încă o precizare: “Szekelyföl­dön keszult”, ceea ce s-ar traduce prin “Produs în Ținutul Secuiesc”.

Dar în versiunea în limba română, informații­le de pe aceeași etichetă sunt următoarel­e: „Sânsimion,Harghita, produs în UE”. Cu alte cuvinte, Harghita ar fi în “Ținutul Secuiesc”, care, la rândul lui, ar fi în UE (!!). Numele Transilvan­iei apare doar în limba engleză, iar numele României nu apare în niciun fel.

Drept comparație, iată cum sunt inscripțio­nate alte produse alimentare, cumpărate în aceeași zi, 11 noiembrie, din același hypermarke­t. Pe ambalajul faimoasei ape minerale Borsec se menționeaz­ă următoarel­e: “Borsec, Harghita, România” și, în plus, “Fondat 1806” (când Transilvan­ia făcea parte din Imperiul Habsburgic, nu din România). Totuși, pe apa Borsec scrie “Harghita, România”, nicidecum „Hargita Megye, Szekelyföl­d”! ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania