Romania Libera

RUŞINE! MINISTRUL ROMÂN AL JUSTIțIEI DEZLĂNțUIT PE JUDECĂTORI­I ITALIENI PENTRU REFUZUL UNEI EXTRĂDĂRI

Într-un moment al ADEVĂRULUI, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, de la Partidul Național Liberal, a atacat Curtea de Apel din Napoli pentru că nu are încredere în sistemul judiciar românesc și pentru că nu a permis extrădarea din motive de încălcări al

- adriana.constantin­escu@romanialib­era.ro

Într-un moment al ADEVĂRULUI, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, de la Partidul Național Liberal, a atacat Curtea de Apel din Napoli pentru că nu are încredere în sistemul judiciar românesc și pentru că nu a permis extrădarea din motive de încălcări ale drepturilo­r omului. „Italia este puțin mai departe. Poate aude ministrul italian de justiţie. Suntem extrem de dezamăgiţi de o astfel de dezlegare a cererii de extrădare adresată de Curtea de Apel Bucureşti.“A spus pe un ton furios Predoiu într-o conferință de presă ad hoc de marți.

„Italia este puțin mai departe. Poate aude ministrul italian de justiţie. Suntem extrem de dezamăgiţi de o astfel de dezlegare a cererii de extrădare adresată de Curtea de Apel Bucureşti.

„A spus pe un ton furios Predoiu într-o conferință de presă ad hoc de marți.

CONTEXT

Cu câteva zile în urmă, Dragos Savulescu, un actor român și om de afaceri a făcut o declarație pe contul său de socializar­e pentru a anunța că Mandatul de Arestare European emis de autorități­le române a fost respins de Curtea de Apel Napoli: „II. Nu sunt un criminal, sunt un om care luptă pentru justiție și pentru propria viața, în condițiile în care o mare nedreptate mi s-a făcut! Și sunt un învingător! III. Cel mai important lucru pe care vi-l transmit acum în premieră!! - Spre disperarea securicilo­r dintre voi, vă anunț oficial că extrădarea mea în România a fost respinsă încă de acum o lună și jumătate, iar sentința de condamnare a devenit o sentință italiană și urmează a se executa în Italia, conform legii italiene. Tot conform legii italiene, pedeapsa a fost redusă semnificat­iv și a devenit pedeapsă alternativ­ă la pedeapsa cu închisoare­a. Mai pe românește - “cu suspendare”. Hotărârea este definitivă. IV. Ministerul Justiției știe foarte bine acest fapt, pentru că i s-a comunicat oficial încă de acum câteva săptămâni. Dar evident că nu spune nimic! De ce?? Simplu - acest Minister al “Justiției” nu dorește ca oamenii fugăriți de “justiția” din România să afle despre succesul meu aici și să cunoască faptul că își pot găsi dreptatea în afara țării, departe de Sistemul de “justiție” injust și criminal care guvernează “justiția”română! Singurele știri pe care doresc să le facă cunoscute public sunt cele conform cărora au prins , au adus înapoi în țară și au închis pe cineva, pentru a provoca FRICA. Nu vor să facă cunoscută știrea propriului lor eșec, ca în cazul meu!! V. ÎN CONCLUZIE, NU MAI E NICIO EXTRĂDARE ȘI NU SUNT NICIUN FUGAR! MANDATUL DE ARESTARE EUROPEAN A FOST ANULAT !!! !

Dragoș Săvulescu a fost condamnat pentru corupție (retrocedăr­i ilegale). Postarea este din 28 Octombrie 2020.

Domnul Cătălin Predoiu este al doilea ministru care a recunoscut „implicarea personală” într-o extrădare de profil după ce Ana Birchall, predecesoa­rea lui Predoiu, a scris pe contul său de Facebook, la 20 octombrie 2020 că „este mulțumită de rezultatul implicării sale personale care a făcut posibilă Extrădarea lui Alexander Adamescu “. Alexander Adamescu este fiul lui Dan Adamescu, o personalit­ate importantă în afaceri și mass-media care a murit în timp ce servea o custodie în România. Ultimele sale cuvinte au fost: „Sunt ucis! Nu lăsați asta să se

întâmple fiului meu! ”. Cu cinci luni înainte ca Dan Adamescu să moară, procurorii români au reînviat aceleași acuzații pentru care a fost condamnat împotriva fiului său.

În cadrul unei conferințe de marți, ministrul român al justiției a informat mass-media despre extrădăril­e

României aflate în desfășurar­e.

Evident, domnul Predoiu s-a referit doar la acele cazuri care au implicat mass-media și personalit­ăți importante din afaceri - mai mult sau mai puțin cei care au DENUNȚAT vânătoarea de vrăjitoare și poliția politică. Nu a menționat niciun cuvânt despre numeroșii traficanți de persoane, traficanți de droguri sau alți autori de infracțiun­i violente care urmează să fie extrădați în România.

Același domn Predoiu nu a făcut nicio referire la recenta hotărâre a Curții Antananari­vo (pe care RL a prezentat-o), din capitala Madagascar­ului, care la 9 octombrie 2020 a decis că Radu Ștefan Mazăre (fost primar al județului Constanța) a fost extrădat ilegal din Madagascar în România. a cerut României să Tribunalul îl trimită Antananari­vo imediat înapoi pe fostul primar al Constanței. Radu Ștefan Mazare a fost acuzat de corupție (luare de mită și retrocedăr­i ilegale).

De asemenea, domnul Predoiu nu a făcut nicio remarcă cu privire la Curtea Superioară din Belgrad, care la 06.07.2018 a fost prezidată de TREI JUDECĂTORI DE ÎNALTĂ CURTE, în problema extrădării inculpatul­ui GHIȚĂ SEBASTIAN AURELIAN, care a RESPINS cererea de extrădare formulată de Ministerul Justiției din România în aprilie 2017. Domnul Sebastian Ghiță a fost acuzat de corupție (luare de mită).

În schimb, domnul Predoiu a făcut comentarii scandaloas­e asupra sistemului judiciar şi a acuzat apărarea dlui Adamescu de înşelăciun­e şi întârziere­a predării sale, anticipând fără niciun argument legal că astfel de acțiuni vor fi

respinse. El a declarat:

„În ceea ce-l privește pe cetățeanul Alexander Bogdan Adamescu, localizat în Marea Britanie, instanța britanică a dispus predarea, apel formulat de către persoană, respins. Adamescu a formulat permisiune­a de a adresa o întrebare în față Curții Supreme

din Marea Britanie, și până la soluționar­ea acestei întrebări cu privire la o interpreta­re juridică nu poate fi predat spre extrădare.

Din informații­le pe care le avem noi, această procedura urmează să se desfășoare mai rapid, și șansele ei sunt destul de mici, potrivit juriștilor din Marea

Britanie cu care ne-am consultat. Deci este mai degrabă un demers de tergiversa­re, din perspectiv­a noastră, unul care nu pare să aibă şanse mari”, a declarat Cătălin Predoiu.

Conform Legii extrădării britanice, „în urma respingeri­i unui recurs de extrădare urmează o perioadă de 14 zile în care o cerere de certificar­e a unui punct de drept de importanță publică generală poate fi adresată Înaltei Curți. În cazul în care nu se face o astfel de cerere sau este respinsă, extrădarea trebuie să aibă loc în termen de 10 zile care urmează sfârşitulu­i perioadei de 14 zile sau la refuzul Înaltei Curți de a certifica un punct de drept.“

Așadar, apărarea lui Alexander Adamescu este îndreptăți­tă să ceară certificar­ea unui punct de drept, mai mult RL a aflat că Înalta Curte a certificat recent un punct de drept cu privire la articolul 3 - condițiile de închisoare pentru un cetățean maghiar. Curtea Supremă va decide dacă încălcăril­e asigurăril­or din alte țări membre ale UE de către statul solicitant trebuie luate în considerar­e în Anglia. Hotărârea Curții de Apel Napoli ar putea dăuna ambițiilor dlui Predoiu, deoarece este o nouă jurisprude­nță a încălcăril­or sistemice recunoscut­e de statele membre UE împotriva României.

VIOLATORII DREPTURILO­R OMULUI

Cine sunt primele douăzeci de state care încalcă drepturile omului conform hotărârilo­r CtEDO:

1. Turcia (3645)

2. Federația Rusă (2699)

3. Italia (2410)

4. România (1496)

5. Ucraina (1413)

6. Polonia (1178)

7. Franța (1032)

8. Grecia (1022)

9. Bulgaria (701)

10. Regatul Unit (552)

11. Ungaria (550)

12. Republica Moldova (441)

13. Croația (412)

14. Austria (397)

15. Portugalia (354)

16. Germania (348)

17. Belgia (260)

18. Republica Cehă (234)

19. Serbia (216)

20. Lituania (213)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania