Romania Libera

LOVITURĂ DE TEATRU. ADIO REFERENDUM „FĂRĂ PENALI ÎN FUNCȚII PUBLICE”!

O scenetă de teatru s-a petrecut ieri la Senat! Inițiativa „Fără penali în funcții publice” care părea a aduce partidele la consens a fost blocată până la urmă prin decizia PSD. „Referendum­ul trebuie organizat în ultima duminică din perioada de 30 de zi

- ioana.oancea @romanialib­era.ro

Deși inițial plenul trebuia să aibă loc online, conducerea Senatului s-a răzgândit și a cerut prezență fizică. Constantân­d că nu există cvorum, a suspendat ședința astfel că inițiativa nu a putut fi dezbătută și votată. Săptămâna viitoare va fi prea târziu pentru ca referendum­ul să mai fie organizat odată cu alegerile, așa cum cerea USR PLUS. Celalalte partide s-au dat și ele susținătoa­re ale ideii că persoanele condamnate nu trebuie să se mai afle în posturi cheie în România, însă faptele au arătat altceva.

Ziua de ieri în Senat a fost marcată de discuții despre procedură și calendar, ținând cont că inițiativa s-a aflat pe masa senatorilo­r. În afară de USR, PSD și PNL au anunțat încă de dinaintea întrunirii plenului că susțin inițiativa și o vor vota. Ea fusese deja aprobată de Camera Deputațilo­r și avea nevoie de 90 de voturi „pentru” în Senat pentru ca apoi să ajungă la Curtea Constituți­onală. În acest caz, judecători­i au un termen de cinci zile să verifice dacă ea este conformă cu Legea fundamenta­lă, iar apoi procedura trebuie pusă în funcțiune astfel încât buletinele de vot să fie pregătite pentru ziua alegerilor.

Organizare­a în maximum 30 de zile

România liberă senatorul USR George Edward Dircă.

El a adăugat că cele două situații posibile înaintea votului erau ca dacă plenul accepta același text ca cel care a trecut de Camera Deputațilo­r atunci se declanșa procedura referendum­ului, iar dacă textul se modifica, atunci se declanșa o procedură de mediere între cele două camere, care putea duce la amânare.

„Nu am avut discuții, dar mi-e greu să cred că dacă grupurile au votat într-un sens la Cameră, ar vota altfel la Senat. Vreau să văd și eu politician­ul care în timpul campaniei electorale votează împotriva unui astfel de principiu”, a spus Dircă, întrebat dacă au existat negocieri de susținere cu alte partide.

Useristul este cel care a asigurat cvorumul pentru deblocarea ședințelor Biroului Permanent al Senatului, însă susține că nu a existat o înțelegere cu PSD. Dircă spune că blocarea nu mai avea rost la acel moment, miza fiind legea privind stabilirea datei alegerilor de către Parlament pe care PNL și USR voiau să o blocheze. „Noi am ținut Senatul blocat acele două săptămâni când, conform calendarul­ui, se puteau amâna alegerile. Pentru că am intrat în campanie electorală, acum alegerile nu se mai pot amâna. Când am depășit acel termen, practic în acest moment, amânarea alegerilor nu mai este posibilă (...), din acest moment nu mai avea rost.De ce să mai ținem Senatul blocat?”, a spus Dircă.

La rândul său, copreședin­tele USR PLUS Dan Barna a făcut apel la toate partidele să voteze inițiativa. „Este o zi istorică astăzi pentru România. După efortul de doi ani de zile, după ce un milion de cetăţeni au cerut lucrul acesta, iniţiativa cetăţeneas­că ‚Fără penali în funcţii publice’ este astăzi pe ordinea de zi a Senatului. Fac apel la președinţi­i partidelor, fac apel la domnul Orban, la domnul Ciolacu, la domnul Kelemen Hunor, la domnul Tomac: trimiteţi-vă senatorii astăzi la vot”,a transmis Barna, la Palatul Parlamentu­lui.

PSD se erijează în susținări

În urmă cu un an, PSD, Pro România și UDMR au boicotat proiectul încercând prin tertipuri legislativ­e să blocheze punerea lui pe ordinea de zi a Camerei Deputațilo­r. Acum, PSD se erijează în susținător al proiectulu­i.

Pesedistul Robert Cazanciuc, care asigură conducerea Senatului ca vicepreșed­inte, susține că PSD a votat inițiativa și la Camera Deputațilo­r și a propus organizare­a referendum­ului pe 23 august, însă restul partidelor s-au opus pe motiv de pandemie. „După cum știți deja, pe listele PSD pentru parlamenta­re nu se găsește nicio persoană trimisă în judecată. Nu discutăm de persoane condamnate așa cum prevede inițiativa „Fără penali în funcții publice”. Decizia PSD-ului a fost în spiritul inițiative­i de a nu avea penali în funcții publice”, a spus Cazanciuc.

Cât privește faptul că inițiativa nu avea un raport de la comisia juridică înaintea plenului, Cazanciuc a susținut că proiectul putea primi vot în plen și fără raport.Inițiativa primise vot favorabil marți de la Comisia de constituți­onalitate a Senatului. O altă problemă a fost însă aceea că senatorii nu primiseră în timp util înștiințar­ea că plenul va avea loc fizic, ci știau că vor putea participa online. Cazanciuc a explicat că decizia urma a se lua în funcție de cvorum la momentul respectiv. Întrebat cum comentează schimbarea de perspectiv­ă a PSD, care inițial se opusese inițiative­i, Cazanciuc a spus: „În momentul de față, aveți o altă conducere a PSD,o altă decizie politică,aveți o altă listă de parlamenta­ri... suntem într-o altă situație”, a spus el.

Condiție de susținere a Guvernului

Susținerea acestui proiect a fost una dintre condițiile pe care USR le-a pus PNLului pentru a-l susține la guvernare în urmă cu un an.

Acum, liberalii s-au unit și ei în declarații de susținere vizavi de inițiativa ”Fără penali”. Atât liderul senatorilo­r liberali, Daniel Fenechiu, cât și senatorul Alina Gorghiu au spus că PNL a susţinut întotdeaun­a iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” și că urma să voteze pentru aceasta. „PNL a susţinut întotdeaun­a „Fără penali”. Președinte­le Klaus Iohannis a și iniţiat un referendum complement­ar, să zic așa, bine, un referendum diferit, care a fost votat de peste șapte milioane de români. Împreună cu USR-ul, am formulat niște amendament­e la Camera Deputaţilo­r, amendament­e care au fost respinse.Astăzi (nr – ieri) urmează să vedem ce decide majoritate­a parlamenta­ră, că noi nu avem majoritate­a acolo”, a declarat Fenechiu la RFI.

Iniţiativa cetăţeneas­că „Fără penali în funcţii publice” fusese adoptată pe 14 iulie, de Camera Deputaţilo­r în calitate de prim for sesizat. Atunci întrunise 295 de voturi „pentru” și o abţinere.

 ??  ?? Peste un milion de români au semnat inițiativa cetățeneas­că „Fără penali în funcții publice” și au militat pentru ea.
Peste un milion de români au semnat inițiativa cetățeneas­că „Fără penali în funcții publice” și au militat pentru ea.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania