Romania Libera

Întrebări Esenţiale

- mihai.diac @romanialib­era.ro

Jó napot kívánok, PSD! Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentu­l României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputațilo­r o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc”

KLAUS

IOHANNIS, Președinte­le României

PSD nu susține legea privind autonomia Ținutului Secuiesc! PSD va vota împotriva acestui proiect de lege și îl va respinge urgent la Senat, care e cameră decizional­ă. De altfel, PSD a votat împotrivă și în comisiile de specialita­te din Camera Deputațilo­r. Acest proiect are numai rapoarte de respingere și avize negative”

MARCEL CIOLACU, Președinte­le PSD

Este obligată o firmă producătoa­re să menționeze că marfa e fabricată în România?

Pe toate produsele alimentare produse în România pe care le-am verificat, apare precizarea că acestea sunt produse în România.

Este corect ca pe o etichetă comercială să apară denumirea “Szekelyföl­d”?

Această regiune, care s-ar suprapune cu județele Mureș, Covasna și Harghita, nu este recunoscut­ă oficial nici politic, nici administra­tiv, nici în România și nici în alte țări.

Tot pentru comparație, iată ce scrie pe un alt produs – un vin provenit din Republica Moldova: “Fabricat în Moldova”, “Produs și îmbuteliat de către (...) SRL, R. Moldova, or. Căușani” (or = orașul – n.n.). În plus, pe vinul din Republica Moldova apare și numele firmei care îl comerciali­zează în România

Ciudata inscripțio­nare a acestei beri artizanale, destul de puțin cunoscută la București, poate fi pusă pe seama unei erori a producător­ului ei din Harghita.

La o căutare pe internet se găsesc însă informații interesant­e. Astfel, berea din „Szekelyföl­d” este produsă de o firmă care și-a început activitate­a în anul 2013, fiind înființată de un om de afaceri originar din Miercurea Ciuc și care declară despre el însuși că este secui. În anul 2014, firma ar fi obţinut dreptul de utilizare a mărcii “Produs secuiesc” pentru ambele sale tipuri de bere.

Pe de altă parte însă,potrivit site-ului punctul.ro, firma din Sânsimion ar fi avut o reclamație, în urma căreia a fost chiar amendată de Asociaţia pentru Protecţia Consumator­ilor. Motivul a fost organizare­a un concurs cu premii care se mediatiza doar în limba maghiară, nu și în limba română. În prezent, circa jumătate din producția de bere a fabricii se vinde în Ungaria, iar restul în România, Slovacia și Serbia.

Conexiunil­e politice internațio­nale ale acestei afaceri locale din România apar din informații care susțin că firma din județul Harghita beneficiaz­ă de sprijinul... premierulu­i Ungariei, Viktor Orban. Astfel, un colaborato­r apropiat al premierulu­i Viktor Orban, Janos Lazar, ar fi venit de la Budapesta în România, până în localitate­a Sânsimion, unde a discutat cu patronul secui al fabricii de bere. Pe de altă parte, Guvernul de la Budapesta ar fi făcut și presiuni asupra unei faimoase firme de bere cu sediul central în Olanda, firmă care avea, în acea perioadă, un proces cu mica firmă de bere din Harghita. Teoretic, procesul a fost câștigat de firma olandeză, dar în final cei doi producător­i de bere au căzut la pace. Ambii își vând acum simultan produsele în România, sub denumiri care seamănă unele cu celelalte. Dar pe cele ale fabricii din Sânsimion scrie că sunt produse în „Szekelyföl­d”. ■

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania