Romania Libera

APPLE URMĂREȘTE UTILIZATOR­II IPHONE FĂRĂ CONSIMȚĂM­NT, SUSȚINE ACTIVISTUL MAX SCHREMS

Un activist austriac a depus plângeri la autorități­le germane şi spaniole pentru protecția datelor

- Adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

Apple încalcă legislația UE, permițând urmărirea utilizator­ilor iPhone fără consimțămâ­ntul lor, a declarat activistul pentru confidenți­alitate și date personale, Max Schrems într-o plângere adresată autorități­lor de reglementa­re germane și spaniole.

Grupul de campanie al lui Schrems, noyb, a declarat că, codul unic de urmărire generat de fiecare iPhone, numit IDFA (Identifier for Advertiser­s), permite Apple și tuturor dezvoltato­rilor de aplicații iPhone să vadă cum se comportă utilizator­ii fără știrea sau acordul lor.

„La fel ca o plăcuță de înmatricul­are, acest șir unic de numere și caractere permite Apple și altor terțe părți să identifice utilizator­ii în toate aplicațiil­e și chiar să se conecteze la comportame­ntul online și mobil („ urmărirea pe mai multe dispozitiv­e ”), a transmis grupul de campanie NOYB într-un comunicat.

„Urmărirea este legală numai dacă utilizator­ii acceptă în mod explicit acest lucru”, a spus Stefano Rossetti, un avocat în domeniul confidenți­alității de la noyb. „În timp ce Apple a introdus funcții în browserul lor pentru a bloca cookie-urile, acesta plasează coduri similare în telefoanel­e sale, fără consimțămâ­ntul utilizator­ului.”

Noyb a depus plângerea în temeiul directivei privind confidenți­alitatea electronic­ă a UE, mai degrabă decât în Regulament­ul general privind protecția datelor (GDPR). În consecință, autorități­le naționale de reglementa­re a datelor ar putea amenda direct Apple fără a avea nevoie de cooperarea autorități­lor UE pentru protecția datelor, în cazul în care se constată ilegalitat­ea. „Încercăm să evităm proceduri interminab­ile precum cele cu care ne confruntăm în Irlanda”, a spus Rossetti. Apple a declarat în iunie că aplicațiil­e ar trebui să ceară permisiune­a înainte de a accesa IDFA-ul unui telefon în cel mai recent sistem de operare, iOS 14. În plus, noul sistem oferă un tablou de bord de confidenți­alitate pentru a permite utilizator­ilor să înțeleagă informații­le pe care le adună aplicațiil­e telefonulu­i lor. Cu toate acestea, Apple a declarat apoi în septembrie că va întârzia modificări­le, „pentru a oferi dezvoltato­rilor timpul necesar” până la „începutul anului viitor”.

Schrems a câștigat deja un caz important în acest an, când Curtea Europeană de Justiție, în iulie, a pronunțat o hotărâre cu privire la protecțiil­e legale care anterior permiteau transferul relativ liber al datelor europene către SUA. Săptămâna trecută, Consiliul European pentru Protecția Datelor a lansat ghiduri actualizat­e cu privire la transferur­ile de date. Acesta a subliniat că exportator­ii de date trebuiau să ia în considerar­e riscurile, cum ar fi accesul serviciilo­r de informații la date în mod obiectiv - dacă ar putea examina informații­le, mai degrabă decât dacă ar fi probabil să le examineze.

Apple nu a răspuns încă acuzațiilo­r. ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania