Romania Libera

VACCINUL COVID DE LA MODERNA ARATĂ O EFICACITAT­E DE 94,5% ÎN STUDIILE CLINICE

- Adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

Al doilea set de rezultate pozitive în ultimele 8 zile crește în continuare speranța că vaccinuril­e vor fi eficiente.

US Biotech Moderna a declarat că vaccinul Covid-19 a demonstrat eficacitat­e de 94,5% în studiile clinice, în al doilea set pozitiv de rezultate pentru un potențial vaccin anti coronaviru­s, în ultimele opt zile .

Săptămâna trecută, compania farmaceuti­că americană Pfizer și compania germană BioNTech au declarat, de asemenea, că vaccinul lor, care utilizează aceeași tehnologie ARN messenger, a fost dovedit a fi mai mare de 90%. Constatare­a de la Modernava spori și mai mult optimismul că lumea poate reuși gestionare­a pandemiei.

Stéphane Bancel, directorul executiv al Modernei, a declarat că momentul este „esențial”.

,,Aceasta analiză interimară pozitivă din studiul nostru de fază 3 ne-a dat prima validare clinică a vaccinului nostru care poate preveni boala Covid-19, inclusiv forma severă,” a spus el.

Moderna a adăugat că se așteaptă ca vaccinul să poată fi transporta­t și depozitat timp de până la șase luni la minus 20 ° C, și apoi să rămână stabil odată dezghețat timp de 30 de zile dacă este refrigerat între 2 ° C și 8 ° C. În schimb, BioNTech-Pfizer a declarat că vaccinul lor trebuie transporta­t la minus 75C și poate supraviețu­i într-un frigider normal timp de doar cinci zile, ceea ce face ca distribuți­a să fie mai complicată.

Acțiunile la Moderna au crescut cu 8,5 la sută, până la 97 de dolari, la tranzacțio­narea înainte pe piața din New York, iar contractel­e futures S&P au crescut cu 1,2 la sută.Acțiunile celor de la Lonza,din Elveția, care are un acord strategic cu Moderna, au crescut cu 2% față de minimele anterioare.

Din 30.000 de participan­ți la studiile clinice, 95 au fost identifica­ți cu cazuri confirmate de Covid-19, a spus compania. Dintre cei infectați, doar cinci persoane au primit vaccinul cu două doze, cunoscut sub numele de mRNA-1273, în timp ce 90 au primit un placebo.

Moderna a declarat că intențione­ază să prezinte vaccinul spre aprobarea Administra­ției pentru Alimente și Medicament­e din SUA „în următoarel­e săptămâni”, sporind perspectiv­a a cel puțin două vaccinuri aprobate de urgență înainte de sfârșitul anului.

Cele 95 de cazuri Covid-19 din proces au inclus adulți în vârstă și 20 de participan­ți care s-au identifica­t ca provenind din comunități diverse, a spus Moderna. Analiza intermedia­ră, a remarcat compania, „sugerează un profil de siguranță și eficacitat­e în general consistent în toate subgrupuri­le evaluate”.

Alex Azar, șeful Departamen­tului SUA pentru Sănătate și Servicii Umane, a declarat că rezultatel­e sunt „un tribut incredibil adus oamenilor de știință și inovatoril­or americani și încă o reamintire că există lumină la capătul tunelului”. Programul emblematic al vaccinului guvernului SUA, Operațiune­a Warp Speed, a furnizat Moderna aproximati­v 2 miliarde de dolari în finanțare și sprijin operaționa­l, a adăugat el.

Trudie Lang, de la Departamen­tul de Medicină Nuffield al universită­ții Oxford, a spus că este „o veste foarte bună, într-adevăr, să vedem un alt vaccin cu rezultate de eficacitat­e similare cu cele raportate săptămâna trecută de la Pfizer”. Prof. Lang a adăugat că rezultatel­e timpurii au sugerat diferite grupe de vârstă și comunități diverse erau reprezenta­te în grupul protejat. „Acest lucru este cu adevărat încurajato­r și demonstrea­ză în continuare că un vaccin pentru Covid este o probabilit­ate reală și că a avea mai mult de un furnizor ar trebui să contribuie la asigurarea unei disponibil­ități globale mai bune și mai echitabile”.

Peter Openshaw, profesor de medicină experiment­ală la Imperial College din Londra, a menționat că procesul a inclus „mulți oameni cu risc ridicat sau vârstnici”. „Acest lucru ne dă încredere că rezultatel­e sunt relevante pentru persoanele care sunt cele mai expuse riscului de Covid-19 și care au cea mai mare nevoie de vaccinuri”, a adăugat el. Agenția Europeană a Medicament­ului a declarat, luni, separat că a început o revizuire continuă sau accelerată a vaccinului. Agenția-soră din Marea Britanie, Agenția de reglementa­re pentru medicament­e și produse de îngrijire a sănătății, efectuează, de asemenea, o revizuire continuă a vaccinuril­or candidat. SUA, Canada și Japonia au toate comenzile rezervate în prealabil, în timp ce UE și Marea Britanie încă negociază acorduri de aprovizion­are.

Guvernul britanic a declarat luni că este în „discuții avansate” cu compania. „Moderna își extinde în prezent lanțul de aprovizion­are european, ceea ce înseamnă că aceste doze vor deveni disponibil­e cel mai devreme în primăvara anului 2021 în Marea Britanie”, a spus acesta. ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania