Romania Libera

Cea mai grea lecție este acceptarea realității

-

Oeroare des întâlnită, aproape generaliza­tă la nivelul societății românești este răbdarea exagerată. Această răbdare devine o maladie a societății noastre în general,ce își face simțită problema în toate domeniile: Sport, Educație, Sănătate, Transport etc. Se tot spune despre jucătorii noștri, mai ales despre cei care au arătat ceva la Naționala Under 21, că sunt încă tineri, că sunt talentați și că mai au timp să crească. Este adevărat că mai au timp să crească, dar până la 21 de ani, deja ar trebui să fie familiariz­ați cu disciplina tactică.

Adevărul crunt estre că,la noi nu prea are cine să-i familiariz­eze cu această parte a jocului.

Diferența între fotbalistu­l român, cel italian, cel german sau cel spaniol se produce în jurul vârstei de 14 – 16 ani, când pe lângă abilitățil­e fizice trebuie dezvoltate și cele mentale.

Din nefericire, chiar și în centrele de copii și juniori bine dotate din țara noastră, metodele de pregătire, gândirea multor antrenori, este una învechită, de acum mai bine de treizeci de ani, probabil chiar spre perioada în care mai evolua marele Nicolae Dobrin.

Timpurile s-au schimbat și școala românească de fotbal,ca întreg sistemul educaționa­l din țara noastră,nu a putut ține pasul cu evoluția țărilor civilizate. Instalarea lui Mirel Rădoi pe banca echpei naționale reflectă situația din fotbalul românesc: lipsa de pregătire și de disciplină. Selecțione­r al României a fost numit un antrenor fără licență pro.

Se poate invoca irelevența acestei licențe, deși lucrurile nu stau chiar așa.

Totuși, pe Mirel Rsădoi nu îl recomandau nici rezultatel­e pentru această funcție.

Se tot invocă performanț­ele notabile de la turneul final EURO U21 din Italia, din 2019.

Să nu uităm însă că echipa care a obținut repectivel­e rezultate a fost formată de Daniel Isăilă. În rest, Mirel Rădoi se mai putea mândri cu un eșec pe banca FCSB/Stelei.

Acum,Rădoi se gândește la postul de antrenor de la CS Universita­tea Craiova, iar noi, suporterii Naționalei, ne gândim la răul Norvegiei. E normal să fim patrioți, dar trebuie să respectăm totuși o competiție sportivă.

Dacă ne dorim educație, pregătire temeinică, mentalitat­e sănătoasă, trebuie să învățăm ceea ce înseamnă fair play ■

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania