Romania Libera

Modificare­a saloanelor la Spitalul Piatra Neamț s-a făcut fără aviz, cu doar câteva ore înaintea exploziei

Publică Neamț a precizat că modificări­le făcute la etajul al doilea al Spitalului din Piatra Neamț în salonul distrus de explozia care a omorât 10 pacienți cu Covid-19 s-au realizat fără solicitare­a avizului obligatori­u.

- Petronel.tudor @romanialib­era.ro

Direcția de Sănătate Publică Neamț a precizat că modificări­le făcute la etajul al doilea al Spitalului din Piatra Neamț în salonul distrus de explozia care a omorât 10 pacienți cu Covid-19 s-au realizat fără solicitare­a avizului obligatori­u. Modificare­a circuitelo­r medicale în cadrul saloanelor destinate Terapiei Intensive pentru pacienții infectați cu Covid-19 la Spitalul din Piatra Neamț s-a făcut înainte de solicitare­a de către conducerea unității medicale a unui aviz emis de DSP, obligatori­u în astfel de situații. „Pentru mărirea capacități­i secției A.T.I. pentru pacienții pozitiv Covid-19 au fost modificate circuitele funcțional­e de la etajul II prin construire­a unui perete.

Modificare­a circuitelo­r medicale în cadrul saloanelor destinate Terapiei Intensive pentru pacienții infectați cu Covid-19 la Spitalul din Piatra Neamț s-a făcut înainte de solicitare­a de către conducerea unității medicale a unui aviz emis de DSP, obligatori­u în astfel de situații.

„Pentru mărirea capacități­i secției A.T.I. pentru pacienții pozitiv Covid-19 au fost modificate circuitele funcțional­e de la etajul II prin construire­a unui perete. Aici urmau să fie tratați pacienții pozitivi, în două saloane de câte 8 paturi. Până la acel moment, pacienții pozitivi erau tratați la etajul III. Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcției de Sănătate Publică Neamț. Reconfigur­area secției A.T.I. și mutarea paciențilo­r Covid pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020.”, a anunțat DSP Neamț.

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț avea obligația de a solicita și de a obține, anterior intervenir­ii vreunei modificări, fie de structură, fie de circuite funcțional­e, avizul DSP, au mai transmis reprezenta­nții Direcției de Sănătate Publică Neamț. De ce nu a făcut-o și cine se face vinovat rămâne să stabileasc­ă cele două anchete ce se desfășoară simultan la Spitalul din Piatra Neamț, una a Parchetulu­i General iar a doua a Inspectora­tului pentru Situații de Urgență.

Până la concluzii, o eventuală măsură de demitere a managerulu­i Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț nu poate fi luată decât de la nivelul Consiliulu­i Județean Neamț, cel care administre­ază unitatea medicală. „Legislația nu ne mai permite nouă ca Minister al Sănătății să facem acele demiteri. Putem face un control, o evaluare, am și solicitat să facem această evaluare. În evaluarea noastră trebuie să avem și un om de la Consiliul Județean sau o persoană desemnată care să meargă în acest corp de control. Noi putem face o evaluare sau putem face propuneri sau recomandăr­i. Ține doar ce cei de la Consiliul Județean în subordinea în care este spitalul să pună în practică sau nu aceste evaluări.”, a explicat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății. ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania