Romania Libera

Sa joace altii pentru noi,

poveste veche romanasca

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

S-a schimbat conducerea Federației Române de Fotbal (FRF), ajungând în era Răzvan Burleanu, și Naționala României a trecut la primul selecțione­r străin, germanul Christoph Daum.Și cu un antrenor german, obiceiul românesc s-a păstrat și calificare­a a fost năruită din prima partidă, 1 – 1, în prima partidă, contra reprezenta­tivei Muntenegru­lui. Acum,șansele pentru un loc la baraj au fost năruite, tot în prima partidă, tot pe teren propriu, după egalul 1 – 1 împotriva Irlandei de Nord.

Avem rezultatul direct pozitiv contra Austriei,dar adversara noastră a luat toate cele șase puncte cu Irlanda de Nord, iar în scenariul în care Norvegiei îi vor fi șterse toate rezultatel­e, România va încheia pe locul secund. Da,și cu selecțione­rul neamț și sub Mirel Rădoi se poate invoca ghinionul

în prima patidă: penalty-ul ratat de Nicușor Stanciu cu Muntenegru și șutul în bară a lui Denis Alibec, contra Irlandei de Nord. Dar problema este că reprezenta­tiva noastră stă mereu la mâna hazardului. Se discută despre o problemă de mentalitat­e, iar această explicație este una plauzibilă. Într-adevăr, totul pornește de la mentalitat­e. Trebuie să recunoaște­m însă că și în plan tactic, de organizare a jocului, avem mari lacune și, aici, nu e vorba doar de pregătirea selecțione­rului Mirel Rădoi al cărui CV ca antrenor a fost umflat artificial. Este evident că principalu­l motiv pentru care, în acest moment, jucătorii români nu se pot impune la cluburi din afara țării ete incapacita­tea acestora de a respecta indicațiil­e tactice. Aici,vorbim de urmele unei pregătiri precare, încă de la nivel de juniori. Sportivii români sunt pregătiți destul de bine,poate chiar foarte bine,în unele școli de fotbal,pentru execuții, mai bine sau mai puțin în plan fizic, dar foarte slab în plan tactic.

Vorbim de o mare lacună în procesul educaționa­l, ceea ce îi bântuie pe foarte mulți fotbaliști români întreaga carieră.

Avem câțiva tineri talentați, care au apărut natural, după ce s-a mai investit,pe aici,pe acolo,în academii/ centre de copii și juniori, – nu poți să nu apreciezi eforturile lui Gică Hagi – dar, iată, organizare­a, disciplina tactică, nu face casă bună cu jucătorii noștri de perspectiv­ă ■

Nu ne este teamă de faptul că sunt jucători în lotul Norvegiei care au COVID. În momentul de faţă ne gândim doar că avem în faţă un adversar foarte puternic.

MIREL RĂDOI SELECȚIONE­RUL NAȚIONALEI ROMÂNIEI

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania