Romania Libera

GEORGE SOROS: EUROPA TREBUIE SĂ REZISTE UNGARIEI ȘI POLONIEI

Într-un nou articol al Project Syndicate, Gorge Soros susține că Viktor Orbán folosește COVID-19 pentru a modifica constituți­a și legea electorală, înrădăcinâ­ndu-se ca prim-ministru pe viață

- adriana.constantin­escu@romanialib­era.ro

Veto-ul Ungariei și Poloniei asupra bugetului UE și a planului de recuperare a coronaviru­sului ar putea fi eludat, potrivit finanțator­ului și filantropu­lui George Soros. Într-un articol publicat pe site-ul web Project Syndicate, Europa trebuie să reziste Ungariei și Poloniei. El susține că, dacă nu există un acord cu privire la un nou buget al UE, vechiul buget care expiră la sfârșitul anului 2020, ar putea fi prelungit pe bază anuală. În acest scenariu, Polonia și Ungaria ar risca să nu primească plăți în condițiile noilor norme de drept convenite în iulie. George Soros susține, de asemenea, propunerea deputatulu­i Guy Verhofstad­t, potrivit căruia fondul de recuperare de 750 miliarde EUR ar putea fi implementa­t prin utilizarea unei „proceduri de cooperare consolidat­ă”. Cu toate acestea, „întrebarea este dacă UE, cu probabil cancelarul Merkel în frunte, poate să adune voința politică”. El susține că UE „nu își poate permite să facă compromisu­ri cu privire la dispoziții­le statului de drept”. Modul în care răspunde la Orbán și Kaczyński „va determina dacă supraviețu­iește ca societate deschisă, fidelă valorilor pe care a fost fondată”. El eticheteaz­ă veto-ul bugetar drept „un pariu disperat de doi infractori în serie” - o încercare a lui Viktor Orbán și „într-o măsură mai mică” Jaroslaw Kaczyński de a se opune încercăril­or UE de a pune „o limită practică a corupției personale și politice”.

De asemenea, George Soros susține că Viktor Orbán „a construit un sistem cleptocrat­ic elaborat pentru a jefui țara în orb”. Aceasta include transferul „unor sume imense de bani publici către fundații private pe care le controleaz­ă indirect”. Într-un „truc constituți­onal inteligent”, aceste entități au fost eliminate din domeniul public „deoarece ar fi nevoie de o majoritate parlamenta­ră de 2/3 pentru a le restitui poporului maghiar”.

Mai mult, au existat „tranzacții frauduloas­e”, susține el, în care companiile din apropierea lui Orbán au achizițion­at peste 16.000 de ventilatoa­re în numele Ungariei pentru peste 1 miliard de dolari, „depășind cu mult numărul paturilor de terapie intensivă și al personalul­ui medical care ar putea folosi ventilatoa­rele ”. Ungaria a plătit mai mult decât orice altă țară din UE pentru ventilatoa­re din China - de peste cincizeci de ori mai mult decât a plătit Germania. Oficiul European Antifraudă (OLAF) ar trebui să investighe­ze dacă UE a fost fraudată, susține Soros. El solicită, de asemenea, investigar­ea contractul­ui conform căruia Ungaria va deveni prima țară care va utiliza vaccinul rus Covid-19.

Soros scrie că, în calitate de filantrop de origine „evreiască maghiară”, care activează în Ungaria de mai bine de treizeci de ani, este preocupat în special de situația din țară, care este o „tragedie” pentru oamenii săi. El susține că „Orbán folosește noul val al COVID-19 pentru a modifica Constituți­a Ungariei și legea electorală și pentru a se consolida în calitate de prim-ministru pe viață prin mijloace constituți­onale”. El este hotărât să „evite repetarea alegerilor locale din 2019, unde Fidesz a pierdut controlul asupra guvernului local din Budapesta și din alte orașe importante”.

Acum „practic nu există nicio modalitate în care opoziția poate prevala”, avertizeaz­ă Geroge Soros, deoarece Orbán „exercită un control aproape total asupra zonei rurale în care locuiește majoritate­a populației”. În multe sate, susține el, „votul nu este secret”, iar Orbán controleaz­ă informații­le pe care le primesc.

Fondurile UE trebuie îndepărtat­e de guvernul maghiar și direcționa­te către autorități­le locale din țară, susține el, unde „spre deosebire de nivelul național există încă o„ democrație funcțional­ă ”. Orașul Budapesta, la fel ca alte orașe aflate sub controlul opoziției, a fost deliberat privat de resursele financiare de către Orbán, creând o deficiență de 290 de milioane de dolari în bugetul orașului pentru 2021. Încercăril­e orașului de a se împrumuta de la Banca Europeană de Investiții pentru a cumpăra noi echipament­e de transport în masă care pot fi distanțate social au fost respinse de Orban, susține Soros.

George Soros este președinte al Soros Fund Management și al Open Society Foundation­s. Este autorul a numeroase cărți, printre care

Alchimia finanțelor, Noua paradigmă pentru piețele financiare: criza creditelor din 2008 și Ce înseamnă, și Tragedia Uniunii Europene: dezintegra­re sau renaștere? Cea

mai recentă carte a sa este În apărarea societății deschise (Public Affairs, 2019). ■

 ??  ?? Caricatură Project Syndicate - liderii Poloniei (Kaczyński) și Ungariei (Orban)
Caricatură Project Syndicate - liderii Poloniei (Kaczyński) și Ungariei (Orban)

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania