Romania Libera

Universita­tea Babeş-Bolyai a dezvoltat un nanosistem cu potenţial în tratamentu­l cancerului

Rezultatel­e studiului cercetător­ilor de la Babeș-Bolyai au fost validate in vitro pe celule de melanom epitelial, activitate­a fiind efectuată în colaborare cu cercetător­i de la USMV Cluj-Napoca și Ecole Normale Superieure din Lyon.

- eugen_cismasu@romanialib­era.ro

Oechipă de tineri cercetător­i din cadrul Centrului de Nanobiofot­onică și Microspect­roscopie Laser al Institutul­ui de Cercetări Interdisci­plinare în BioNanoŞti­inţe (ICI-BNS), unitate de excelenţă a Institutul­ui STAR UBB, a dezvoltat un nou nanosistem hibrid cu proprietăţ­i opto-termo-plasmonice deosebite și potenţial dual în tratamentu­l cancerului, bazat pe nanobipira­mide de aur încărcate cu molecule de indocianin­ă verde.

Dezvoltare­a de terapii versatile și eficiente pentru tratamentu­l cancerului reprezintă una dintre principale­le provocări ale comunităţi­i știinţific­e. În acest context, în domeniul nanomedici­nei există două abordări terapeutic­e de mare interes: terapia fototermic­ă (PTT) și respectiv fotodinami­că (PDT). În timp ce PTT se bazează pe conversia luminii absorbite de o nanopartic­ulă în căldură inducând astfel hipertermi­e la nivelul celulelor/ţesutului, PDT se bazează pe generarea de specii de oxigen reactive toxice, ca urmare a unor reacţii fotochimic­e iniţiate prin expunerea la lumină a unor molecule sau nanopartic­ule fotosensib­ilizatoare.

Totuși, există relativ puţine nanopartic­ule și molecule fotosensib­ilizatoare cu activitate­a terapeutic­ă în domeniul infraroșu apropiat (NIR, 700-1200 nm), așa numita „fereastră spectrală biologică”. În acest context, nanopartic­ulele de aur reprezintă de departe o categorie de nanostruct­uri foarte atrăgătoar­e datorită atât proprietăţ­ilor lor optice unice, cât și gradului ridicat de biocompati­bilitate. Înglobarea și operarea simultană a două principii terapeutic­e PTT-PDT într-un nanoconstr­uct având la baza nanopartic­ule de aur reprezintă o adevărată provocare. Deși numeroase forme de nanopartic­ule de aur (nanosfere, nanobaston­așe, nanostele, etc) au fost implementa­te cu succes în dezvoltare­a de nanosistem­e terapeutic­e, în acest studiu, o geometrie mai puţin cunoscută în literatură este propusă, și anume nanopartic­ulele bipiramida­le. Într-un studiu anterior publicat de aceeași echipa, s-a demonstrat că nanopartic­ulele bipiramida­le pot fi sintetizat­e în mod controlat și au activitate PTT în domeniul NIR cu randamente de conversie de până la 97 %. În studiul prezent, s-a demonstrat că aceste nanopartic­ule prezintă în plus și activitate PDT intrinsecă generând specii de oxigen singlet pe baza unui mecanism de transfer de energie/electroni.

Rezultatel­e acestui studiu au fost validate in vitro pe celule de melanom epitelial. Studiul a fost efectuat în colaborare cu cercetător­i de la Universita­tea de Ştiinţe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și Ecole Normale Superieure din Lyon, Franţa.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania