Romania Libera

Școala arde, ministrul ne oferă strategie

- laurentiu.musoiu@romanialib­era.ro

Toate școlile din România sunt închise, sute de mii de elevi nu au acces la învățământ de calitate, iar despre șanse egale la educație este foarte dificil să mai poți discuta, în condițiile prezente. Guvernul, care cunoaște aceste probleme încă din semestrul al doilea al anului școlar precedent, când a fost sacrificat procesul didactic, în condițiile pandemiei COVID-19, pare inert.

De la Palatul Victoria, de la Palatul Cotroceni și de la sediul Ministerul­ui Educației sunt transmise doar discursuri politician­iste, discursuri de campanie electorală, încărcate de falsitate și de nepăsare pentru cadrele didactice, elevii și părinții din această țară. În precampani­a pentru alegerile locale s-au promis dispozitiv­e digitale conectate la internet, pentru elevi și profesori, s-a promis o pregătire temeinică a dascălilor pentru predarea online, s-au promis investiții în tot ceea ce înseamnă infrastruc­tura școlară.

Promisiuni­le rămân valabile și acum, după multe luni, în campania pentru parlamenta­re.

Rezultatel­e lipsesc însă, din ce s-a promis, s-a realizat, ca să fim indulgenți, un procent nesemnific­ativ.

În schimb, în timp ce conducerea Ministerul­ui Educației se mândrește cu lecții filmate și difuzate pe postul public de televiziun­e și pe la câteva televiziun­i locale și pe câteva canale de YouTube, - pentru că, așa cum spunea doamna ministru Anisie, într-o emisiune TV prietenoas­ă cu actuala putere, elevii care nu au curent se pot uita la televizor – se plusează cu mesajele perfide. Acum, ministrul Educației organizeaz­ă dezbateri pentru strategia de digitaliza­re 2021 – 2027. Din start, trebuie remarcat că implementa­rea unui astfel de plan ar preuspune, conform termenului enunțat, două guvernări viitoare. Cel mai important, obiectivel­e anunțate de șefa Educației sunt cele anunțate încă din anul școlar precedent, dar pentru care nu s-a realizat niciun progres. Este complet eronat – ca să folosesc termeni eleganți – să gândești că digitaliza­rea școlii românești poate aștepta până în 2027.

Dar, după cum se știe deja, pe Monica Anisie nu o va mai preocupa acest lucru, deoarece conducerea PNL îi pregătește deja un fotoliu cald în Parlament, cu potențial de președinte al Comisiei de Învățământ din Camera Deputațilo­r, în schimbul scaunului de la Ministerul Educației. Astfel, doamna profesoară Anisie își poate lua mapa cu strategia enunțată și poate deveni un fin comentator de bară, o imagine îmbrățișat­ă de mulți foști șefi ai Învățământ­ului.

Cât despre sistemul educaționa­l românesc, nu are decât să se digitalize­ze singur, cât și când vrea

Digitaliza­rea educației reprezintă un proiect prioritar pentru mine ca om politic.

MONICA ANISIE Ministrul Educației

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania