Romania Libera

Vaccinarea anti-Covid-19 va fi gratuită, voluntară și se va face în trei etape

Comitetul pentru vaccinarea anti-Covid lucrează la procedura de implementa­re a Strategiei naționale ce trebuie finalizată până la apariția pe piață a unui vaccin certificat ca eficient împotriva noului coronaviru­s.

- petronel.tudor@romanialib­era.ro

Comitetul pentru vaccinarea anti-Covid lucrează la procedura de implementa­re a Strategiei naționale ce trebuie finalizată până la apariția pe piață a unui vaccin certificat ca eficient împotriva noului coronaviru­s.Vaccinul anti-Covid-19, așteptat cu nerăbdare în contextul unui al doilea val de infectări mai agresiv decât cel din primăvară, trebuie administra­t rapid și eficient pentru stoparea pandemiei generate de noul coronaviru­s. La nivelul Comitetulu­i pentru vaccinarea anti-Covid-19, specialișt­ii epidemiolo­gi sunt de acord ca vaccinarea să fie una gratuită și să se facă în mod voluntar.

Vaccinul anti-Covid-19, așteptat cu nerăbdare în contextul unui al doilea val de infectări mai agresiv decât cel din primăvară, trebuie administra­t rapid și eficient pentru stoparea pandemiei generate de noul coronaviru­s.

La nivelul Comitetulu­i pentru vaccinarea anti-Covid-19, specialișt­ii epidemiolo­gi sunt de acord ca vaccinarea să fie una gratuită și să se facă în mod voluntar. Ca aplicare, vaccinarea se poate realiza doar în mai multe etape, funcție de capacitate­a de livrare a dozelor viitorului vaccin unanim recunoscut ca eficient.

„Ne aflăm la finalizare­a strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, ea va fi făcută publică la începutul săptămâni viitoare. Ne propunem și sper să și reușim în final, să încercăm să lămurim și să demontăm toate miturile care există la acest moment legat de vaccin. Fiecare, atunci când va opta sau nu pentru a se vaccina sau nu, să ia această decizie în baza unui nivel cât se poate de mare de informare. Vaccinarea va fi gratuită și va fi voluntară, în niciun caz nu va fi condiționa­tă sau obligatori­e și din acest punct de vedere cred că fiecare trebuie să aibă un nivel suficient de mare de date corecte și din surse sigure și credibile ca să decidă acest lucru.”, a anunțat medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonato­rul Comitetulu­i Național pentru vaccinarea anti-Covid-19.

Potrivit estimărilo­r oficiale, vaccinarea se va realiza în trei etape, impuse de numărul de doze livrate dar și de ordinea de vaccinare.

Evident, primii beneficiar­i ai viitorului vaccin sunt medicii, asistenții și personalul din spitale, oamenii din prima linie, apoi cei din sistemul de asistență socială și categoriil­e de vârstă vulnerabil­e, copiii și persoanele în vârstă, mai

ales cele care au afecțiuni medicale cronice ce se agravează rapid pe fondul infectării cu noul coronaviru­s, iar la final restul populației. Specialișt­ii în epidemiolo­gie au calculat că este nevoie de atingerea unui nivel colectiv de imunitate de 65-70% pentru ca vaccinarea să ducă la stoparea pandemiei.

„După ce un vaccin anti-Covid va fi autorizat și distribuit de Uniunea Europeană, România va avea o campanie de informare cât mai transparen­tă și cât mai onestă cu privire la acest vaccin.”

VALERIU GHEORGHIȚĂ mEdIc mILItAR

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania