Romania Libera

ROMÂNII DIN DIASPORA VOTEAZĂ ÎN CONDIȚII SPECIALE DE SIGURANȚĂ SANITARĂ

Ministerul Afacerilor Externe a stabilit modul de desfășurar­e a votului la alegerile parlamenta­re în cele 748 secții amenajate în afara României și atrage atenția alegătoril­or că trebuie să țină cont de restricții­le impuse de fiecare stat în parte.

- petronel.tudor@romanialib­era.ro

Măsurile sanitare la secțiile de vot amenajate pentru cetățenii români aflați peste hotare în data de 6 decembrie, data alegerilor parlamenta­re, sunt similare cu cele stabilite la alegerile locale ce au avut loc la sfârșitul lunii septembrie. Românii care se prezintă pentru a vota sâmbătă, 5 decembrie, și duminică, 6 decembrie, la una secțiile de votare ce vor fi amenajate în afara țării trebuie să știe că purtarea măștii de protecție este obligatori­e pe toată perioada în care se află în sediul secției de votare și în localul de vot.

Distanța minimă de un metru trebuie respectată de toți alegătorii iar în secții trebuie efectuată dezinfecți­a periodică și după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participan­ților la procesul electoral. Dezinfecți­a sau nebulizare­a, după caz, a sediilor secțiilor de votare, înainte și după terminarea votării, în ambele zile de votare dar și dezinfecți­a periodică a suprafețel­or și a instrument­elor necesare votării, pe durata derulării procesului electoral, sunt alte măsuri obligatori­i ce trebuie respectate. Măsurile de siguranță sanitară vor fi completate de măsurile în vigoare în statele unde se amenajează secțiile de votare iar Ministerul Afacerilor Externe le recomandă românilor care vor să se deplaseze în vederea exercitări­i dreptului la vot să se informeze din timp cu privire la eventualel­e restricții impuse de autorități­le locale. Din acest motiv există posibilita­tea ca în anumite state afectate grav de pandemia de coronaviru­s accesul în localități­le unde sunt deschise secțiile de vot să fie limitat iar alegătorii să fie nevoiți să completeze anumite formulare emise de statele respective înainte de a se deplasa pentru a vota la alegerile parlamenta­re. În zilele de 5 și 6 decembrie se va putea vota în afara României în 748 secții de vot, lista secțiilor de votare fiind disponibil­ă pe site-ul Ministerul­ui Afacerilor Externe, locațiile acestora fiind stabilite în funcție de solicitări­le și de numărul de cetățeni români din țările respective.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania