Romania Libera

Lipsa de fonduri pentru personalul din școli, pandemie nesfârșită

- Laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Se înmulțesc cazurile de violență, accidente, abuz și discrimina­re din școli. Se poate invoca actualul context pandemic, ce, fără doar și poate, a pus o mare presiune de ordin psihic, dar și fizic, atât pe elevi, cât și pe cadrele didactice.

Totuși, problemele care determină astfel de incidente regretabil­e pentru sistemul educaționa­l din România nu au apărut odată cu pandemia COVID-19, ci sunt prezente de cel puțin treizeci de ani, acutizându-se însă în ultimul deceniu. Unul dintre scandaluri­le recente este cel de la Școala I.G. Duca, din Capitală, o instituție de învățământ “vânată” de mulți părinți pentru copiii lor, dar și una de care se leagă numeroase scandaluri. De această dată, a fost mediatizat un incident nefericit în urma căruia eleva minoră, fiică a vedetei de televiziun­e Laurette, și-a fracturat un dinte. Consiliul Național pentru Combaterea Discrimină­rii și Inspectora­tul Școlar al Municipiul­ui București (ISMB) încearcă să se spele pe mâini de caz și iau apărarea direcțiuni­i unității de învățământ. Mama minorei vorbește despre un caz de violență din partea unui elev asupra unei colege de culoare, în timp ce inspectora­tul susține că a fost un accident, iar învățătoar­ea și reprezenta­nții școlii au acționat corect.

Nu mă pot pronunța dacă a fost sau nu un caz de discrimina­re, deoarece nu am văzut înregistră­rile video, pe care susțin reprezenta­nții ISMB că le-au analizat, – probabil că nici nu era normal să le văd, având în vedere normele de protejare a imaginii copiilor – dar este cert un caz de neglijență din partea conducerii unității de învățământ și din partea autorități­lor de resort. Chiar dacă este vorba de un accident, copiii au fost lăsați nesupraveg­hiați.

Aici, sunt urmări ale problemelo­r vechi neglijate de cei aflați la conducerea sistemului de învățământ de-a-lungul timpului, atât la nivel central, cât și local. Vorbim despre o criză de personal acută în sistemul de învățământ preunivers­itar. Asistenții pentru profesori sunt o raritate, Legea Educației nu este respectată, iar sistemul este subfinanța­t. Chiar la școla despre care discutăm, clasele sunt suprapopul­ate, existând efective și de 40 de elevi. În astfel de condiții, nu se poate discuta despre un act educaționa­l de calitate, iar accidentel­e ce pun în pericol integrtita­tea fizică a minorilor devin aproape iminente. Toate acestea sunt realizate cu girul ISMB și al Ministerul­ui Educației. Autorități­le vor spune că direcțiune­a școlii este acoperită legal, din cauza unui Ordin din mandatul de ministru al lui Liviu Pop, ce permite încălcarea limitei de elevi dintr-o clasă, din Legea Educației. Cu alte cuvinte, invocăm din nou greaua moștenire și nu facem nimic pentru elevi și cadre didactice.

Colegiul Director al Consiliulu­i Naţional pentru Combatarea Discrimină­rii a hotărât că aspectele sesizate nu întrunesc elementele constituti­ve ale discrimină­rii. ISMB

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania