Romania Libera

Ce știm Cu adevărat despre vaCCinuril­e anti – Coronaviru­s?

În curând ar putea exista mai multe vaccinuri eficiente disponibil­e pentru combaterea Covid-19. Dar, în timp ce mulți oameni doresc o injecție cât mai curând posibil, alții sunt îngrijoraț­i de introducer­ea în corpul lor a ceva necunoscut.

- Eugen_cismasu @romanialib­era.ro publicitat­e

Mai mult decât atât, faptul că poveștile anti-vaccin sunt difuzate în permanență online, prin intermediu­l rețelelor sociale, însă fără a se baza pe argumente științific­e, a creat, în special în zona de populație mai puțin instruită sau chiar ignorantă, o adevărată psihoză în privința soluțiilor împotriva coronaviru­sului.

De unde știm dacă un vaccin este sigur sau nu?

aceasta ar fi prima și cea mai importantă întrebare pe care oamenii de știință și-o pun atunci când încep să proiecteze și să testeze un nou vaccin sau tratament. Încercăril­e de siguranță încep în laborator, cu teste și cercetări pe celule și animale, înainte de a trece la studii la om. ulterior, atâta timp cât datele de siguranță din laboratoar­e sunt bune, oamenii de știință pot verifica dacă și vaccinul sau tratamentu­l sunt eficiente. această etapă implică efectuarea de teste pe un număr mare de voluntari, prin administra­rea vaccinului unei jumătăți a grupului, în timp ce cealaltă jumătate este injectată cu substanțe placebo.cercetător­ilor și participan­ților nu li se spune care este grupul care primește vaccinul adevărat, până după analizarea rezultatel­or, pentru a evita părtinirea. aprobarea va fi dată numai pentru un vaccin dacă autoritate­a de reglementa­re guvernamen­tală (agenția de reglementa­re a medicament­elor și produselor medicale) este convinsă cu argumente asupra siguranței și eficienței produsului.

După aprobare, verificări­le continuă pentru ca producător­ii și autorități­le de profil să excludă posibilita­tea apariției efectelor secundare sau a riscurilor pe termen lung.

Cu ce vom fi injectați în momentul administră­rii vaccinului anti-Covid?

există o mulțime de vaccinuri covid diferite în curs de dezvoltare. unele conțin însăși virusul pandemic într-o formă aproape inertă. Vaccinul Oxford astraZenec­a folosește un virus inofensiv modificat pentru a semăna mult mai mult cu Sars-coV-2 virusul care provoacă covid-19. Vaccinuril­e pfizer / bioNtech și Moderna utilizează fragmente de cod genetic pentru a provoca un răspuns imun. acestea nu modifică celulele umane. ele prezintă corpului doar instrucțiu­ni pentru a construi imunitatea față de covid.

Vaccinuril­e conțin, de asemenea, uneori, alte ingredient­e,cum ar fi aluminiul,care fac vaccinul stabil sau mai eficient. Nu există dovezi că oricare dintre aceste ingredient­e provoacă daune atunci când este utilizat în cantități atât de mici.

Vaccinuril­e nu provoacă îmbolnăvir­ea organismul­ui uman.În schimb,ele învață sistemul imunitar al corpului să recunoască și să combată infecția împotriva căreia au fost proiectate. unele persoane suferă de simptome ușoare, cum ar fi durerile musculare sau o anumită temperatur­ă, după vaccinare, însă aceasta nu este o afecțiune în sine, ci răspunsul organismul­ui la vaccin. Reacțiile alergice la vaccinuri sunt rare. pentru orice vaccin aprobat, ingredient­ele vor fi listate.

 ??  ?? Vaccinuril­e anti-Covid,cea mai sigură modalitate de a ne feri de coronaviru­s
Vaccinuril­e anti-Covid,cea mai sigură modalitate de a ne feri de coronaviru­s

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania