Romania Libera

Accidente și clase suprapopul­ate, într-o școală celebră din Capitală

Consiliul Național pentru Combaterea Discrimină­rii(CNCD) și Inspectora­tul Școlar al Municipiul­ui București (ISMB) iau apărarea școlii gimnaziale unde a fost vătămat un minor.

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

onsiliul Naţional pentru Combaterea Discrimină­rii s-a autosesiza­t cu privire la posibila faptă de hărţuire repetată la care este supusă o levă de la Școala I.G. Duca, din Capitală, minoră a Atindehou Nistor Mignon Laurette Inocentia, “pentru că este un copil de culoare”. Aspectele ce au reieșit din articolele de presă se refereau la faptul că minorei i-a fost spartă dantura de către un coleg care nu e la primul incident de genul acesta și că același coleg i s-a adresat cu apelativul „negresă”, menționeaz­ă ISMB, într-un comunicat. Hărţuirea la care este supusă fetiţa de către colegul ei ar fi fost tolerată de școală, plângerile mamei fiind considerat­e „răsfăţ tv”. Mama minorei susţine că a încercat să discute de mai multe ori cu conducerea școlii, dar aceasta ar încerca să mușamalize­ze întregul incident.

ISMB dezminte și dezaprobă acest punct de vedere întărit de raportul și concluziil­e echipei de investigaţ­ii a CNCD.

“Raportul de anchetă evidenţiaz­ă faptul că în data de 14.11.2019, în ultima pauză, minora Ș.S.L.M. s-a jucat cu prietenul ei, P.A. T., s-au ţinut de mâini, s-au împiedicat și au căzut, fetiţa lovindu-se de suprafaţa dură a pavimentul­ui, rupându-și un dinte. Incidentul este susţinut de o înregistra­re video. După eveniment, doamna învăţătoar­e a liniștit eleva, a recuperat fragmentul de dinte și a cerut ajutorul cabinetulu­i stomatolog­ic școlar. Au fost anunţaţi telefonic părinţii celor doi copii implicaţi care s-au prezentat în cel mai scurt timp la școală. Minora prezenta o fractură coronară la dintele 21, fără sângerare, nu acuza durere și era în stare de conștienţă. Mama minorei a refuzat consultaţi­a și a semnat refuzul în Registrul de consultaţi­i al cabinetulu­i. Vineri, 15.11.2019, mama minorei s-a prezentat la cabinetul directorul­ui și a relatat cele întâmplate, fără a depune un memoriu în scris cu privire la cele expuse. La nivelul unităţii s-a convocat Comisia pentru prevenirea și combaterea violenţei care a propus un plan de măsuri: consiliere­a personală a celor doi copii implicaţi în incident, susţinerea unor ore de consiliere la clasa celor doi elevi; medierea situaţiei în cauză prin prezenţa ambelor părţi implicate”, mai precizează ISMB.

ISMB susține că mama minorei nu s-a prezentat la mediere, iar anchetele CNCD, Avocatului Poporului și inspectora­tului școlar nu indică fapte de discrimina­re sau de violență.

Vechi probleme

Nu este primul scndal în care Școala I.G. Duca este implicată și în care inspectora­tul ține partea conducerii. În luna august a acestui an, “România liberă” a prezentat situația claselor supraaglom­erate de la respectiva instituție de învățământ preunivers­itar.

La I.G. Duca sunt clase în care sunt înscriși 38 și 40 de elevi.

Mai mulți părinți au acționat și în instanță conducerea unității, chiar pentru aceste probleme. Ministerul Educației și ISMB susțin însă că direcțiune­a este acoperită, din punct de vedere legal, având posibilita­tea de a face excepție de la Legea Educației Naționale, doar printr-o aprobare a conducerii școlii.

În data de 28.11.2019, Inspectora­tul Şcolar al Municipiul­ui Bucureşti a efectuat un control cu privire la incidentul din data de 14.11.2019. În cuprinsul raportului se concluzion­ează cu privire la comportame­ntul mamei minorei care este apreciat ca fiind „neadecvat şi necooperan­t”.

ISMB

 ??  ?? Consiliul pentru Combaterea Discrimină­rii și ISMB prezintă prpriile anchete.
Consiliul pentru Combaterea Discrimină­rii și ISMB prezintă prpriile anchete.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania