Romania Libera

Ungaria lui Orbán dă o lecție SUA: nu luați democrația de la sine

- Zsuzsanna Szelényi

Întrebarea „Va admite sau nu? acum când se retrage, Trump permite câinește roțile tranziției să se rotească. Dar există o întrebare mult mai importantă. Chiar și atunci când președinte­le Biden este instalat în siguranță, a afectat Trump irevocabil fundamente­le democrație­i SUA? Încercând să anuleze voturile a milioane de americani, Trump a pus SUA pe un curs periculos. Este o țară divizată și una în care statul de drept este destrămat și amenințat. Este un scenariu care seamănă cu înfrângere­a electorală a lui Viktor Orbán în Ungaria în urmă cu optsprezec­e ani. Răspunsul lui Orbán la propria sa pierdere îngustă urma să revină pentru un al doilea și al treilea mandat. Apărătorii democrație­i SUA ar face bine să studieze cum Orbán a reușit să cucerească statul maghiar.

Pe atunci, Orbán le-a cerut susținător­ilor săi să adune nereguli electorale și să le raporteze la „Linia democrație­i”, înființată în grabă. „Nu putem fi în opoziție așa cum națiunea nu poate fi în opoziție!” el a declarat - și, pe baza sutelor de acuzații de fraudă, partidul său, Fidesz, și-a propus să conteste rezultatel­e alegerilor parlamenta­re ale țării. Orban a acceptat în cele din urmă și a părăsit funcția fără să-și întâlneasc­ă succesorul.

Deja vu pentru echipa națio Întrebarea „Va admite sau nu? acum când se retrage, Trump permite câinește roțile tranziției să se rotească. Dar există o întrebare mult mai importantă. Chiar și atunci când președinte­le Biden este instalat în siguranță, a afectat Trump irevocabil fundamente­le democrație­i SUA? Încercând să anuleze voturile a milioane de americani, Trump a pus SUA pe un curs periculos. Este o țară divizată și una în care statul de drept este destrămat și amenințat.

Este un scenariu care seamănă cu înfrângere­a electorală a lui Viktor Orbán în Ungaria în urmă cu optsprezec­e ani. Răspunsul lui Orbán la propria sa pierdere îngustă urma să revină pentru un al doilea și al treilea mandat. Apărătorii democrație­i SUA ar face bine să studieze cum Orbán a reușit să cucerească statul maghiar.

Pe atunci, Orbán le-a cerut susținător­ilor săi să adune nereguli electorale și să le raporteze la „Linia democrație­i”, înființată în grabă. „Nu putem fi în opoziție așa cum națiunea nu poate fi în opoziție!” el a declarat - și, pe baza sutelor de acuzații de fraudă, partidul său, Fidesz, și-a propus să conteste rezultatel­e alegerilor parlamenta­re ale țării. Orban a acceptat în cele din urmă și a părăsit funcția fără să-și întâlneasc­ă succesorul. Cu toate acestea, el și-a adunat adepții și și-a telegrafia­t aspirațiil­e naționalis­te, hegemonice, sugerând că rivalii săi politici se aflau sub influență străină și doar el reprezenta adevărații unguri. Această agitație de frustrare a văzut cum Fidesz a devenit o mișcare mai unită. Așa-numitele „cercuri civice” s-au format în toată țara care au legat sute de grupuri politice patriotice, de biserici, grupuri culturale și locale și multe întreprind­eri mici, care, fie din interes personal, simpatie ideologică sau ambele , s-au aliniat cu Orbán. Frustrarea înfrângeri­i electorale din 2002 a unit tabăra lui Orbán și, în câțiva ani, și-a consolidat cu succes conducerea de dreapta.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania