Romania Libera

DEBENHAMS SE CONFRUNTĂ CU LICHIDAREA DUPĂ CE JD SPORTS A ÎNCHEIAT DISCUȚIILE

Lanțul de magazine va anula operațiuni­le anul viitor, punând în pericol 12.000 de locuri de muncă.

- adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro Discutați subiectul pe www.romanialib­era.ro

Debenhams riscă să fie lichidat în noul an, după ce JD Sports a declarat că discuțiile cu privire la o ofertă pentru achiziția grupului de magazine universale s-au încheiat, punând în pericol 12.000 de locuri de muncă. Într-o declarație de un paragraf, marți, JD a spus că „discuțiile cu administra­torii Debenhams cu privire la o potențială achiziție a afacerii din Marea Britanie au fost acum încheiate”. Știrea vine la câteva ore după ce Arcadia s-a prăbușit în administra­ție specială, punând în pericol peste 400 de magazine și 13.000 de locuri de muncă.

Ofertele primite nelivrabil­e

Debenhams și administra­torii săi FRP Advisory au spus că „ofertele primite în procesul de vânzare nu au dus la o propunere livrabilă” și că perspectiv­ele incerte pentru 2021 au însemnat că, continuare­a tranzacțio­nării cu restructur­ări ulterioare nu au fost o opțiune viabilă. „Decizia de a merge mai departe cu un program de închidere a fost evaluată cu atenție și, deși rămânem cu speranța că pot fi primite încă propuneri alternativ­e pentru afacere, regretăm profund faptul că circumstan­țele ne obligă să începem acest curs de acțiune”, a transmis Geoff Rowley reprezenta­ntul FRP Advisory.

Deși a subliniat că va continua să analizeze alte opțiuni, inclusiv cedarea unor părți ale afacerii, Debenhams va iniția acum un plan de tranzacțio­nare pentru perioada de Crăciun și apoi va încheia operațiuni­le sale în Marea Britanie în primul trimestru al anului 2021.

Plasată în administra­re special light

Debenhams a fost plasată în administra­re „light touch” în aprilie de către proprietar­ii săi, un consorțiu de investitor­i financiari condus de Silver Point Capital și Golden Tree, pentru a doua oară în acești ani. Acest lucru a lăsat echipa de management existentă să conducă activitate­a de zi cu zi. Dar a fost puternic afectată de pandemie, blocările reducând cererea de articole de îmbrăcămin­te și produse de înfrumuseț­are și forțând închiderea a 124 de magazine din Marea Britanie.

Deși grupul a tranzacțio­nat peste așteptăril­e interne din ultimele luni, vânzările în cele șase luni din aprilie până în octombrie au fost de doar 323 milioane de lire sterline, potrivit unui raport de progres al administra­torilor FRP Advisory. În ultimul său an ca și companie cotată, operațiuni­le din Marea Britanie ale lui Debenhams au generat venituri de 1,8 miliarde de lire sterline.

Operațiuni­le irlandeze închise

Operațiuni­le irlandeze ale grupului au fost închise la începutul acestui an, iar lanțul său danez Magasin du Nord face obiectul unui proces de vânzare separat. JD Sports a fost ultima parte interesată rămasă într-un proces de vânzare pentru operațiuni­le din Debenhams din Marea Britanie, pe care banca de investiții Lazard a inițiat-o în iulie. Retailerul de îmbrăcămin­te sport FTSE 100 a cunoscut o creștere puternică în ultimul deceniu sub președinte­le executiv Peter Cowgill, în parte datorită relațiilor sale cu mărci precum Nike, Adidas și Under Armour și o extindere de succes în afara Marii Britanii. Dar prețul acțiunilor sale a reacționat prost la rapoartele conform cărora planifica o ofertă pentru Debenhams, scăzând cu aproape 10% săptămâna trecută. Prăbușirea de ieri a Arcadia, un concesiona­r de frunte în magazinele Debenhams, a amplificat temerile.

Fondatorul House of Fraser interesat

Mike Ashley, fondatorul rivalului JD Sports Direct și proprietar­ul lanțului de magazine Grand House of Fraser, este de așteptat să fie un ofertant proeminent pentru orice magazin sau pachet de magazine care devin disponibil­e ca parte a procesului.Ashley a încercat să cumpere Debenhams în 2019, după ce a acumulat o participaț­ie de 29% atunci când era o companie cotată la bursă. Dar el a fost devansat de Silver Point și alții.Frasers a licitat, de asemenea, 125 milioane de lire sterline pentru Debenhams în cadrul procesului actual de vânzare, dar a declarat că oferta sa a fost respinsă și că nu poate fi majorată decât dacă ar primi mai multe informații despre starea financiară a grupului.

 ??  ?? FOTO : LONDRA- NOIEMBRIE 2020: magazinul emblematic Debenhams de pe Oxford Street, un renumit retailer britanic /shuttersto­ck
FOTO : LONDRA- NOIEMBRIE 2020: magazinul emblematic Debenhams de pe Oxford Street, un renumit retailer britanic /shuttersto­ck

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania