Romania Libera

Biografia lui Vlad Voiculescu. Prototip de erou

- MARIUS GHILEZAN

Toate biografiil­e încep la fel. Locul nașterii, părinți, școală, împliniri profesiona­le. În timp ce majoritate­a rămâne formată din indivizi, puțini ajungând personalit­ăți. Doar cele din urmă sunt comentate de public.

Poate că dacă pluseristu­l Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătății în cabinetul Cioloș, nu și-ar fi publicat biografia, romanțată, că doar așa se face o lucrare de gen, nu mi-aș fi amintit că tot din familii de intelectua­li de la țară au plecat și alții care au schimbat lumea.

Las cititorilo­r plăcerea de a lectura scrierile lui Voiculescu despre sine. Mulți vor să știe cum un adolescent, crescut într-o familie de dascăli de țară: mama, învățătoar­e și tata profesor de sport, a ajuns om mare. La școală se zice că era de nota 10.

Dar până la povestea lui, încredințe­z tiparului câteva istorisiri, ca pure coincidenț­e, pentru a înțelege mai bine marile deveniri ale unor “mai speciali,”plecați tot de la țară. În urmă cu 150 de ani,mai precis,în ziua de 22 aprilie 1870, în Simbirsk-ul de pe Volga se năștea un oarecare copil, într-o familie din clasa mijlocie. Mama, fiică de doctor de țară și tatăl inspector școlar aduceau pe lume șase copii. “Cel mai special” a venit pe lume printre ultimii. A intrat de mic în lumea progresișt­ilor epocii. Destinul sau premeditar­ea, nu știm care, l-au trimis în Elveția neutră, în plin război mondial.S-a întors în țara lui cu un arsenal de luptă. Nici azi nu se știe cine i-a finanțat mișcarea. A dat lovitura de stat.Apoi,a comis crime în masă.O lume s-a schimbat. Și de la el revoluțiil­e s-au ținut lanț. Istoria l-a consemnat cu numele de Vladimir Ilici Lenin.

Pe alt meridian de timp și de loc, la 14 iunie 1928, în Rosario, provincia Santa Fe, din estul Argentinei, într-o familie de intelectua­li de țară, tata inginer, mama dintr-o familie bună, se năștea unul care avea să devină erou. Era cel mai mare dintre cinci frați. I s-a făcut de către mamă, o fire educată, “left-mode”, cea ce azi tinerii de pe glob numesc homeschool­ing. De mic era o fire caritabilă. Îi plăcea săși împartă bunurile cu cei sărmani. A urmat la Buenos Aires Medicina. Niciodată nu a profesat-o. ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania