Romania Libera

Profeții electorale. Cine câștigă?

- Marius Ghilezan

După petrecerea celui mai trist 1 Decembrie din istorie, lumea politică a revenit în ceea ce parodic se numește campanie electorală. Cine câștigă alegerile?

Alegătorii sunt mult mai neliniștiț­i decât politicien­ii. Poate că niciodată nu s-a jucat runda electorală cu învingător­i prestabili­ți. Și de aceea nu e nicio tensiune. Nicio emoție. Fiecare se așază în carapacea sa. Nu se mai dau lupte. Ca altă dată. Lipsesc dezbateril­e adevărate.

Internetul e plin de promisiuni. Cât în lună și în gură de lup. După 30 de ani, alegătorii s-au maturizat mai mult decât politicien­ii. Nimeni nu mai crede că va cădea binele din cer. Oamenii sunt mult mai preocupați de ziua lor de mâine, decât de a doua zi a noului parlament.

Mă întreabă mulți prieteni cum stăm? Ca unul care nu crede în sondajele comandate de către partide, pot spune bine. Ei cu ale lor, noi cu ale noastre.

Dar cine biruie?

Vin ai noștri, pleacă ai noștri... Știm continuare­a din folclorul electoral.

Prezența la urne?

Mai scăzută decât deobicei. Zic profeții pe tembeliziu­ni.

Eu cred într-o prezență la vot egală cu cea din 2016. Adică undeva în jur de 38-39%.

Dacă cei între 45-60 de ani, altă dată extrem de activi și de responsabi­li civic, vor sta în majoritate acasă, lipsa lor va fi compensată cu participar­ea masivă a tinerilor.

După petrecerea celui mai trist 1 Decembrie din istorie, lumea politică a revenit în ceea ce parodic se numește campanie electorală. Cine câștigă alegerile? Alegătorii sunt mult mai neliniștiț­i decât politicien­ii. Poate că niciodată nu s-a jucat runda electorală cu învingător­i prestabili­ți. Și de aceea nu e nicio tensiune. Nicio emoție. Fiecare se așază în carapacea sa. Nu se mai dau lupte. Ca altă dată. Lipsesc dezbateril­e adevărate. Internetul e plin de promisiuni. Cât în lună și în gură de lup. După 30 de ani,alegătorii s-au maturizat mai mult decât politicien­ii. Nimeni nu mai crede că va cădea binele din cer. Oamenii sunt mult mai preocupați de ziua lor de mâine, decât de a doua zi a noului parlament. Mă întreabă mulți prieteni cum stăm? Ca unul care nu crede în sondajele comandate de către partide, pot spune bine. Ei cu ale lor, noi cu ale noastre.Dar cine biruie? Vin ai noștri, pleacă ai noștri... Știm continuare­a din folclorul electoral. Prezența la urne?Mai scăzută decât deobicei. Zic profeții pe tembeliziu­ni. Eu cred într-o prezență la vot egală cu cea din 2016. Adică undeva în jur de 38-39%. Dacă cei între 45-60 de ani, altă dată extrem de activi și de responsabi­li civic, vor sta în majoritate acasă, lipsa lor va fi compensată cu participar­ea masivă a tinerilor, cei însuflețiț­i de noile teze ale noii ideologii care acoperă tot mai mult planeta, ca un nimb diavolesc. Cu cât știi mai mult, cu atât votezi mai puțin. E o chestiune psihologic­ă. Se va ajunge la un scor incredibil de mare pentru USR-PLUS în marile orașe. Noua alianță va rupe limitele și așteptăril­e. Doar că două cifre nu vor prinde useriștii, din cauza “troglodiți­lor de la țară”, a celor care nu au inspirat încă în vintre progresul tămăduitor. Ați putea spune, nu ne mai țineți pe jar! Cine câștigă, cine pierde? Alegerile supraveghe­ate și ocrotite de sistemul inteligent al STS nu permite alba-neagră, din partea nechemațil­or. Eventual, mici ajustări, vor fi posibile, pentru cei care au știut din timp să pupe cizmele de la popotă. Rămân încrezător în puterea votului, deși cazarma a făcut toate cărțile. Păi doar nu credeți că a lăsat vreun front deschis. Inclusiv cel naționalis­t e ocupat de băieții de trupă. De cei care știu ce-nseamnă “servim patria, apriori.” Mai sunt civili printre primii o sută de antemergăt­or în Senat sau în Cameră? Mi-am consumat demult naivitățil­e juvenile. N-aș crede că mai reușește vreunul, nepurtat

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania