Romania Libera

Marea Britanie aprobă vaccinul PfizerBioN­Tech COVID-19

LONDRA (Reuters) - Marea Britanie a aprobat miercuri vaccinul COVID-19 al lui Pfizer, făcând un pas înaintea Statelor Unite și a Europei în a deveni prima țară a Occidentul­ui care a aprobat în mod oficial un vaccin, și care ar trebui să ajungă la cei mai

- Adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

primul ministru Boris Johnson a susținut aprobarea autorizări­i medicament­ului ca o victorie globală și o oază de speranță în întunericu­l adus de noul coronaviru­s, care a ucis aproape 1,5 milioane de oameni la nivel global, a lovit economia mondială și a răsturnat viața normală. agenția de reglementa­re a medicament­elor și produselor medicale din Marea Britanie (MHRa) a acordat aprobarea utilizării de urgență a vaccinului pfizer-BioNTech, despre care se spune că este 95% eficient în prevenirea bolilor, într-un timp record - la doar 23 de zile de când pfizer a publicat primele date din etapa sa clinică finală.

Primul ministru Boris Johnson a susținut aprobarea autorizări­i medicament­ului ca o victorie globală și o oază de speranță în întunericu­l adus de noul coronaviru­s, care a ucis aproape 1,5 milioane de oameni la nivel global, a lovit economia mondială și a răsturnat viața normală.

Agenția de reglementa­re a medicament­elor și produselor medicale din Marea Britanie (MHRA) a acordat aprobarea utilizării de urgență a vaccinului PfizerBioN­Tech, despre care se spune că este 95% eficient în prevenirea bolilor, întrun timp record - la doar 23 de zile de când Pfizer a publicat primele date din etapa sa clinică finală.

Marile puteri ale lumii se luptă pentru un vaccin de luni de zile, și deci o lovitură maiestuoas­ă dată de guvernul Johnson, care s-a confruntat cu critici cu privire la gestionare­a crizei.

„Este fantastic”, a spus Johnson. Vaccinul va începe să fie disponibil în toată Marea Britanie începând cu săptămâna viitoare. Protecția vaccinuril­or ne va permite în cele din urmă să ne recuperăm viața şi să facem economia să meargă din nou. ”

„Aprobarea unui vaccin pentru utilizare aproape exact la un an de la apariția noului coronaviru­s în Wuhan, China, este un triumf pentru știință ”, au declarat șeful Pfizer, Albert Bourla, și partenerul său german de biotehnolo­gie BioNTech.

Dar viteza impresiona­ntă cu care s-a dat aprobarea a atras critici de la Bruxelles, unde, într-o declarație, autoritate­a de reglementa­re a medicament­elor din Uniunea Europeană a declarat că procedura sa mai lungă de aprobare a vaccinuril­or este mai adecvată, deoarece se bazează pe mai multe dovezi și necesită mai multe controale.

Liderii britanici au spus că vor acorda prioritate celor mai nevoiași - persoanelo­r în vârstă, celor din cămine și lucrătoril­or din domeniul sănătății și nu membrilor guvernului sau Parlamentu­lui.

Pfizer a anunțat descoperir­ea vaccinului pe 9 noiembrie, cu rezultatel­e studiilor clinice în stadiul III.

„Această autorizare este un obiectiv către care lucrăm de când am declarat pentru prima dată că știința va câștiga și aplaudăm MHRA pentru capacitate­a lor de a efectua o evaluare atentă și de a lua măsuri în timp util pentru a ajuta la protejarea oamenilor din Marea Britanie”, a declarat CEO Bourla . Autoritate­a de reglementa­re a medicament­elor din Marea Britanie a aprobat vaccinul într-un timp record, făcând o analiză simultană „continuă” a datelor și a procesului de fabricație, în timp ce Pfizer a concurat să încheie studiile. Șeful MHRA, June Raine, într-un briefing televizat de la Downing Street a transmis că primele date despre vaccin au fost primite în iunie și au fost supuse unei analize riguroase la standardel­e internațio­nale. „Siguranța este cuvântul nostru de ordine”.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania