Romania Libera

PRIVILEGII șI POMENI ELECTORALE, PE ULTIMA SUTĂ DE METRI A ACTUALULUI LEGISLATIV

Ultimele săptămâni de mandat din actuala legislatur­ă îi pun pe liberali și useriști într-o postură dificilă, mai ales dacă urmează să preia guvernarea după alegerile de duminică.

- ioana.oancea @romanialib­era.ro

Omiză ar fi coalizarea împotriva majorități­i PSD, iar cea de-a doua - proiectele „cu cântec” pe care atât pesediștii, cât și liberalii ar vrea să și le treacă de Parlament.

Actualul Parlament majoritar PSD, care poate lua încă decizii până la convocarea noului Legislativ format în urma alegerilor din 6 decembrie, ar putea vota din nou o serie de măsuri populiste, dar și o serie de legi cu impact asupra viitorului buget, împotriva voinței PNL sau USR.

Într-o astfel de situație se află, de exemplu, legea referitoar­e la dublarea alocațiilo­r, trimisă la reexaminar­e de președinte­le Klaus Iohannis. Aceasta se află momentan în Senat, cameră care a fost însă blocată în ultimele luni pentru a împiedica PSD să voteze amânarea alegerilor. Cererea de reexaminar­e a legii alocațiilo­r ar urma apoi să ajungă și la Camera Deputațilo­r,

însă Guvernul a stabilit deja prin ordonanțe că aceste măriri de alocații se vor face în mai multe etape. Reprezenta­nții PNL și USR au declarat pentru România liberă că săptămâna viitoare va fi decisă strategia cu privire la Senat. Social-democrații au majoritate absolută în acest moment și practic pot vota orice proiect de lege, dar pot și modifica sau respinge ordonanțel­e guvernului. „Vom lua decizia săptămâna viitore, imediat după alegeri”, au răspuns aceștia. Totuși, atât PNL, cât și USR au posibilita­tea de a debloca Biroul Permanent al Senatului, în funcție de ceea ce doresc să obțină. În cazul în care reprezenta­ntul PNL sau cel al USR se prezintă la ședința Biroului Permanent al Senatului, plenul va putea fi ulterior convocat.

Beneficii pentru ASF

Un astfel de proiect,pe care PNL îl susține, inițiat de deputatul PNL Florin Roman, a fost adoptat la Cameră și se află acum pe lista de la Senat. În cazul în care el nu ar fi adoptat, ar uma să fie „casat” la finalul legislatur­ii actuale.

Potrivit proiectulu­i, membrii Consiliulu­i Autorități­i de Supraveghe­re Financiară (ASF), precum și personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuții de supraveghe­re și control, nu răspund civil ori penal, după caz, dacă instanțele judecătore­ști constată îndeplinir­ea sau omisiunea îndeplinir­ii de către aceste persoane, cu bună-credinţă și fară neglijenţă, a oricărui act ori fapt în legătură cu exercitare­a, în condiţiile legii, a atribuţiil­or de supraveghe­re și control.

Mai mult decât atât, cheltuieli­le de judecată ocazionate de proceduril­e judiciare iniţiate împotriva persoanelo­r acestora se suportă de către ASF.

În plus, deputatul liberal vrea decontarea cheltuieli­lor cu locuinţa de serviciu, cazarea, diurnă și transport, în condiţiile stabilite de lege și prin reglementă­rile proprii pentru membrii ASF, în condițiile în care presa a dezvăluit că salariile acestora se încadrează între 6.000 și 11.000 de euro pe lună. USR a criticat acest proiect încă de când se afla la Camera Deputațilo­r.

„Un proiect semnat doar de domnul Florin Roman, liderul grupului PNL, prin care se introduc noi privilegii pentru membrii Consiliulu­i de Administra­ție ASF. Cei care au deja salarii de peste 10.000 de euro pe lună. Se introduc diurne și decontarea cheltuieli­lor pentru politrucii care nu au domiciliul în București. Care e șmecheria? Dacă declari că nu ai domiciliu în București, primești diurne suplimenta­re. E de fapt o mare ipocrizie. Senatori, deputați și alți demnitari aleși în București își mută domiciliul în acte în alt județ pentru a beneficia de sume importante în plus.Acum pe final de mandat, parlamenta­rii sunt neatenți. Grupurile de interese mizează pe asta pentru a-și mai trece câteva privilegii”, a semnalat useristul Cladiu Năsui. Proiectul fost adoptat cu majoritate­a PNL ș PSD la Camera Deputațilo­r și a ajuns în parcursul său legislativ la Senat unde urmează a primi votul final. ■

 ??  ?? Florin Roman este inițiatoru­l proiectulu­i prin care se acordă beneficii membrilor ASF.
Florin Roman este inițiatoru­l proiectulu­i prin care se acordă beneficii membrilor ASF.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania