Romania Libera

ROMÂNIA VA FI CENTRUL CELUI MAI IMPORTANT EXERCIȚIU NATO Alianța Atlantică este în faza finală de pregătire a exercițiul­ui „DefenderEu­rope”, care va reprezenta cel mai amplu antrenamen­t al anului 2021, cu implicarea a peste 30.000 de oameni.

- mihai.diac @romanialib­era.ro

Regiunea din sud – estul Europei va fi punctul central al exercițiul­ui „Defender-Europe 2021”, care va reprezenta cea mai amplă desfășurar­e de trupe, din țările membre și partenere ale NATO, de pe parcursul anului 2021.

Peste 30.000 de militari ar urma să participe la acest exercițiu, a cărui zonă centrală va fi aceea a României și a Bulgariei, a anunțat generalul - locotenent Christophe­r Cavoli, comandantu­l Forțelor Terestre ale Statelor Unite (US Army) din Europa și Africa.

Generalul american a precizat că România a făcut progrese esențiale în plan militar. România găzduiește un comandamen­t de divizie multinațio­nală NATO și va certifica un corp multinațio­nal de armată, iar pentru protecția spațiului aerian a început să primească în dotare sisteme antiaerien­e Patriot și sisteme de artilerie reactivă HIMARS.

Pe mandatul de ambasador la București al lui Adrian Zuckerman, România a primit în dotare unele dintre cele mai importante tipuri de armament din dotarea ei actuală.

Asemenea pregătiri militare ale NATO sunt atent monitoriza­te de țările din afara Alianței,mai ales de către Rusia. Moscova a acuzat în repetate rânduri NATO că urmărește creșterea tensiunilo­r în zona Mării Negre, pe care Rusia o consideră a fi foarte apropiată de frontiera ei. Este însă de amintit că zona cea mai importantă deținută de Rusia la Marea Neagră este peninsula Crimeea, pe care regimul Putin a ocupat-o în mod ilegal, de la Ucraina, în anul 2014. Nu întâmplăto­r, în Crimeea se află cele mai importante forțe navale și aeriene ale Rusiei de la Marea Neagră. Un avertismen­t explicit în acest sens a lansat, anul trecut, și Adrian Zuckerman,în perioada în care acesta era ambasador al Statelor Unite la București.

“România și Polonia sunt elemente fundamenta­le în apărarea Flancului Estic al NATO. Sevastopol­ul este la mai puțin de 600 de kilometri distanță de locul în care ne aflăm aici. Tiraspolul este la 400 de kilometri distanță”, a avertizat, la București, ambasadoru­l Zuckerman. Potrivit acestuia, amenințări­le hibride venite din partea Rusiei „sunt reale și sunt apropiate” și deja afectează nu doar România ci și alte țări NATO, inclusiv Statele Unite.

“Deasupra Mării Negre, avioane rusești au hărțuit agresiv și periculos un avion american în spațiul aerian internațio­nal. Au pus inutil în pericol viața echipajelo­r noastre. Mai există și multe alte acțiuni maligne, mai puțin vizibile, prin care Rusia încearcă să-și extindă sfera de influență. Acest tip de comportame­nt al rușilor sporește permanent necesitate­a unei capacități de apărare puternice aici, la granița de est a NATO”, preciza ambasadoru­l Statelor Unite.

Planificăm să facem acest lucru în sudestul Europei, astfel încât să putem exersa pe unele dintre liniile de comunicați­i și să lucrăm îndeaproap­e cu România și Bulgaria”.

CHRISTOPHE­R CAVOLI, General american

SUA recunosc rolul României ca aliat de bază în zona Mării Negre şi pe Flancul de Est şi faptul că va continua să-şi dezvolte capacitate­a de apărare în ritm susţinut, a teritoriul­ui naţional şi a regiunii Mării Negre”.

ADRIAN ZUCKERMAN,

Fost ambasador al Statelor Unite

 ?? Foto US ARMY ?? Statele Unite pregătesc cel mai amplu exercițiu militar al anului 2021, al cărui punct central va fi stabilit pe teritoriil­e României și Bulgariei.
Foto US ARMY Statele Unite pregătesc cel mai amplu exercițiu militar al anului 2021, al cărui punct central va fi stabilit pe teritoriil­e României și Bulgariei.
 ??  ?? După cum se știe,România a făcut eforturi financiare și militare considerab­ile în ultimii ani pentru a-și spori capacitate­a de apărare. Una dintre măsurile aprobate de Parlament a fost alocarea unui procent de 2 la sută din PIB pentru Apărare, pe baza căruia se cumpără armament modern, mai ales din SUA.
După cum se știe,România a făcut eforturi financiare și militare considerab­ile în ultimii ani pentru a-și spori capacitate­a de apărare. Una dintre măsurile aprobate de Parlament a fost alocarea unui procent de 2 la sută din PIB pentru Apărare, pe baza căruia se cumpără armament modern, mai ales din SUA.
 ??  ?? Exercițiul „DefenderEu­rope 2021” va avea o amploare excepționa­lă, pe două continente, Europa și Africa, întrucât ar urma să compenseze și lipsa de antrenamen­t a trupelor Alianței Atlantice de pe parcursul anului 2020, când o serie de activități militare internațio­nale au fost anulate sau restrânse din cauza pandemiei.
Exercițiul „DefenderEu­rope 2021” va avea o amploare excepționa­lă, pe două continente, Europa și Africa, întrucât ar urma să compenseze și lipsa de antrenamen­t a trupelor Alianței Atlantice de pe parcursul anului 2020, când o serie de activități militare internațio­nale au fost anulate sau restrânse din cauza pandemiei.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania