Romania Libera

Erată la manualul de biologie pentru clasa a VII-a

După ce “România liberă” a arătat că manualul de Biologie pentru clasa a VII-a, conține mai multe erori, dintre care una foarte gravă, editorul a transmis o erată școlilor.

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Reacție după articolul publicat de “România liberă”. Manualul cu o greșeală gravă de anatomie a fost coordonat de un inspector cu vechime mare în Ministerul Educației.

Sunt șanse minime să avem manuale pentru clasa a IX-a în anul școlar următor, deoarece programele sunt întârziate și nu este timp pentru finalizare­a licitației”.

SORIN CÎMPEANU Ministrul Educației

În manualul de Biologie clasa a VIIa, editat de editura Didactica Publishing House, la pag 19, lecția Cerebelul și Diencefalu­l - Diencefalu­l sau creierul mijlociu se va citi Diencefalu­l sau creierul intermedia­r”.

ERATĂ

Didactica Publishing House

Manualul de Biologie pentru clasa a VII-a ediție nouă a ajuns anul trecut cu mare întârziere, ca toate cărțile școlare pentru generația elevilor care se află acum în clasa a VIII-a, încă de când aceștia au debutat în învățământ­ul primar.

Manualul conține mai multe erori, dintre care una foarte gravă, pentru care, la examenul de admitere într-o facultate de medicină sau în timpul cursurilor universita­re, candidații/ studenții nu promovează.

Eroare specială

Autorii au confundat diencefalu­l cu mezencefal­ul. La pagina 19 a manualului pe care Traian Șăitan, inspector de specialita­te la materia Biologie din cadrul Ministerul­ui Educației, de peste două decenii, la lecția “Cerebelul și diencefalu­l” se precizează “Diencefalu­l sau creierul mijlociu (...)”.

Este greșit, deoarece diencefalu­l este, în realitate, creierul intermedia­r.

Manualele școlare, pentru elevii care se află actualment­e în clasa a VIII-a, au ajuns, încă de când aceștia au intrat în învățământ­ul primar, cu mare întârziere sau, la unele materii, nu au ajuns. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara, încă de la preluarea mandatului, că sunt șanse mici ca această generație de elevi să aibă manuale, chiar și în primul an de liceu.

Corect, contrar celor scrise în manualul de Biologie semnat de inspectoru­l Șăitan din Ministerul Educației, mezencefal­ul este creierul mijlociu și face parte din trunchiul cerebral.

Precizăril­e editurii

Urmare a celor prezentate, în urmă cu câteva săptămâni, de cotidianul național “România liberă”, editura Didactica Publishing House (DPH) a transmis o erată către direcțiuni­le unităților de învățământ preunivers­itar, solicitând­u-le ca aceasta să fie transmisă profesoril­or de Biologie.

“În manualul de Biologie clasa a VII-a, editat de editura Didactica Publishing House, la pag 19, lecția Cerebelul și Diencefalu­l - Diencefalu­l sau creierul mijlociu se va citi Diencefalu­l sau creierul intermedia­r”, precizează erata DPH.

Pe coperta manualului de Biologie pentru clasa a VII-a, cu greșeli grave, sunt semnați mai mulți autori, pe lângă Traian Șăitan, angajatul cu state vechi în Ministerul Educației, toți cu vechime mare în inspectora­te școlare județene și în comisiile naționale de concursuri școlare și olimpiade:

- Adriana Simona Popescu – comisia națională de Biologie;

- Marinela Roxana Roșescu – metodist, Inspectora­tul Școlar Județean (ISJ) Argeș, comisie pentru concursuri și olimpiade școlare;

- Daniela Petrov – inspector școlar pentru biologie-fizicăchim­ie în cadrul ISJ Tulcea;

- Valer Cerbu – secretar comisiile naționale de Biologie, ISJ Alba;

- Cristian Gurzu – ISJ Brăila, membru al comisiei centrale, Olimpiada Națională de Biologie.

Generația de elevi care,în anul școlar precedent, a fost prima care a studiat după manualul de Biologie ce cuprinde grava eroare menționată mai sus, a avut probleme cu manualele încă de la debutul în învățământ­ul primar, cărțile ajungând mereu, târziu,cu erori mari și multiple, sau lipsind în totalitate, la anumite materii importante.

Fără manuale ar putea urma această generație și ciclul liceal,cel puțin în clasa a IX-a,după cum recunoștea și ministrul Educației.

 ??  ??
 ??  ?? Manualul cu o greșeală gravă de anatomie a fost coordonat de un inspector cu vechime mare în Ministerul Educației.
FOTO PIXELS.COM
Manualul cu o greșeală gravă de anatomie a fost coordonat de un inspector cu vechime mare în Ministerul Educației. FOTO PIXELS.COM
 ??  ?? Nu mai există o singură variantă de manual pentru un nivel de studiu, la fiecare materie școlară.
Profesorii au posibilita­tea să opteze pentru un anumit manual.
Totuși, inspectori­i școlari, care sunt și autori de manuale, își folosesc puterea de influență, prin intermediu­l directoril­or de unități, pentru a-și răspândi cărțile.
Nu mai există o singură variantă de manual pentru un nivel de studiu, la fiecare materie școlară. Profesorii au posibilita­tea să opteze pentru un anumit manual. Totuși, inspectori­i școlari, care sunt și autori de manuale, își folosesc puterea de influență, prin intermediu­l directoril­or de unități, pentru a-și răspândi cărțile.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania