Romania Libera

Spitalele publice, între standarde și incendii

Între standarde și incendii se află, ne place sau nu, administra­ția defectuoas­ă a întregului sistem de sănătate din România.

- Eugen_cismasu @romanialib­era.ro

Pandemia de COVID-19 ne-a arătat,ca o radiografi­e,cât de cronic suferindă este administra­ția publică din țară.

Iar dimensiune­a decompensă­rii sistemului de sănătate,ca să folosesc un termen medical,se vede cel mai bine în tragediile ultimelor luni,când secții din spitale au luat foc și pacienți internați pentru tratament au murit arși sau intoxicați cu fum.Un incident izolat trebuie tratat ca un accident pur și simplu. Dar o serie de incidente repetate în spitale diferite din țară trebuie tratate ca o boală de sistem.

OAm refuzat autorizare­a AstraZenec­a pentru că datele disponibil­e în prezent nu permit încă să se ajungă la un raport beneficii – riscuri pozitiv pentru acest vaccin“.

SwiSSmedic - AgențiA elvețiAnă A medicAment­ului

ficialii sud-africani din domeniul sănătății au anunțat că vor amâna lansarea în țară a vaccinului anti coronaviru­s AstraZenec­a, după ce un studiu a arătat că acesta oferă protecție extrem de redusă față de mutația SARS-COV-2 identifica­tă pentru prima dată în țară. În timpul unui briefing de presă, ministrul sănătății din Africa de Sud, dr. Zweli Mkhize, a declarat că amânarea va fi temporară, pentru o perioadă de timp neprecizat­ă, în care Africa de Sud va continua campania de imunizare publică bazată pe inocularea populației cu vaccinuril­or fabricate de Pfizer/ BioNTech și Johnson & Johnson.

Potrivit oficialilo­r sud-africani din domeniul sănătății, primele date ale unor studii publicate duminică sugerează că două doze de vaccin Oxford/AstraZenec­a au furnizat doar protecție minimă, ușoară și moderată față de infectarea cu mutația B.1.351, identifica­tă pentru prima dată în Africa de Sud. Studiul, care nu a fost adus la cunoștința publică, a inclus aproximati­v 2.000 de voluntari cu o vârstă medie de 31 de ani, aproximati­v jumătate primind vaccinul iar jumătate fiind injecatați cu un ser placebo. Neutraliza­rea virală împotriva variantei B.1.351 a fost „substanția­l redusă” în comparație cu tulpina anterioară de coronaviru­s, au spus cercetător­ii într-un comunicat de presă. Eficacitat­ea vaccinului împotriva formelor severe de Covid-19, a spitalizăr­ii și a decesul nu au fost evaluate. Detaliile studiului efectuate de cercetător­i de la Universita­tea din Witwatersr­and din Africa de Sud și alții, precum și de la Universita­tea din Oxford, au fost prezentate într-un comunicat de presă, rezultatel­e fiind trimise spre evaluare inter pares. Într-o declarație făcută duminică, un purtător de cuvânt al AstraZenec­a a declarat că fabricantu­l de vaccin „colaboreaz­ă cu Ministerul Sănătății din Africa de Sud pentru identifica­rea celei mai bune căi de a sprijini evaluarea vaccinului împotriva infectării cu mutația B.1.351”, oficialii companiei manifestân­du-și speranța că vaccinul dezvoltat de ei își va demonstra eficiența întru protejarea împotriva tulpinii mutante a coronaviru­sului în special atunci când intervalul de dozare va fi de opt până la 12 săptămâni. Într-o declarație anterioară, compania a spus că lucrează cu Universita­tea Oxford pentru a adapta vaccinul împotriva variantei B.1.351, astfel încât medicament­ul să fie gata pentru livrare din toamnă, dacă va fi nevoie.

Ineficienț­a vremelnică a vaccinului AstraZenec­a în fața virusului mutant din Africa de Sud confirmă rezervele autorități­lor sanitare din Elveția. La începutul lunii, Elveția a refuzat aprobarea pentru vaccinul anti-Covid al companiei AstraZenec­a, potrivit Swissmedic, agenția elvețiană a medicament­ului, care eliberează autorizați­i pentru intrarea pe piață. Având deja autorizate vaccinuril­e anti-Covid ale Pfizer/BioNTech și Moderna, reprezenta­nții Swissmedic au transmis că sunt necesare studii suplimenta­re pentru autorizare­a vaccinului anti-Covid produs de AstraZenec­a, deoarece datele prezentate „sunt încă insuficien­te pentru a permite obținerea unei autorizați­i”.

 ??  ?? Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea
Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea
 ??  ?? AstraZenec­a rămâne în frigidere, în Africa de Sud. Imunizarea continuă cu vaccinuril­or fabricate de Pfizer/ BioNTech și Johnson & Johnson.
AstraZenec­a rămâne în frigidere, în Africa de Sud. Imunizarea continuă cu vaccinuril­or fabricate de Pfizer/ BioNTech și Johnson & Johnson.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania