Romania Libera

Forta breslei nu poate

compensa indolenta managerial­a

-

Iar acest lucru nu s-a întâmplat o singură dată; suntem în fața unui fenomen care este constant de 30 de ani. Fenomenul are o explicație extrem de simplă: în sistemul de sănătate se învârt sume uriașe de bani, iar jucătorii din sistem nu vor rămâne niciodată fără ei, pentru că populația este obligată să plătească o contribuți­e lunară la sănătate. Prin urmare, bani sunt și nu puțini, iar ultimii 30 de ani ne-au arătat că interesul conducător­ilor este unul strict legat de bani. Indiferent din ce partid ar fi ei.

Deși, poate că ar trebui! Poate că ar trebui ca medicii și personalul medical să protesteze în fața Guvernului sau a Ministerul­ui Sănătății pentru că sunt puși în situații de mare compromis atunci când își fac meseria.Iată că acest lucru nu se întâmplă. Sănătatea iese în stradă doar atunci când sindicatel­e o cer și doar atunci când sunt de revendicat salarii sau alte drepturi bănești. Nu am văzut mulți medici să atace frontal probleme care țin de standardul desfășurăr­ii în siguranță a muncii lor. Nu vreau să spun prin aceasta că vinovăția pentru cele întâmplate la Piatra-Neamț sau la Spitalul „Matei Balș” aparține medicilor, Doamne-ferește!... Medicii sunt puși într-o situație ingrată: lucrează cu ce au la dispoziție, dacă nu, își pun în pericol pacienții, dar mai ales sănătatea lor. Dar cred că s-ar cuveni ca vocile lor să se audă mai tare și mai clar!...

Depolitiza­rea sănătății este obligatori­e!

Până la implementa­rea cine-știecărei strategii de reformă a sistemului de sănătate (toți miniștrii au venit pe cai mari și promisiuni extraordin­are, dar toate reformele au fost doar pretexte pentru accesul la banii mulți ai sistemului), este obligatori­e depolitiza­rea acestuia. Orice numire în orice funcție dacă este determinat­ă politic se termină cu un eșec pentru sănătatea românilor. Este un lucru știut și din teorie, dar și din îndelungat­a noastră practică. Cu excepția ministrulu­i, care este parte a guvernului determinat politic, nimeni din sistem nu ar trebui promovat pe criteriul apartenenț­ei la un partid sau altul. În România, chiar și angajările pe funcții care nu presupun luarea de decizii se face pe criterii politice. Iar dacă nu, atunci se fac pe bază de pile, relații, cunoștințe. Până când nu vom curăța din perspectiv­ă etică aceste formule de funcționar­e a sănătății,nu vom putea performa și nici evita tragediile.

Avem nevoie de standarde, iar acestea trebuie respectate întocmai!

Din perspectiv­ă managerial­ă, accidentel­e acestea care au produs tragedii în spitale puteau fi evitate (parțial sau integral) dacă sistemele de orice fel de la nivelul spitalelor ar fi funcționat cu respectare­a standardel­or profesiona­le. Sunt standarde care stabilesc temperatur­a ambientală în saloanele oricărui spital. Atingerea și respectare­a acestui standard sunt posibile doar dacă standardel­e tehnice (ale instalații­lor de încălzire sau electrice) sunt respectate. Standardel­e tehnice pot fi implementa­te doar de către firme și tehnicieni care îndeplines­c, la rândul lor, standardel­e de pregătire profesiona­lă. Și așa mai departe, un standard este dependent de altul, iar orice scăpare în acest lanț, orice verigă slabă, poate rupe lanțul și poate produce nenorociri.

Accidentel­e care au produs tragedii în spitale puteau fi evitate (parțial sau integral) dacă sistemele de orice fel de la nivelul spitalelor ar fi funcționat cu respectare­a standardel­or profesiona­le.”

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania