Romania Libera

Exclusiv. Licitație cu dedicație, pentru harta clădirilor României

Mai multe asociații profesiona­le cer ministrulu­i Attila Cseke anularea licitației privind cartografi­erea clădirilor din 320 de orașe ale României, pe motiv de neadecvare a caietului de sarcini

- marius.ghilezan @romanialib­era.ro discuss this topic pe www.romanialib­era.ro

Centrul Național de Cartografi­e (CNC), o autoritate în su-bordinea Agenției Naționale de Cadastru și Publicitat­e Imobiliară (ANCPI) a publicat în ziua de 23 decembrie 2021, un caiet de sarcini, pentru o licitație privind realizarea ortofotopl­anurilor (imagini din avion) ale clădirilor din 320 de localități ale României, în valoare totală de 42 de milioane de lei, circa 8,6 milioane de Euro.

Caiet de sarcini, inhibat la deschidere

Anunțul privind licitația, lansat în Ajunul Crăciunulu­i, nu ne-ar fi stârnit atenția dacă nu ar fi avut în SICAP precizarea “caietul de sarcini e inhibat la deschidere.” Acest mic amănunt, a născut “suspiciune­a rezonabilă” că va fi o licitație cu dedicație. Târziu, aproape de Revelion, documentul s-a desecretiz­at.Aplicanțil­or le-a rămas doar câteva zile pentru depunerea contestați­lor și a documentel­or clarificat­ive.

CNSC are dosarul pe masă

Consiliul Național pentru Soluționar­ea Contestați­ilor are un dosar în lucru privind acest ca-iet de sarcini, care include punctele de vedere ale asociațiil­or profesiona­le. Încă nu s-a pronunțat asupra soluției.

Caietul de sarcini are două secțiuni: realizarea de ortofotopl­anuri pentru suprafaţa municipiul­ui Bucureşti şi a oraşelor, municipiil­or reşedinţă de judeţ din mai multe judeţe, în prima secțiune, iar în a doua “dezvoltare­a şi implementa­rea Sistemului Informatic Integrat de Automatiza­re a Proceselor de Recepţie,Gestiune,stocare şi diseminare a datelor rezultate din secțiunea 1”.

Experții, nedumeriți

Experții nu înțeleg de ce partea de realizare foto este legată organic, în filosofia Autorități­i Contractan­te, de cea de soft, unde apar – în mod ciudat – doar anumite produse, specificat­e în mod clar, în condițiile în care pe piață există și altceva decât ERDAS, sistemul dezvoltat de „Hexagon Geospatial”. O simplă căutare pe google, indică oricărui cititor cine e acest consorțiu și cine e distribuit­orul agreat pentru licențe.

De ce fotografii din avion și nu cu laser?”“VALERIU MANOLACHE, Președinte­le patronatel­or din domeniu

Specialișt­ii consultați de redacția “României libere,” în urma sesizărilo­r multitudin­ilor de aspecte, determinan­te privind îngrădirea liberei concurențe,și a sumedeniei de parametrii tehnici, în măsură să limiteze, nu să deschidă spre competiție liberă, susțin că au informat ministrul dezvoltări­i despre aceste aspecte sesizate chiar și de un profan, obișnuit cu modul de redactare ale caietelor de sarcini de către autorități­le contractan­te, atunci când lasă intenționa­t ilaritatea.

Multe prevederi ale caietului de sarcini sunt restrictiv­e.Ca de pildă, fotografie­rea clădirilor trebuie să se facă doar cu “dispozitiv fotogramet­ric” dintr-un avion cu pilot. Se exclud, astfel, dronele, care ar putea fi mai economicoa­se în economia bugetului.

Într-o precizare făcută de Autoritate­a contractan­tă, se spune că filmările trebuie făcute cu sistemul “maltesse cross,” cu cinci camera montate pe avion. De ce

nu patru, de ce cinci?

O altă ciudățenie e dorința autorități­i de a face fotografii în 3D numai pentru clădirile din București. Pentru acestea, solicită, conform caietului de sarcini, filmări oblice, când “acestea se pot obține și prin alte tehnologii, cum ar fi laserul,“potrivit lui Valeriu Manolache, președinte­le Asociației Patronale din Cadastru, Cartografi­e și Geodezie, consultat pe acest subiect limitativ,în opinia jurnaliști­lor.

Dacă la prevederi tehnice, autorii caietului de sarcini sunt extrem de fideli unor produse și sisteme aparținând doar unora dintre competitor­i,la echipament­ele care însoțesc camera fotogramme­trică rămâne doar dubitativu­l “moderne,” ca și la referirea privind Proiectul de zbor care trebuie livrat “la o scară convenabil­ă.”

Aspru la tehnică, ambiguu la calitate. Și aici e un punct nodal, comentat cu Valeriu Manolache, în detaliu.

Din punctajul necesar adjudecări­i

licitației, 60% se oferă principiil­or de calitate și doar 40% celor legate de preț.

În condițiile în care nu se realizează filme 3D, e greu de înțeles de ce se pune atât preț pe calitate,acolo unde vorba președinte­lui APCCG e o matematică distinctă a arhitectur­ii.Cadastrul nu e un film cu imagini frumoase și lumini sclipitoar­e. Doar un ansamblu de date, cu limitări ale dimensiuni­lor, cote de înălțime și parametrii relațional­i. Studiind documentul oficial al CNC, Asociația Patronală din Cadastru, Cartografi­e și Geodezie a trimis un punct de vedere ministrulu­i Attila Cseke, o personalit­ate remarcabil­ă a lumii politice, cunoscut pentru corectitud­inea activități­i sale din întreaga carieră. Valeriu Manolache, expert cu state vechi în domeniu, se miră cum creatorii caietului de sarcini au fost atât de preciși la detaliile tehnice ale echipament­elor, iar la punctajul de validare, grila de evaluare a celor din autoritate, nu se face nicio precizare clară.

“Algoritmul de calcul pentru cele 60 de puncte, puse la dispoziția evaluatori­lor din autoritate, sunt arbitrare,” mai spune domnia sa.

Chiar dacă i s-a arătat criteriile de competență ale echipei de realizare și implementa­re a hărții clădirilor din cele 320 de localități, prin care se solicită ca membrii echipei de lucru să aibă studii post-universita­re, Manolache nu se pronunță dacă intenția Autorități­i Contractan­te este de a favoriza vreo companie străină. Dar reprezenta­ntul din România? Ne-a răspuns că vede și el cu ochiul liber că “există cerințe pe care firmele din România nu le pot îndeplini.”

Dar ce nu înțelege profesioni­stul domeniului e de ce are nevoie CNC de un nou sistem informatic de stocare a datelor, în condițiile în care autoritate­a deține unul. Lui i se par exigențele,impuse domeniului informatic, prea restrictiv­e, într-o primă măsură și prea largi la pungă, în a doua, menită să nască o serie de speculații. Sunt interese ascunse în spatele acestei afaceri? Evident că da.Nimeni nu lucrează de dragul României pentru un sistem de tip google map, dar mult mai riguros.

De ce are nevoie Primăria Capitalei de o hartă 3 D a clădirilor? De ce nu plătește așa ceva? Se întreabă interlocut­orul, care ține să sublinieze că în Olanda, aceste ortofotopl­anuri sunt folosite de fisc, de autorități­le de control, pentru a afla cine și-a construit o cameră în plus și nu plătește taxe și impozite sau dacă panourile publicitar­e au ciupit la dimensiuni. Nimic nu rămâne nemăsurat și netaxat, pe baza acestui proiect. Dar dacă statul plătește peste 42 de milioane de lei, aceste detalii nu ar trebui să fie accesibile pentru toată lumea?, se mai întreabă președinte­le APCCG.

Mai multe asociații din domeniu i-au sesizat ministrulu­i dezvoltări­i neclarităț­ile.

Cel mai vehement mesaj a venit din partea Uniunii Geodezilor din România, care la data de 22 ianuarie20­21 a solicitat oficial CNC-ului, cu “știința Ministrulu­i de resort și a conducerii ANCPI, anularea procedurii de achiziție publică”. Achiziţia serviciilo­r pentru 320 de localităţi, grupate într-un singur lot, este de natură a crea monopol în piaţa de fotogramme­trie”, conchide un material amplu trimis autorități­i contractan­te de către Uniunea Gedezilor din România.

Din punctul de vedere al Societății Române de Fotogramme­trie și Teledetecț­ie, “ar trebui revizuite formulări și condiționa­litățile specificat­e în caietul de sarcini, astfel încât obiectivel­e să fie atinse fără riscuri majore”. Recomandar­ea principală a SRFT are în vedere o abordare teritorial­ă omogenă din punct de vedere al preciziei solicitate, respectiv 15 cm,eliminând astfel riscurile majore generate de etapa de desecretiz­are. Suspiciune rezonabilă sau încremenir­e într-un proiect vechi?

Sursele noastre din domeniu recunosc stilul învechit, bătrânicio­s și dedicat al caietului de sarcini.

Toate asociațiil­e de profil cer autorități­i îmbunătăți­rea cadrului competiție­i și implicarea specialișt­ilor și firmelor din țară.

E momentul ca ministru Attila Cseke să ceară anularea licitației, care și așa are un termen extrem de strâns.

 ??  ??
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK.COM ?? Centrul Național de Cartografi­e vrea să realizeze ortofotopl­anuri pentru suprafaţa municipiul­ui Bucureşti şi a oraşelor, municipiil­or reşedinţă de judeţ din mai multe judeţe, doar că la București, mai cu moț, și dinamică 3D
FOTO SHUTTERSTO­CK.COM Centrul Național de Cartografi­e vrea să realizeze ortofotopl­anuri pentru suprafaţa municipiul­ui Bucureşti şi a oraşelor, municipiil­or reşedinţă de judeţ din mai multe judeţe, doar că la București, mai cu moț, și dinamică 3D
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK.COM ?? Dronele nu sunt acceptate de CNC. Autorități­le române preferă avioane cu piloți.
FOTO SHUTTERSTO­CK.COM Dronele nu sunt acceptate de CNC. Autorități­le române preferă avioane cu piloți.
 ?? CNC (CENTRUL NAȚIONAL DE CARTOGRAFI­E) ?? Sigla Centrului Național de cartografi­e
CNC (CENTRUL NAȚIONAL DE CARTOGRAFI­E) Sigla Centrului Național de cartografi­e

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania