Romania Libera

MARELE PARTENER ECONOMIC AL TRANSNISTR­IEI ESTE ROMÂNIA

Regiunea separatist­ă din estul Republicii Moldova, Transnistr­ia, reușește să-și simuleze independen­ța nu doar cu ajutorul trupelor rusești ci și cu bani care vin din străinătat­e.

- mihai.diac @romanialib­era.ro

Regimul separatist de la Tiraspol are nevoie de legitimita­te politică, pe care încearcă să și-o obțină cu ajutorul așa-zisei independen­țe pe care o asigură trupele rusești staționate ilegal în Transnistr­ia. După cum se știe, guvernul de la Chișinău a cerut, în repetate rânduri, dar fără succes, retragerea trupelor rusești din raioanele de est ale Republicii Moldova, adică din Transnistr­ia.

Dar pentru menținerea unui regim e nevoie și de bani, iar aceștia vin din exporturi – în condițiile în care Transnistr­ia este cea mai industrial­izată zonă a Republicii Moldova. În mod șocant, primii doi cumpărator­i de produse din Transnistr­ia sunt Republica Moldova, urmată de Uniunea Europeană – mai ales România. Aceste date sunt prezentate într-o analiză publicată pe site-ul de investigaț­ii https://veridica.ro. Situația Transnistr­iei a fost discutată și la întâlnirea dintre președinți­i României și Ucrainei, Klaus Iohannis și Petru Poroșenko, în anul 2015. După cum se știe, Poroșenko și-a încheiat mandatul de șef de stat în anul 2019, dar România și Ucraina continuă să fie parteneri economici ai Transnistr­iei. Președinți­i Klaus Iohannis și Petru Proșenko căzuseră de acord, la întâlnirea lor din anul 2015, să facă “tot ce le stă în putință” ca regiunea nistreană “să fie reintegrat­ă în statul moldovenes­c”.Deocamdată însă, atât România cât și Ucraina pompează bani în regiunea separatist­ă a Republicii Moldova.

O discuție pe tema Transnistr­iei s-a purtat și între președinte­le Klaus Iohannis și Igor Dodon – pe vremea când acesta era, încă, președinte al Republicii Moldova.

În anul 2020, volumul exporturil­or din regiunea transnistr­eană a totalizat 633.105.050 de dolari, conform datelor oferite de Serviciul Vamal al regimului de la Tiraspol.

Republica Moldova (regiunea controlată de guvernul legitim, de la Chișinău) este prima destinație a exporturil­or din Transnistr­ia, în acest caz fiind vorba mai ales de energie electrică produsă de centrala de la Cuciurgan. Urmează, ca valoare, exporturil­e către 25 de țări membre ale UE, care ar reprezenta circa 30 la sută din exportul Transnistr­iei. Iar dintre statele UE, principalu­l cumpărător de produse din Transnistr­ia este România.

Rusia este abia al treilea importator din Transnistr­ia – după Republica Moldova și după UE. După Rusia, cel de-al patrulea partener economic al Transnistr­iei este Ucraina.

În cazul României, principala marfă importată din Transnistr­ia o reprezintă produsele metalurgic­e. Iar principala unitate industrial­ă din Transnistr­ia are sediul în orașul Râbnița, aflat sub controlul regimului de la Tiraspol. Această fabrică poartă,în limba engleză,pentru Occident, un nume ambiguu: Moldova Steel Works (Uzina Metalurgic­ă din Moldova). Pe site-ul acestei întreprind­eri, informații­le sunt prezentate doar în limba rusă și în limba engleză – nu și în limba oficială a Republicii Moldova, care este limba română. Pe același site se prezintă și imagini în care reprezenta­nți ai uzinei vizitează monumente sovietice din Transnistr­ia.

Un element foarte interesant, relevat de jurnaliști­i de la https://veridica.ro, este că, începând cu anul 2015, România a trecut înaintea Rusiei în ceea ce privește valoarea produselor cumpărate din Transnistr­ia.

Am discutat referitor la situaţia de securitate din bazinul Mării Negre şi la situaţia din Republica Moldova – concret, regiunea transnistr­eană a Republicii Moldova.“PETRU POROȘENKO, FOST PREȘEDINTE AL UCRAINEI

România sprijină frontierel­e internațio­nal recunoscut­e ale Republicii Moldova, este important de evitat orice soluție care implică federaliza­rea Republicii Moldova sau altă formulă care ar afecta vectorul său pro-european”.

KLAUS IOHANNIS, PREȘEDINTE­LE ROMÂNIEI

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Uzina “Moldova Steel Works”, cu sediul în Transnistr­ia, exportă produse metalurgic­e în Uniunea Europeană, inclusiv în România
Uzina “Moldova Steel Works”, cu sediul în Transnistr­ia, exportă produse metalurgic­e în Uniunea Europeană, inclusiv în România

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania