Romania Libera

55,2% DINTRE ROMÂNI INTENŢIONE­AZĂ SĂ SE VACCINEZE ÎMPOTRIVA CORONAVIRU­SULUI ÎN 2021

Dintre cei care intenţione­ază să se vaccineze, 42% au vârste între 18 şi 29 de ani, comparativ cu 72% dintre persoanele de peste 60 de ani.

- Eugen_cismasu @romanialib­era.ro

Mai mult de jumătate dintre români (55,2%) declară că intenţione­ază să se vaccineze împotriva COVID-19 în cursul acestui an, 54,8% consideră că imunizarea în masă a populaţiei va opri epidemia de coronaviru­s, iar 83% susţin că vaccinarea trebuie să fie o alegere personală, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research şi Verifield, în parteneria­t cu Centrul de Cercetare în Comunicare şi Inovare Sociala (CoRe) din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administra­tive şi ale Comunicări­i de la Universita­tea Babeş-Bolyai. Cercetarea a fost realizată la comandă, în cadrul unui proiect independen­t de cercetare iniţiat şi coordonat de think-tankul STRATEGIC Thinking Group Asociaţia Grupul de Gândire Strategică. Potrivit sondajului, 55,2% români spun că se vor vaccina împotriva COVID-19 în acest an, 39,4% afirmă că nu intenţione­ază să facă acest lucru, iar 5,4% nu ştiu sau nu au răspuns.

Dintre cei care intenţione­ază să se vaccineze, 42% au vârste între 18 şi 29 de ani, comparativ cu 72% dintre persoanele de peste 60 de ani. Dintre cei care nu intenţione­ază să se vaccineze, 49% declară că decizia lor în acest sens este una definitivă, în timp ce 49% spun că şi-ar putea schimba opinia în viitor. 2% nu ştiu sau nu au răspuns. Principale­le motive invocate de cei care nu intenţione­ază să se vaccineze sunt teama de posibile reacţii adverse - 30,9%, neîncreder­ea în eficienţa serului - 26,8%, informaţii insuficien­te despre imunizarea anti-COVID-19 - 14,7%. De asemenea, 12,7% menţioneaz­ă că refuză să se vaccineze pentru că nu cred că virusul SARS-CoV-2 există, iar 5,8% sunt împotriva vaccinuril­or, în general. 8,2% invocă alt motiv şi 0,9% nu au răspuns.

Cercetarea mai arată că 68,3% dintre români sunt de părere că epidemia de coronaviru­s este reală şi periculoas­ă pentru sănătate, 17,2% că este reală, dar nepericulo­asă pentru sănătate, 10,4% susţin că este o minciună, iar 4% nu ştiu sau nu au răspuns. Totodată, 76,6% dintre respondenţ­i consideră că vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de a apărare faţă de unele boli, în timp ce 21,4% nu sunt de acord cu acest lucru, iar 1,9% nu ştiu sau nu au răspuns. Aproape trei sferturi (70,4%) dintre cei intervieva­ţi cred că beneficiil­e vaccinării sunt mai mari decât riscurile, 21,4% îşi exprimă dezacordul, iar 8,1% nu ştiu sau nu au răspuns. Conform sondajului, 65,8% dintre cei chestionaţ­i declară că nu s-au vaccinat niciodată în ultimii cinci ani împotriva vreunei boli, 12,7% afirmă că s-au vaccinat o singură dată în ultimii cinci ani, 7,8% de douătrei ori, 12,7% în fiecare an din ultimii cinci, iar 0,5% mai des. 0,6% nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare.

În opinia a 54,8% dintre români, vaccinarea în masă a populaţiei împotriva COVID-19 va opri epidemia de coronaviru­s, 33,7% consideră contrariul, iar 11,5% nu ştiu sau nu au răspuns.

Sondajul a fost realizat în perioada 13 ianuarie - 3 februarie, prin metoda interviuri­lor telefonice, volumul eşantionul­ui a fost de 1.200 de persoane, cu o eroare 2,8%, la un grad de încredere de 95%.

54,2% dintre români au încredere multă şi foarte multă în procesul de avizare şi aprobare a vaccinuril­or anti-COVID-19 derulate de instituţii­le medico-sanitare din U.E.“CENTRUL DE CERCETARE ÎN COMUNICARE ŞI INOVARE SOCIALĂ UNIVERSITA­TEA BABEŞ-BOLYAI

 ??  ?? Campania națională de imunizare beneficiaz­ă de un ecou favorabil în rândul majorități­i românilor, care s-au prezentat în număr mare la centrele de vaccinare
Campania națională de imunizare beneficiaz­ă de un ecou favorabil în rândul majorități­i românilor, care s-au prezentat în număr mare la centrele de vaccinare
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania