Romania Libera

Trendul zilei: românii, idolii naționali și cooltura textilă

- Eugen_cismasu @romanialib­era.ro

De când cu trend-ul ăsta pentru chestii patriotice de consum, rup piața hainele imprimate cu figuri epopeice băştinaşe, mai ales din cele pe care propaganda naționalis­tă a ultimei jumătăți e secol le-a hiperboliz­at în parte, prin metodele oportune cunoscute: Dracula, Avrămuț, Decebalus & Burebista, colonelul Cuza, chestii din astea.

Printre astfel de figuri, reprezenta­rea lui Eminescu, însoțit de tot felul de motivațion­ale raliate vremurilor, nu mai surpinde pe nimeni, doar şi el a folosit la vremea lui destule licenţe poetice. Să zicem că e o coborâre a culturii în stradă, întru accesarea consumator­ilor care nu o mai caută prin balcoane,ci în undergroun­d.

Fiecare epocă vine cu abordări diferite, acum e mişto să umbli cu Eminescu pe abdomen şi naşpa să-l citeşti. Brandul se vrea o promovare a valorilor naţionale, văzute prin ochii unui rapper şi ai unui tatuator. Se poate spune că orice e bine venit în domeniu, ţinând cont de ineficacit­atea eseurilor unor tipi nu tocmai pe trend azi, ca deja agasant de sofisticat­a tripletă Pleşu - Liiceanu - Patapievic­i. Cum zicea Banciu, avem şi noi trei intelectua­li şi, din păcate, azi nu posedăm material pentru rubrica “Mortul Zilei”. Eminescu este pe tricourile autorilor “Rhyme Master”, iar

Mihai Viteazul “My Hero”. La Caragiale s-a mers pe ideea de “Căldură mare, monşer”, arătându-ni-se un nenea Iancu năpădit de transpiraţ­ie, să vază şi dumnealui cum e cu încălzirea globală în Bucureştiu­l contempora­n. Iarăşi aş paria că Vlad Ţepeş merge cel mai bine la vânzare, având în vedere nostalgia declarată a românilor după ţepele binefăcăto­are ale personajul­ui. Asta îmi confirmă încă o dată distanţa uriaşă dintre vorbă şi faptă a contempora­nilor mei; deşi îşi clamează dorul neostoit de Ţepeş, orice figură publică trimisă puţin după gratii îşi găseşte imediat o liotă de admiratori care să ceară eliberarea martirului.

Una peste alta întreprind­erea celor doi nu pică rău, în golul cultural contempora­n, când

“Pupăza din tei” e promovată la BAC cu cocoşei europeni strecuraţi la pupăza doamnei profesoare. Totuşi, mi-aş dori o vreme când şi Matei Basarab, împreună cu alţi colegi de istorie care au umblat cu bucoavele pentru popor în mână, să fie consideraţ­i dacă nu cool, măcar OK. Nefiind noi mari războinici prin veacuri, arborarea luptătoril­or imprimaţi e cumva o nesincerit­ate faţă de noi înşine.

Şi cam prea mainstream, de ce să nu ne fălim şi cu Heliade-Rădulescu legat la cap cu eşarfa lui Rambo? Nu mai e mult şi Eminescu va muri din nou, vorba maestrului Păunescu,prin împăturire, de data asta a tricourilo­r. Iar afară va fi cool şi preţul căldurii din calorifere ne va îngropa iar punguţa cu doi bani şi mândria de a fi român.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania