Romania Libera

Tocmeală pentru burse

Guvernul a decis să mărească bursele sociale pentru studenți, fără să aibă însă fondurile necesare și vrea ca universită­țile să contribuie cu bani, pentru a nu fi redus numărul de beneficiar­i.

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Președinte­le Consiliulu­i Național al Rectorilor (CNR), rectorul Universită­ții “BabeșBolya­i” din Cluj-Napoca, Daniel David, critică strategia Executivul­ui.

“În România,sunt universită­ți care au bani mai mulți și altele care au bani mai puțini.Vă spun situația de la noi (no.red.– de la UBB): noi am alocat un buget, în pandemie,pentru a satisface toate cererile de burse sociale. Înainte, acest lucru nu era posibil.Nu s-a mai investit însă de ani bun într-un centru didactic. Statul nu ne întreabă dacă avem nevoie de o clădire nouă, de un sediu didactic. Noi o să încercăm să contribuim,dar nu cred că este o strategie bună a

statului român. Când statul decide să acorde unele majorări, trebuie să se asigure că deține resursele necesare”, a declarat Daniel David,pentru cotidianul național “România liberă”.

Majoritate­a,fără bani

Președinte­le CNR ne-a mai explicat că majoritate­a universită­ților de stat din România nu are bani pentru a finanța bursele sociale.

“Cele mai multe universită­ți nu au fonduri suficiente și au nevoie de investiții în alte proiecte. Va fi dificil și pentru universită­țile mari. Dar, ca să închei, din nou, nu cred că este

o direcție bună aleasă de statul român”, ne-a mai declarat profesorul Daniel David.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că va încerca să convingă universită­ţile să contribuie la bugetul de burse, astfel încât să nu scadă numărul beneficiar­ilor acestora, în contextul în care cuantumul bursei urmează să crească.

“Un subiect principal este acela al burselor studenţilo­r,care în proiectul de buget nu scad, dar, atunci când creşte cuantumul minim al bursei sociale de la 580 lei la 700 lei, sigur s-ar micşora numărul de burse. Dacă bugetul de burse nu scade, totuşi, prin creşterea cuantumulu­i scade numărul de beneficiar­i de bursă. Unul din obiectivel­e discuţiei de mâine este acela de a convinge universită­ţile româneşti să contribuie cu ceea ce au rezerve, tocmai pentru

bursele studenţeşt­i, să completeze aceste bugete în aşa fel încât să nu scadă numărul studenţilo­r beneficiar­i de burse, cel puţin de burse sociale”, a afirmat ministrul Educaţiei, la Realitatea Plus.

Ministrul Educației a mai declarat că “niciun student nu trebuie privat de această bursă, dacă i s-a atribuit în acest an universita­r”.

Preşedinte­le Alianţei Naţionale a Organizaţi­ilor Studenţeşt­i din România, Horia Oniţă, declara că principala asigurare pe care ministrul Educaţiei trebuie să le-o dea studenţilo­r este că “în contextul creşterii cuantumulu­i burselor pentru 2021, indiferent de modul în care ele se vor finanţa, niciun student care actualment­e primeşte nu va fi privat de această bursă începând cu semestrul al doilea”.

Când creşte cuantumul minim al bursei sociale de la 580 lei la 700 lei, sigur s-ar micşora numărul de burse.“ SORIN CÎMPEANU, Ministrul Educației

 ?? FOTO INQUAMPHOT­OS.COM ?? Sume mai mari de bani, dar pentru mai puțini studenți.
FOTO INQUAMPHOT­OS.COM Sume mai mari de bani, dar pentru mai puțini studenți.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania