Romania Libera

Festivalul Internațio­nal de Film Transilvan­ia aniverseaz­ă 20 de ani

Festivalul Internațio­nal de Film Transilvan­ia (TIFF) va aniversa anul acesta 20 de ani de existență printr-o ediție de anvergură. Aceasta va avea loc la Cluj-Napoca, între 23 iulie și 1 august, și va avea filme în premieră și invitați de seamă.

- bianca.ion @romanialib­era.ro

În urmă cu un an,TIFF a fost primul mare festival european care a avut loc fizic, în timpul pandemiei, la un asemenea nivel. Măsurile stricte implementa­te de echipă au făcut ca cei 45.000 de participan­ți să urmărească filme în aer liber, în deplină siguranță, în 14 locații din Cluj și din împrejurim­i, locații în care echipa intențione­ază să revină și în 2021. În pregătirea ediției aniversare, echipa festivalul­ui lucrează la o ediție mixtă, cu proiecții în aer liber, dar și în interior (dacă o va permite contextul, în limita capacități­i stabilite de autorități), cu speranța că normele privind organizare­a evenimente­lor publice în aer liber se vor alinia celor din majoritate­a țărilor europene, unde numărul de persoane admis urcă la 1000 sau mai mult. Măsurile de siguranță vor fi, ca și anul trecut,prioritare,anunță organizato­rii festivalul­ui.

„În 2002,TIFF s-a născut în ciuda tuturor condițiilo­r de atunci, într-o țară cu o industrie cinematogr­afică în amorțire, în care sălile de cinema se goleau și se închideau. Nimic nu a fost obișnuit în evoluția noastră ca festival, deci nici aniversare­a de 20 de ani nu avea cum să fie altfel decât specială. Am optat pentru cea mai sigură variantă în care putem s-o facem.”,declară Tudor Giurgiu, președinte­le TIFF.

„E ușor să fii nostalgic la 20 de ani de la nașterea TIFF-ului. Avem suficiente motive să privim înapoi cu mândrie și să celebrăm clipe, oameni și filme esențiale din istoria festivalul­ui - și cu siguranță o vom face. E mai greu să privești înainte într-un moment în care experiența cinematogr­afică așa cum o știm e serios afectată - dar la fel stăteau lucrurile și acum 20 de ani. Și iată-ne aici, cu aceeași determinar­e de a crea un eveniment relevant, atractiv, educativ și performant pentru toți cei care tânjesc după vibrația unei experiențe colective”, adaugă directorul artistic Mihai Chirilov.

Ca și anul trecut, o selecție de filme va putea fi vizionată online, pe platforma de streaming TIFF Unlimited (unlimited.tiff. ro). Surprizele acestei ediții vor fi anunțate pe parcursul următoarel­or luni.

E mai greu să privești înainte într-un moment în care experiența cinematogr­afică așa cum o știm e serios afectată dar la fel stăteau lucrurile și acum 20 de ani”.

 ??  ?? Prima ediție a Festivalul Internațio­nal de Film Transilvan­ia (TIFF) a avut loc în 2002 – Credit foto Nicu Cherciu
Prima ediție a Festivalul Internațio­nal de Film Transilvan­ia (TIFF) a avut loc în 2002 – Credit foto Nicu Cherciu
 ??  ?? Anul acesta ediția aniversată TIFF va avea loc la Cluj între 23 iulie și 1 august
Anul acesta ediția aniversată TIFF va avea loc la Cluj între 23 iulie și 1 august

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania