Romania Libera

Cauzele depresiei

Dacă depresia ar avea chip, cu siguranță Dictatorul ar fi norocosul câștigător.

- Radu Leca Psiholog

Mincinos,dual, profund bolnav.Depresia închide amintiri,izolându-le de noi și impune o minciună drept adevăr. În articolul prezent răspundem la patru întrebări: cum recunoaște­m cauzele depresiei, cum facem diferență între ce este real și ce este fals în mintea noastră, cum manipulăm depresia, cum construim cea mai bună variantă combativă a noastră? De ce am construi o variantă net superioară a noastră respectând modelul combativ? Ca depresia să nu poată evolua în noi. Atât timp cât nu există cauze hormonale, sursele depresie,sunt anulate,de varianta combativă și impunătoar­e a noastră.

Dacă depresia ar avea chip, cu siguranță Dictatorul ar fi norocosul câștigător. Mincinos, dual, profund bolnav. Depresia închide amintiri, izolându-le de noi și impune o minciună drept adevăr.În articolul prezent răspundem la patru întrebări: cum recunoaște­m cauzele depresiei, cum facem diferență între ce este real și ce este fals în mintea noastră,cum manipulăm depresia, cum construim cea mai bună variantă combativă a noastră?

De ce am construi o variantă net superioară a noastră respectând modelul combativ? Ca depresia să nu poată evolua în noi. Atât timp cât nu există cauze hormonale, sursele depresie, sunt anulate, de varianta combativă și impunătoar­e a noastră. De ce? Depresia are strategie personală de lucru. Se retrage, atacă, domină, în funcție de situații, evenimente, acțiuni, persoane întâlnite de către subiect. Depresia este un simbiot ce se lipește de gazdă, și care în timp ajunge să conducă gazda. Care sunt pericolele, la care se expune subiectul depresiv? Primul și cel mai important este reprezenta­t de izolarea în tăcere și tristețe. Se îndepărtea­ză de Universul real, plonjând în Universul personal? Da! Motivația oficială este simplu exprimată: vreau sa mă regăsesc, sa fiu doar eu cu mine, sa fiu lăsat în pace, simt nevoia sa fiu singur. Iar ca și argument secundar, moderat ca valoare, depresivul utilizează următoarea baterie de răspunsuri predefinit­e “Am așezat mai presus de mine, oameni ce nu meritau timpul meu”, “Începând de astăzi mă ocup mai mult de mine”,“Simt nevoia sa înțeleg cum este sa fiu numărul unu, pentru mine”. Crede în ceea ce afirmă? Din tot sufletul. Psihologul­ui rămânându-i, în timp, posibilita­tea să demonteze aceste răspunsuri predefinit­e. O reîntoarce falsă la sine, izolează emoțional, rupând de realitate, subiectul depresiv. Simte depresivul ca se întoarce la sine? Da. Întoarcere­a la sine este reala? Nu! Falsul este descoperit în timp de depresiv, cu ajutorul și în prezenta psihologul­ui acreditat COPSI.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania