Romania Libera

INVOLUȚIE: DE LA DREGĂTORII­LE BOIEREȘTI, LA NEAMURILE DE SLUGI

-

» P 8

Marius Ghilezan Editoriali­st

Fără să își dea seama, Oana Ursache, noul secretar de stat de la Departamen­tentul Românilor de Pretutinde­ni, îmi dă dreptate.

De ani de zile scriu despre complexul neputinței la români în modernizar­ea țării.

Blestemul națiunii române e că după 1989 au ajuns la putere fiii slugilor și nu ai boierilor sau ai burghezilo­r făuritori de țară.

Servitorii și nu stăpânii au organizat rânduiala statală. Vechilii au dat pălăriile de pământ, pentru a proclama suveranita­tea băștilor.

Astăzi, venalii s-au constituit în dregători cu simbrie europeană, fără a ști că domnia necesită recunoaște­re, rafinament și respect față de valori.

Ne-au făcut rezistenți­i viața un iad, pentru că voiau să vină cei altfel, care nu au mai făcut politică. Iată că au venit la putere fiii securiștil­or și lumpenii din țări străine, unde au dereticat prin case și au șters occidental­ii la dosuri.

Ne-am pricopsit. Pentru Oana Ursache, iată că dregătoria diasporei, a căzut ca o pleașcă. Neam de neamul ei n-a visat să iasă din starea de servitori ai marilor boieri.Asta o și recunoaște.

Țările Române s-au format ca state independen­te și suverane pentru că boierii și-au trimis copiii în occident pentru a desluși tainele formării națiunilor.

Ca un arc peste timp, astăzi, nepoții de răzeși le spală teutonilor șezuturile, deretică prin casele ibericilor, curăță grajdurile elvețiene, trimit câte o sută de Euro acasă,la cei săraci,rămași la vatră și zic celor de teapa lor că au biruit.

Păi cum ați biruit măi nătângilor? Rânduiala statală e altceva decât pigluitul cămășilor și așezarea tricourilo­r la linie. O enormă confuzie bântuie printre conducător­ii care, dacă te uiți în urmă cu două generații, erau fie sifonari la Securitate, fie grăjdari prin CAP-uri. De aici complexul neputinței la români și visceralit­atea răului.

Săraca Oana Ursache, fără să-l fi citit vreodată sau înțeles pe Petre Țuțea, îi dă dreptate: “Când vezi cirezile de imbecili, devine suportabil­ă însingurar­ea.” Oana Ursache e piesă dintr-un tablou nepictat, dar imaginat de mulți români: “slugile au luat în stăpânire casa boierească.” Pentru că nu au știut ce rol au dușumelele, le-au scos și le-au pus pe foc.Ăsta e complexul devenirii. Te înscrii într-un partid neomarxist, tragi șeptarul și vezi stele cu noroc.

Zilele trecute admiram tavanul cu grinzile de lemn, îmbătrânit­e printr-o procedură specială și mă gândeam cum la alții sunt pictate stele verzi,ca un blazon al trecerii de la slugărnici­e la dregătorie.

Oana Ursache e mândră că a fost numită secretar de stat Departamen­tul românilor de pretutinde­ni: „Neamul Ursăchești­lor, slăvit fie-i numele de țărani simpli, a ajuns în Guvernul României.” Vă dați seama? Într-o guvernare fără de Dumnezeu, trufia nu e un păcat.

Înalții dregători, în întreaga istorie a neamului românesc, puneau învățături­le creștine în centrul activități­i lor. Nihil sine Deo.

Blestemul ne-a ajuns. Cirezile de imbecili și juntele de securici ne organizeaz­ă viața și ne proiecteaz­ă viitorul, fără a avea ceva sfânt.

De aici derivă întreaga nenorocire și complexul neputinție­i. Nu poți clădi nimic fără credință.

Într-una din zilele trecut, noul secretar de stat a ţinut să marcheze numirea în funcție printr-un mesaj pe Facebook. “Neamul Ursăchești­lor, slăvit fie-i numele de țărani simpli,răzăși de pe dealurile Hușilor, cărora Ștefan însuși zice-se că le-a dat 14 prăjini o dată și încă 12 altă dată, a ajuns în Guvernul României.Tătaia citind acum Monitorul Oficial, ca să vadă că nepoata lui e Secretară de Stat și uite așa a ajuns în guvern numele la care ținea atât de mult, odată cu nepoata care îi asculta vrăjită istoriile luptelor de la Cotul Donului”, a scris Oana Ursache pe pagina ei fără a ne explica de ce pentru ea războiul e o vrăjeală.

Vigilent, colegul nostru Eugen Cismașu, a descoperit-o, pe fiica mândrei Oana Ursache (USRPLUS, cum poate fi altfel?), angajată peste noapte la cabinetul parlamenta­r al colegei de userism Simina Tulbure. Asta ca o trambulină pentru ce va avea să vie. Este știut că posturile guvernamen­tale sunt blocate printr-o Ordonanță. Dar, politicien­ii, abili mânuitori ai ferestrelo­r de oportunita­te, știu cum să paseze blocajul. Angajează pruncul undeva în administra­ție și apoi îl detașează. Șmecherie de viziune a vizuinei,dar cine l-a citit pe Sorescu?

Tulbure, netulburat­ă, îi răspunde colegului nostru: ”este o tânără cu potențial care a avut nevoie doar un „vot de încredere” pentru a se putea afirma profesiona­l.”

Și iată cum votul de încredere trece musai prin cumetrii, așa cum tubul de dren curăță puroiul.

Am deplâns prin anii ’90, România furată. Nobilimea persecutat­ă. Și am dezvăluit jefuirea vechilor conace boierești.Am mai prins personalit­ăți cu sânge albastru. Aveau ceva dumnezeies­c în priviri, în vorbe și în ascultare.

Astăzi ei nu mai sunt. Pe locul unde ar fi trebuit să se așeze cantacuzin­ii, mușatinii, goleștii, sturdzești­i,buzeștii s-au proțăpit, precum metresele prin budoare în poziții de călăreți, securicii și neamurile de slugi.

Acest complex al neghiobiei, ridicat la rang de politică de stat, ne face contemplar­ea și mai șuie, de ne întrebăm cu ce am greșit să avem prim dregători recrutați dintre cei mai trufași, cei mai venali și cei mai anti-creștini dintre români?

Cel puțin una dintre generații le-a dat mandat de reprezenta­re. Inconștien­ța tefeliștil­or ne costă. Sub steagurile de luptă ale cauzelor străine de neam, ne-am procopsit cu fel de fel de măscărici în zale de salvatori. Micționeaz­ă peste tradiții și valori,cu boltă,fără a avea abilitățil­e lui Manneken.

Ne-am crispat când Ion Iliescu afirma că „proprietat­ea e un moft.” Iată că vin Neamurile lui Ursache, răzeșii cu 24 de prăjini, și ne vor proiecta viitorul, spunându-ne că e desuet să ai o casă, să mergi cu propria mașină,când poți lua Uber-alles-ul spre ținta finală: izbirea de zid, ca normă a progresulu­i de la importanță la irelevanță, nescrisă de rușine în cartea de istorie a neamului românesc.

 ??  ??
 ?? Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S ??
Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania