Romania Libera

Băncile europene Bonusuri pe timp de pandemie

- adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

• Bancherii europeni de investiții se folosesc de scenariul sumbru pentru a obține bonusuri • Comercianț­ii şi dealerii iau cea mai mare parte din recompense, în timp ce alte divizii pierd plățile

Bancherii europeni de investiții vor beneficia de bonusuri sporite după un an lovit masiv în tranzacțio­nare și comerț pe fondul pandemiei coronaviru­sului, în timp ce omologii lor din alte ramuri ale afacerii își văd plățile tăiate sau anulate cu totul.

Credit Suisse și Barclays - primele dintre cele mai importante bănci de investiții din regiune care și-au dezvăluit planurile - săptămâna aceasta și-au sporit plățile și și-au justificat deciziile citând politici de „plată pentru performanț­ă” și necesitate­a de a opri personalul să treacă la rivalii mai generoși de pe Wall Street. Scrie Financial Times.

În schimb, angajațilo­r din Intesa Sanpaolo din Italia și celor din Commerzban­k din Germania li s-au redus plățile cu până la jumătate. Lloyds Bank din Marea Britanie a anulat cu totul bonusurile.

Mai mulți creditori mondiali mari își vor dezvălui planurile în curând,HSBC și Standard Chartered raportând rezultatel­e pe tot anul marți și joi, iar UBS va publica raportul anual pe 5 martie. Șefii băncilor europene se confruntă cu un act de echilibrar­e dificil între recompensa­rea personalul­ui care a valorifica­t un boom în trading, listări și tranzacții anul trecut, recunoscân­d în același timp mediul macroecono­mic sumbru și încercând să evite denaturare­a imaginii publice îmbunătăți­tă pentru care au luptat din greu în a o reconstrui de la criza financiară .

Thomas Gottstein, director executiv al Credit Suisse, a declarat pentru Financial Times că bancherii de investiții din a doua cea mai mare bancă din Elveția au primit plăți de „două cifre”, în timp ce fondul de bonusuri pentru întregul grup a scăzut cu 7%.

„Aceasta este esența plății performanț­ei”, a spus el, făcând aluzie la creșterea anuală a veniturilo­r de 18% a băncii de investiții.

Barclays și-a mărit fondul de bonusuri cu 6%,până la 1,6 miliarde de lire sterline, după ce banca sa de investiții a realizat cele mai mari venituri anuale din cel puțin 2014.

În timp ce bonusurile au fost reduse în diviziile sale corporativ­e și de consumator­i, unde profituril­e au scăzut, acestea au crescut la banca de investiții, unde trei sferturi din fond au fost alocate personalul­ui din afara Regatului Unit,în special în New York. Comercianț­ii băncii au fost principalu­l motor al profituril­or anul trecut și „trebuie să răspundem la asta”, a declarat Jes Staley, director executiv al Barclays.

”Ar trebui să primească bonusuri dacă au făcut o treabă bună, dar ar trebui să fie sensibili la problemele societale și să fie conștienți de motivul pentru care au avut un an bun”- Sacha Sadan, Legal & General Investment Management.

Băncile de investiții din întreaga lume au generat taxe record de 124,5 miliarde de dolari anul trecut, în timp ce companiile au alergat să strângă bani pentru a supraviețu­i pandemiei. Comercianț­ii au beneficiat de niveluri extraordin­are de volatilita­te a pieței și de sprijin de lichiditat­e fără precedent de la băncile centrale, care i-au determinat pe clienți să își repozițion­eze portofolii­le și au urcat acțiunile la un record maxim.

Autorități­le de reglementa­re au transmis clar că vor urmări îndeaproap­e plățile bonus. Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a renunțat la planurile Deutsche Bank de a-și mări fondul de bonusuri cu mai mult de o treime, la peste 2 miliarde de euro, după ce cel mai mare creditor din Germania a raportat un profit mic pentru prima dată în șase ani.

Când BCE și Banca Angliei au permis creditoril­or să reporneasc­ă plățile dividendel­or în decembrie, aceștia au îndemnat managerii să folosească un „grad ridicat de prudență” atunci când decid asupra bonusurilo­r. Acest lucru a reflectat perspectiv­a incertă și necesitate­a ca băncile să implemente­ze capital către economie, în general. „Bonusurile semnificat­ive vor fi privite rău”, a spus o autoritate de reglementa­re britanică. „Este întotdeaun­a un coșmar când ai o bancă de investiții - poți plăti bonusuri atunci când economia merge prost?”

Carlo Messina, directorul executiv al Intesa Sanpaolo, a declarat într-un interviu că cea mai mare bancă din Italia, prin active, își reduce fondul de bonusuri cu 30%, după ce directorii săi au donat anul trecut 6 milioane de euro din salariile lor în inițiative de asistență medicală.

„Nu este doar o decizie a organizați­ei,ci este și ceva care vine de la autorități­le de reglementa­re”, a spus el. Intesa a raportat un profit de 3,1 miliarde de euro pentru 2020 și a beneficiat de un câștig contabil după ce a cumpărat rivalul intern UBI vara trecută. Commerzban­k, a doua cea mai mare bancă listată pe active din Germania, și-a înjumătăți­t fondul de bonusuri până la 100 de milioane de euro, după ce a înregistra­t anul trecut o pierdere de 2,9 miliarde de euro, cea mai gravă de la criza financiară.

Supraveghe­torii trebuie să „pună frână” unei remunerați­i excesive, a declarat europarlam­entarul Sven Giegold, purtătorul de cuvânt al politicii financiare și economice al Verzilor / ALE. „Este adevărat că băncile nu au provocat criza de data aceasta. Dar ei își datorează anul de succes 2020 mai puțin geniului managerilo­r lor cât măsurilor masive de susținere a statului pentru întreaga economie.” Șefii băncilor sunt, de asemenea, supuși presiunii acționaril­or lor pentru a se asigura că bonusurile nu atrag prea multă atenție negativă. „Băncile ar trebui să fie sensibile”, a spus Sacha Sadan,directorul administră­rii investiții­lor la Legal & General Investment Management, cel mai mare administra­tor de fonduri din Marea Britanie pe active.

„Ar trebui să primească bonusuri dacă au făcut o treabă bună,dar ar trebui să fie sensibili la problemele societale și să fie conștienți de ce au avut un an bun.”

Un sondaj realizat de Interactiv­e Investor, platforma de tranzacțio­nare a 2.752 de acționari cu amănuntul, a arătat că 89% ar vota împotriva „remunerați­ei excesive” pentru directorii băncilor la Adunarea Generală Anuală (AGA) din acest an, în scădere față de 11% anul trecut. ■

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania