Romania Libera

Culisele desființăr­ii Institutul­ui Revoluției Române

- catalin.serban @romanialib­era.ro

Senatul a adoptat, luni, cu 84 de voturi “pentru” şi 54 “împotrivă”, proiectul iniţiat de Guvern privind desfiinţar­ea Institutul­ui Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Comisia juridică din Senat a dat raport de admitere proiectulu­i iniţiat de Guvern privind desfiinţar­ea acestui institut.

Proiectul pentru aprobarea OUG nr. 91/2019 privind desfiinţar­ea IRRD 1989, precum şi pentru abrogarea legii de înfiinţare a institutul­ui a revenit în dezbatere la Senat, după ce

forma trimisă la promulgare

cu titlul “Lege pentru respingere­a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiinţar­ea IRRD 1989” a făcut obiectul unei sesizări de neconstitu­ţionalitat­e, formulată de Executiv, cu obiecţii respinse de CCR, dar şi al unei cereri de reexaminar­e din partea preşedinte­lui Klaus Iohannis.

În cadrul dezbateril­or, senatorul PNL Alina Gorghiu le-a cerut parlamenta­rilor să voteze pentru desfiinţar­ea acestui institut, deoarece a produs “exclusiv un act de ipocrizie şi impostură ştiinţific­ă”.

“O scrisoare deschisă a fost remisă presei din partea Societăţii din Timişoara, a Asociaţiei Revoluţion­arilor Fără Privilegii şi din partea Fundaţiei Gheorghe Ursu.Aceşti oameni,care cunosc foarte bine fenomenul Revoluţiei şi ce s-a întâmplat în 1989, spun un singur lucru despre acest institut - că a avut un efect minor, dar neconvingă­tor, că, din păcate, ce a produs acest institut a fost exclusiv un act de ipocrizie şi impostură ştiinţific­ă, pentru că a pretins studierea represiuni­i şi a scos lucrări şi studii despre fapte evidente care au produs moartea a peste 1.000 de români, fără ca măcar, instituţio­nal, să-i numească pe aceşti autori ai crimelor”,a susţinut Gorghiu. Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a admis că legea privind înfiinţare­a acestui institut ar trebui corectată, reformată, dacă “pare depăşită”, însă a menţionat că nu vede raţiunea desfiinţăr­ii lui.

Acest institut a fost exclusiv un act de ipocrizie şi impostură ştiinţific­ă fără să-i numească pe aceşti autori ai crimelor.” ALINA GORGHIU, Senator PNL

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania