Romania Libera

IICCMER anunță preluarea obiectului de activitate al IRRD

Ca urmare a desființăr­ii IRRD 1989, IICCMER va folosi toate resursele pentru aflarea adevărului despre ce s-a petrecut în urmă cu mai bine de 30 de ani.

- catalin.serban @romanialib­era.ro

Astfel,IICCMER se va ocupa de investigar­ea științific­ă și demascarea crimelor și abuzurilor din timpul Revoluției prin culegerea de date, documente, mărturii și realizarea de cercetări riguroase cu privire la desfăşurar­ea şi efectele evenimente­lor din decembrie 1989.

Prin aceasta, IICCMER își consolidea­ză misiunea de prezervare a memoriei victimelor regimului comunist din România și de identifica­re a responsabi­lilor pentru crimele comise în perioada 1945-1989.

Anunțul de marți al IICMER pare a face lumină în acțiunea rapidă a majorități­i guvernamne­ntale PNLUSR-PLUS-UDMR de a continua și termina ceea ce nu reușise în decembrie 2019 printr-o ordonanță de urgență.

Sigur, se pune întrebarea dacă nu există și alte motivații în afară de aceasta foarte evidentă de a se face o reducere a cheltuieli­lor, prin preluarea practic a obiectului de activitate al Institutul­ui Revoluției Române din decembrie 1989, de către Institutul de Investigar­e a Crimelor Comunismul­ui și Memoria Exilului Românesc.

Dacă ne gândim că principali­i beneficiar­i ai sinecurilo­r oferite de IRRD 1989 sunt și inculpați în dosarul Revoluției, din decembrie 1989, Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, atunci mai apar câteva ipoteze care merită a fi luate în seamă.

În 9 octombrie 2020, judecători­i de Cameră Preliminar­ă de la instanța supremă au decis să transmită încheierea motivată Parchetulu­i de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția Parchetelo­r Militare, pentru remedierea unor erori din Dosarul Revoluției.

Curtea Supremă a exclus mai multe probe depuse de Parchetul Militar la dosar, printre care rapoartele întocmite de SRI și de Comisia parlamenta­ră de anchetă a revoluției care a funcționat în anii 90.

În consecință, din plimbarea dosarului între camera preliminar­ă și parchet pot apărea două motivații alternativ­e pentru desființar­ea rapidă a IRRD 1989 de către actuala majoritate parlamenta­ră.

Prima ține de faptul că actuala putere și-a dat seama că dosarul Revoluției nu mai poate fi soluționat în timp util pentru a-l condamna pe principalu­l inculpat, Ion Iliescu,și vrea să obțină o victorie a la Pirus.

Cea de a doua, din contră, ține de faptul că sunt șanse să se obțină condamnare­a principali­lor inculpați și, atunci, prin această mișcare se va distruge și ultima redută juridică a apărării acuzaților, care ar fi putut arăta caracterul ”istoric” și perfect ”legitim” al evenimente­lor din decembrie 1989, la adăpostul activități­i și concluziil­or din cadrul institutul­ui recent desființat.

Victimele revoluției încă speră că se va face dreptate.

IICCMER își consolidea­ză misiunea de prezervare a memoriei victimelor regimului comunist din România”.

IICCMER

 ?? FOTO INQUAM PHOTOS / GEORGE CALIN ?? Mai multe persoane țin în mâini portrete ale rudelor decedate în timpul Revoluției din Decembrie 1989. Protestul Urmașilor Eroilor Martiri, răniți, reținuti și luptători în Revoluția Româna în fața Parchetulu­i General, pentru a susține plângerea formulată către procurorul general împotriva rezoluției de clasare a dosarului, luni, 22 februarie 2916.
FOTO INQUAM PHOTOS / GEORGE CALIN Mai multe persoane țin în mâini portrete ale rudelor decedate în timpul Revoluției din Decembrie 1989. Protestul Urmașilor Eroilor Martiri, răniți, reținuti și luptători în Revoluția Româna în fața Parchetulu­i General, pentru a susține plângerea formulată către procurorul general împotriva rezoluției de clasare a dosarului, luni, 22 februarie 2916.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania