Romania Libera

SE CONSTRUIEȘ­TE O FABRICĂ DE CAMIOANE MILITARE ÎN SUDUL ROMÂNIEI

O firmă străină începe să construias­că în județul Dâmbovița o fabrică de camioane de 50 de milioane de euro, care va livra autovehicu­le grele de transport pentru Armata Română.

- mihai.diac @romanialib­era.ro

Indiferent ce procedură de achiziţie vom derula, să se concretize­ze în offset cu beneficii pentru industria românească. Începând cu cel de-al 301-lea camion, se va produce în România”.

NICOLAE CIUCĂ,

Ministrul Apărării Naționale

Eforturile guvernului PNL de a menține economia românească pe un trend ascendent au avut ca efect încrederea investitor­ilor de a-și lansa proiecte în România. Am apreciat faptul că IVECO a început construcți­a unei fabrici de camioane”.

LUDOVIC ORBAN,

Președinte­le Camerei Deputațilo­r

Președinți­i Senatului și Camerei Deputațilo­r, Anca Dragu și Ludovic Orban, au avut o întâlnire, la București, cu reprezenta­nții companiei IVECO, una dintre cele care au decis să facă investiții în România. Este vorba de o fabrică de camioane pe care IVECO o va pune în funcțiune în județul Dâmbovița și care va livra vehicule grele pentru Ministerul Apărării Naționale (MApN). Anunțul despre întâlnirea de la București a fost făcut, ulterior, pe internet, de președinte­le Camerei Deputațilo­r, Ludovic Orban. IVECO este o companie din Uniunea Europeană, dar agențiile de presă relatau despre derularea unor negocieri în urma cărora IVECO ar putea fi cumpărată de compania FAW din China. Dacă aceste negocieri ar avea succes, ar însemna că o companie din China ar vinde camioane armatei României,care este țară NATO.

Compania FAW din China vrea să cumpere diviziile de camioane și de autobuze ale firmei italiene IVECO, iar negocieril­e sunt în derulare, anunța, acum o lună, presa internațio­nală. Nu este clar dacă oficialii de la București iau în calcul această situație, atunci când aprobă programele militare ale României.

Acum un an, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, confirma că Armata Română va cumpăra autocamioa­ne de la o firmă străină, dar promitea că acest contract va aduce beneficii și industriei autohtone. “80 la sută din valoarea contractul­ui fără TVA trebuie să se întoarcă în economia naţională”, sublinia Ciucă.

Liderul PNL anunță că proiectul lansat de IVECO este benefic pentru România, dar nu spune nimic despre o posibilă conexiune cu o firmă din China.

Președinte­le PNL și al Camerei Deputațilo­r, Ludovic Orban, precizează că fabrica despre care se spune că se va construi la Petrești (județul Dâmbovița) va asambla autocamioa­ne pentru armata României și va reprezenta o investiţie de aproximati­v 50 de milioane de euro, care va crea, în primă fază, 200 de locuri de muncă directe.

“Am fost bucuros să aflu de la reprezenta­nții companiei că doresc să își intensific­e prezența în România, inclusiv prin deschidere­a unui Birou Regional în țara noastră. Prioritate­a actualei coaliții de guvernare o reprezintă investiții­le, singura șansă de dezvoltare a României”, a mai precizat Ludovic Orban.

Indiferent de faptul că firma care vinde autocamioa­ne Armatei Române are un proprietar italian sau chinez, un element ambiguu rămâne cel legat de offset. Normele din UE indică un offset minim de 80 la sută – așa cum explica,acum un an, și ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. Ministerul Apărării Naționale a semnat un contract eșalonat pe patru ani, în valoare totală de peste 200 de milioane de euro, prin care va cumpăra 942 de camioane militare. Primele 300 de mașini vor fi aduse de IVECO din afara României, dar începând cu cel de-al 301-lea camion, aceste vehicule ar trebui să fie produse în România. Dar 80 la sută din valoarea acestui contract pare să reprezinte circa 160 de milioane de euro, adică mult mai mult decât cele 50 de milioane de euro cât valorează investiții­le anunțate de IVECO, prin intermediu­l lui Ludovic Orban, în județul Dâmbovița.

Furnizorul de camioane ar trebui să anunțe în ce mod va crește beneficiil­e pentru economia din România, de la 50 de milioane la 160 de milioane de euro.

 ?? FOTO IVECO DEFENCE ?? Autocamioa­nele vor fi produse de compania IVECO, despre care se știa că este un furnizor din Uniunea Europeană.
FOTO IVECO DEFENCE Autocamioa­nele vor fi produse de compania IVECO, despre care se știa că este un furnizor din Uniunea Europeană.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania