Romania Libera

SIIJ moare, dar nu se predă USR și ministrulu­i Justiției

- catalin.serban @romanialib­era.ro

Guvernul a adoptat în ședința de joi proiectul de lege privind desființar­ea Secției de Investigar­e a Infracțiun­ilor din Justiție. Ministrul Justiției, Stelian Ion, a spus că se va prezenta la ședințele Comisiilor juridice ale Parlamentu­lui și va aduce argumente, astfel încât legea să fie aprobată.

„Este un moment de normalitat­e. Dacă este vorba de fapte care țin de criminalit­ate organizată vor fi trimise la DIICOT, dacă este vorba de fapte de corupție vor fi trimise la DNA, dacă este vorba de alte fapte dosarele vor fi trimise la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau la parchetele de pe lângă curțile de apel.”, a declarat la finalul ședinței de Guvern Stelian Ion.

Deși ministrul Justiției dă asigurări că dosarele instrument­ate de SIIJ nu se vor pierde, acestea urmând a fi preluate de parchetele competente conform cauzelor din acestea,este greu de crezut că noii procurori care le vor instrument­a, așa cum prevede proiectul de lege inițiat de Guvern, le vor rezolva cu celeritate.

CSM s-a folosit de avizul pe care a trebuit să-l dea proiectulu­i de lege pentru a încerca să impună noi condiții pentru anchetarea magistrați­lor.Altfel,nu s-ar putea explica de ce inițial CSM s-a opus înființări­i SIIJ, iar acum se opune desființăr­ii acesteia.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a transmis că nu va ține cont de acest aviz pentru că nu aduce aprecieri activități­i SIIJ,ci doar propune crearea unor noi imunități pentru magistrați. ”Inițial, CSM a fost împotriva înființări­i, acum în mod paradoxal pare a fi împotriva desființăr­ii. Ce s-a solicitat însă la pachet cu desființar­ea SIIJ au fost niște garanții suplimenta­re de care ar avea nevoie magistrați­i pentru a-și desfășura activitate­a în mod independen­t.Aceste așa-zise garanții sunt de fapt niște imunități suplimenta­re, cu care nu suntem de acord”, a mai spus ministrul.

Inițial, CSM a fost împotriva înființări­i, acum în mod paradoxal pare a fi împotriva desființăr­ii”. STELIAN ION, Ministrul Justiției

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania