Romania Libera

PENSIILE SPECIALE PENTRU PARLAMENTA­RI, DIN NOU, LA MÂNA CCR

Primii care vor să conteste eliminarea articolulu­i la Curtea Constituți­onală este o asociație a foștilor parlamenta­ri, constituit­ă tocmai pentru a le apăra drepturile.

- ioana.oancea @romanialib­era.ro

O organizați­e obscură, numită Asociația Foştilor Parlamenta­ri, vrea să sesizeze Avocatul Poporului care să atace la CCR constituți­onalitatea eliminării aşa numitei „indemnizaț­ii pentru limită de vârstă” de care beneficiaz­ă aleşii.

Cel care a făcut public demersul a această asociație care i-a cerut să semneze petiția către Avocatul Poporului. Goțiu însă a fost unul dintre susținător­ii eliminării pensiilor speciale şi în trecut, însă el a fost printre cei care şi-au dat demisia din Parlament înainte de termen – tocmai pentru a nu beneficia de această indemnizaț­ie.

Oorganizaț­ie obscură, numită Asociația Foștilor Parlamenta­ri, vrea să sesizeze Avocatul Poporului care să atace la CCR constituți­onalitatea eliminării așa numitei „indemnizaț­ii pentru limită de vârstă” de care beneficiaz­ă aleșii.

Cel care a făcut public demersul a fost fostul senator USR Mihai Goțiu care a spus că a fost contactat de această asociație care i-a cerut să semneze petiția către Avocatul Poporului. Goțiu însă a fost unul dintre susținător­ii eliminării pensiilor speciale și în trecut, însă el a fost printre cei care și-au dat demisia din Parlament înainte de termen – tocmai pentru a nu beneficia de această indemnizaț­ie.

„Ce așteaptă acești foști parlamenta­ri de la Avocatul Poporului? Nu e greu de ghicit: să atace la Curtea Constituți­onală a României (CCR), legea adoptată săptămâna trecută de Parlament, de eliminare a pensiilor ”, a scris Mihai Goțiu.

Un atac asupra eliminării dat de Avocatul Poporului ar fi fost una dintre posibilită­țile de contestare a legii, în condițiile în care partidele parlamenta­re nu pot ataca în mod fățiș la CCR. Evident, președinte­le sau Guvernul nu au motive să o atace. O altă variantă ar fi fost deschidere­a unui proces al unuia sau a mai multor parlamenta­ri care să își ceară drepturile și ridicarea unei excepții de neconstitu­ționalitat­e în timpul procesului. Totuși, aceasta ar fi însemnat ca legea să intre în vigoare și să își producă efectele.

Avocatul Poporului, pe făraș

Dacă va dori să atace legea la CCR,Avocatul Poporului va trebui să se grăbească. În acest moment, coaliția de guvernare are ca prioritate schimbarea lui Renate Weber din această funcție. Cel mai probabil, partidele din coaliție vor pune chestiunea pe tapet imediat după ce vor rezolva o altă urgență – aceea a proiectulu­i de buget, care va fi aprobat săptămâna viitoare de plenul Parlamentu­lui.

Pe de altă parte, un fost președinte al CCR, Augustin Zegrean, susține că, din punctul său de vedere, CCR nu are de ce să declare legea neconstitu­țională. Aceasta în condițiile în care Zegrean a fost și el parlamenta­r, deci beneficiar. „Motivele invocate nu sunt valabile. Niciunul dintre ele nu ar duce la declararea neconstitu­ționalităț­ii legii, pentru că, în primul rând, nu e vorba de o pensie, e vorba de o indemnizaț­ie pentru limită de vârstă. Foștii parlamenta­ri au și o altă pensie contributi­vă. Nu trebuie tratată ca o pensie. Referitor la drepturile câștigate, nu este o teorie constituți­onală. În Constituți­e nu veți găsi nicăieri scris că un drept câștigat așa rămâne pe vecie. Dacă ar fi așa, ar însemna că nicio lege nu ar mai putea fi abrogată”, a declarat Zegrean, la Digi24.

Parlamenta­rii de la toate partidele s-au întrecut săptămâna trecută în votul dat pentru eliminarea acestor articole din statutul deputațilo­r și senatorilo­r. Singurii care s-au opus și au susținut impozitare­a acestor pensii au fost cei de la UDMR. Nici minorități­le naționale alta decât cea maghiară nu au fost mulțumite cu această decizie.

Motivele invocate nu sunt valabile. Niciunul dintre ele nu ar duce la declararea neconstitu­ționalităț­ii legii, pentru că, în primul rând, nu e vorba de o pensie, e vorba de o indemnizaț­ie pentru limită de vârstă”.

AUGUSTIN ZEGREAN, FOST PREȘEDINTE CCR

 ??  ?? fost fostul senator USR Mihai Goțiu care a spus că a fost contactat de
fost fostul senator USR Mihai Goțiu care a spus că a fost contactat de
 ?? FOTO: INQUAM
FOTO: INQUAM
FOTO: INQUAM ?? Cel mai probabil, judecători­i CCR vor trebui să decidă dacă pensiile speciale pentru parlamenta­ri pot fi eliminate. Între judecători­i Curții, sunt însă și foști parlamenta­ri.
FOTO: INQUAM FOTO: INQUAM FOTO: INQUAM Cel mai probabil, judecători­i CCR vor trebui să decidă dacă pensiile speciale pentru parlamenta­ri pot fi eliminate. Între judecători­i Curții, sunt însă și foști parlamenta­ri.
 ??  ?? Mihai Goțiu a fost invitat să semneze petiția, dar acesta este printre cei care s-au opus pensiilor speciale.
Mihai Goțiu a fost invitat să semneze petiția, dar acesta este printre cei care s-au opus pensiilor speciale.
 ??  ?? Renate Weber va trebui să se grăbească pentru că actuala coaliție se pregătește să o revoce din funcție.
Renate Weber va trebui să se grăbească pentru că actuala coaliție se pregătește să o revoce din funcție.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania