Romania Libera

BUCUREȘTIU­L VA FI APĂRAT DE FORȚA DE REACȚIE RAPIDĂ A NATO

În localitate­a Tunari din județul Ilfov va fi amenajată o bază militară ultramoder­nă, care va servi drept punct de “staționare temporară” a trupelor NATO dislocate în România.

- mihai.diac @romanialib­era.ro

Oveche cazarmă a Ministerul­ui Apărării Naționale, deja scoasă din folosință, aflată pe Șoseaua de Centură a Bucureștiu­lui, va fi dezafectat­ă, iar pe același amplasamen­t se va construi o bază militară ultramoder­nă. Este vorba de cazarma 1026, situată pe raza comunei Tunari din județul Ilfov, precizează un proiect de Hotărâre de Guvern elaborat de MApN.

Potrivit viitorului act normativ, pe terenul din comuna Tunari se va construi o “Bază de staționare temporară” care este deja inclusă în “Programul NATO de acțiune pentru creșterea nivelului de reacție”,în vederea primirii de noi trupe NATO pe Flancul Estic al Alianței Atlantice. Conform planului deja aprobat, România trebuie să pună această bază la dispoziția NATO până la finalul anului 2022, ceea ce înseamnă că lucrările sunt de maximă urgență.

La finalul misiunii sale la București, Adrian Zuckerman anunța că România este în stadiul în care poate asigura nu doar protecția proprie, ci și a altor țări din NATO.

Proiectul de Hotărâre de Guvern elaborat de MApN precizează că pe terenul actualei unități militare de la Tunari vor fi ridicate 16 construcți­i noi. Printre acestea se numără rampe de încărcare – descărcare (probabil cu acces de pe calea ferată),pavilioane de luat masa, facilități medicale, un poligon de calibrare a armamentul­ui precum și un helipad.După cum se știe, Forțele Terestre ale Statelor Unite (US Army), spre deosebire de cele ale României, au în dotare și elicoptere.Viitoarea bază din nordul Bucureștiu­lui va avea și un adăpost pentru câini, cum au de regulă bazele militare americane.

Potrivit unui anunț de licitație publicat de partea română, lucrările de amenajare a cazărmii vor costa peste 18 milioane de euro fără TVA, care vor proveni din fonduri asigurate de NATO și de România.

Un element interesant este că viitoarea unitate NATO se va afla în imediata vecinătate a Fortului 4 Tunari, aflat încă în picioare și care, teoretic, nu poate fi demolat, întrucât este trecut, din anul 2013, pe lista monumentel­or istorice. Fortul 4 fusese construit pe vremea regelui Carol I pentru a face parte din centura de apărare a Bucureștiu­lui. Din acest motiv, în februarie 2020, Ministerul Culturii a refuzat să avizeze proiectul de act normativ inițiat de MApN.

Acum, Ministerul Apărării Naționale insistă și precizează că acele construcți­i pentru care cere aprobare să le demoleze nu fac parte din monumentul istoric antebelic, întrucât cea mai veche dintre ele datează din anul 1932, iar celelalte au fost date în funcțiune în anii comunismul­ui. În acest moment, Fortul 4 Tunari este chiar în perimetrul cazărmii 1026 a Armatei Române.

Strategia Naţională de Apărare a României 2020-2024 evidenţiaz­ă importanţa şi prioritate­a cooperării pentru a asigura flexibilit­atea strategică a SUA în regiunea Mării Negre”.

NICOLAE CIUCĂ,

Ministrul Apărării Naționale

Sub conducerea ministrulu­i Ciucă, România a dobândit capacitate­a de a se apăra pe sine și alți membri ai Alianței NATO, în mod credibil, de amenințări la adresa integrităț­ii sale teritorial­e și a cetățenilo­r săi”.

ADRIAN ZUCKERMAN,

Fost ambasador al Statelor Unite

 ?? Foto INQUAM PHOTOS ?? România începe să amenajeze de urgență o bază NATO care se va afla în zona de nord a Bucureștiu­lui.
Foto INQUAM PHOTOS România începe să amenajeze de urgență o bază NATO care se va afla în zona de nord a Bucureștiu­lui.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania