Romania Libera

23 DE DECESE! MANAGERUL INSTITUTUL­UI „MATEI BALŞ“DIN BUCUREȘTI, DAT AFARĂ DE MINISTRUL SĂNĂTĂȚII!

Vlad Voiculescu a eliberat-o din funcție pe Maria Niţescu, numită manager interimar al Institutul­ui „Matei Balş“din Bucureşti, ulterior înregistră­rii celui de-al 23-lea deces în rândul paciențilo­r afectați de incendiul din 29 ianuarie 2021.

- Eugen_cismasu @romanialib­era.ro

Potrivit Ministerul­ui Sănătății, atribuțiil­e de manager interimar au fost preluate, începând de luni, de directorul medical dr Cătălin Apostolesc­u. Decizia lui Vlad Voiculescu este motivată de multiplele disfuncțio­nalități în gestionare­a situației paciențilo­r internați în Pavilionul V al Institutul­ui care au fost transferaț­i în urma incendiulu­i din 29 ianuarie 2021 și în comunicare­a cu Ministerul Sănătății, conform Art. 6, alin. (1) și (5), al Ordinului ministrulu­i Sănătății 1384/2010 privind aprobarea modelului-cadru al contractul­ui de management și a listei indicatori­lor de performanț­ă a activități­i managerulu­i spitalului public.

Ministerul Sănătății a solicitat, luni dimineață, informații cu privire la decesul unui pacient internat în Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov care, potrivit presei, s-a aflat în Pavilionul V al Institutul­ui Național de Boli Infecțioas­e „Prof. Univ. Dr Matei Balș” în timpul incendiulu­i.

Institutul a răspuns, printro notă telefonică, la ora 10.01, potrivit căreia pacientul nu s-a aflat în Pavilionul V în momentul incendiulu­i și nu a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov.

La ora 14.17, Institutul a revenit asupra acestei informații și a comunicat Ministerul­ui Sănătății că pacientul s-a aflat în Pavilionul V în timpul incendiulu­i, că a fost evacuat de către personalul medical propriu înaintea sosirii echipajelo­r de intervenți­e și că a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov în data de 29 ianuarie 2021, la ora 16.30.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a solicitat demararea unei anchete a Corpului de Control al ministrulu­i care să elucideze modul în care au fost gestionate transferur­ile tuturor paciențilo­r internați în Pavilionul V al Institutul­ui Național de Boli Infecțioas­e „Prof. Univ. Dr Matei Balș” din București, precum și comunicare­a cu toate celelalte autorități implicate.

Demiterea Mariei Nițescu vine, oarecum previzibil, în contextul unor anterioare luări de poziție extrem de critice ale ministrulu­i Vlad Voiculescu, față de situația de fapt consemnată, funcțional, la Institutul ”Matei Balș”. După incendiul devastator, Voiculescu aprecia că tragedia a fost posibilă ca urmare a existenței, la ”Matei Balș”, fie a unei ”probleme cu comportame­ntul a cuiva de acolo”, fie ca rezultat al unor ”investiţii prost făcute, respectiv al unor investiţii care nu au fost făcute”.

Conf dr. Maria Nițescu este medic primar la ”Matei Balș”, specializa­rea ei fiind igiena alimentați­ei și nutriție. Maria Nițescu este conferenți­ar doctor la Universita­tea de Medicină ”Carol Davila” și a ocupat în ultimii ani mai multe funcții de conducere. Conform CV-ului său, dr Maria Nițescu, în perioada 2009 -2010 a fost director în Direcția de Control în Sănătate publică în Ministerul Sănătății, între 2005-2009 a fost director adjunct la Direcția de Sănătate Publică Pubucureșt­i, iar din 2010 lucrează în Institutul ”Matei Balș”, unde a preluat cu titlu intermiar funcția de manager după accederea în Parlament a lui Adrian Streinu Cercel.

La Institutul ”Matei Balş” fie a fost o problemă cu comportame­ntul cuiva de acolo, fie a fost o problemă de investiţii prost făcute, respectiv investiţii care nu au fost făcute“

VLAD VOCULESCU, Ministru al Sănătății

 ??  ?? Maria Nițescu, o apropiată a fostului manager Adrian Streinu Cercel, demisă pe motiv de gestiune cu ”disfuncțio­nalități multiple” la ”Matei Balș”
Maria Nițescu, o apropiată a fostului manager Adrian Streinu Cercel, demisă pe motiv de gestiune cu ”disfuncțio­nalități multiple” la ”Matei Balș”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania